• Textstorlek A A
 • Hem
 • Biltester
 • Provkörd: VW Golf R Cabriolet

Provkörd: VW Golf R Cabriolet

Det är en Golf R, men den har inte fyrhjulsdrift eller tak. Lägg till lite Scirocco och vanliga Golf Cabriolet så börjar bilden av Golf R Cabriolet att klarna. För fullt klargörande rekommenderas läsning!

Den nya lyxiga Medelhavskulissen som köpts in är för verklighetstrogen. Erik ser ju verkligen ut att vara på Rivieran. Klicka för fullstorlek! Foto: James Holm.

Den nya lyxiga Medelhavskulissen som köpts in är för verklighetstrogen. Erik ser ju verkligen ut att vara på Rivieran. Klicka för fullstorlek! Foto: James Holm.

Erik, du är i Frankrike och kör gamla Golf R Cabriolet!

"Hej! Nej, det är en helt ny modell. Cabrioleten är en egen linje och skiljer sig från Golf VI med plåttak, så det är inte utgående modell utan mer som en parallell serie."

Hur skiljer sig cabrioleten från den vanliga Golfen då?

"När Golf R har fyrhjulsdrift så har Golf R Cabriolet framhjulsdrift. Och det är inte för att den är baserad på Scirocco R, som också har framhjulsdrift, utan för att den är baserad på Golf Cabriolet. Samma som GTI Cabriolet alltså, men man har klämt ner motorn från Scirocco R i den."

Är den något skoj att köra då?

"Jovisst är det ett jäkla ös i den, och det dånar en hel del från de två ovala piporna baktill. Det har jag undersökt grundligt i tunnlarna här längs Rivieran, med taket nedfällt. Men det är ingen renodlad sportbil. Det är mer utav en väldigt kompetent cabriolet som är bruksvänlig. Styrningen är inte lika vass som i Renault Megane RS, utan mer lite Volkswagen-trög sådär."

Är den inte stötig för att vara bruksvänlig?

"Den har ställbara stötdämpare, så i komfortläge är den som ett vanligt sportchassi. I sportläget är den stenhård, vilket är precis som det ska vara."

Skrev inte du för två veckor sedan här på sidan att Golf R Cabriolet inte ska säljas i Sverige?

"Jo, men Volkswagen Sverige har ändrat sig och kommer nu att ta in bilen på beställning i mycket liten serie."

Jaha. Annars då, vädret och så?

"Det var lite sol till en början, men när jag skulle prova hur framhjulsdriften hanterar de 265 hästkrafterna på serpentinvägarna upp mot alperna så började det hagla. Helt plötsligt så låg det snö på vägen och där kom jag i en svinsnabb cabriolet med sommardäck. Så jag fick vända och köra ner till havet igen för att jaga Bentleys längs motorvägen mellan Cannes och Monaco."

Något annat du vill delge oss från din resa?

"Ja, jag har lyckats pressa en produktansvarig på en del göttig info om kommande Golf R, alltså nya bilen baserad på Golf VII. Den ska tydligen ha en ganska ball funktion, men det berättar jag mer om i nästa nummer av auto motor och sport."

Härligt med en taklös Prestandagolf!
166
66

Det finns 5 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Provkörd: VW Golf R Cabriolet
  SiggeN Postat: 2013-02-22 19:24

  Underligt att VW med sina enorma resurser inte utvecklar en ny cab på den senaste plattformen.

 • #2 Re: Provkörd: VW Golf R Cabriolet
  Sean Postat: 2013-02-23 10:47

  Ur gammal design, kanske VAG fanatikerna ser något nytt?

 • #3 Re: Provkörd: VW Golf R Cabriolet
  Roger Skagerström Postat: 2013-02-23 11:45

  Väldigt snygg för att vara en cab i det segmentet. Förstår inte varför Eos finns när de har Golf-cabben.

 • #4 Re: Provkörd: VW Golf R Cabriolet
  CC -12 Postat: 2013-02-23 12:17

  VAG har inte blivit världens mest framgångsrika fordonstillverkare genom att lägga pengar på projekt som de inte anser ge payback på varken lång eller kort sikt eller har ett omfattande marknadsföringsvärde. Glöm inte att de på programmet också har TT Roadster, R8 Roadster, A3 cab, A5 cab, Eos, 911 cab, Boxster, Gallardo Spyder, Aventador Roadster och Continental Convertible. De stora pengarna på cabrioleter finns i de högre prisklasserna, ovanför Golf. Det kanske kommer i Golf VII cab, men de använder resurserna till annat just nu. En cab lanseras sällan samtidigt som basmodellen.

 • #5 Re: Provkörd: VW Golf R Cabriolet
  M Postat: 2013-02-28 11:31

  Väntar mest på VW:s nya Golf-kombi (Variant). Det blir troligen ett bra alternativ till gamla V50:n (som Volvo slaktat utan att ersätta med något vettigt alternativ för oss som vill ha en praktiskt funktionell bil och inte endast en dyr "livsstil").

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Använder du navigator i bilen?

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten