Bilprovningen: BMW har svaga spindelleder

Ska du köpa begagnad bil, kolla först boken "Bilar - Starka sidor & svaga punkter". Den redovisar Bilprovningens besiktningsresultat för 140 modeller, varav 15 inte redovisats tidigare. Volkswagen, Toyota, Subaru och Mercedes har modeller med noll procent underkända, medan BMW 3-serien hamnar i bottenskiktet.

Bild 504185
-Flera av bilmodellerna, oavsett om de tillhör gruppen små, mellanstora eller stora bilar, har noll eller endast en procent underkända modellrelaterade brister, medan andra kan ha 20-25 procent underkända då de besiktas första gången vid tre års ålder, säger Gun-Britt Ljungdahl, statistikchef på Bilprovningen.
Volkswagen Passat Variant VR 6, Toyota Picnic, Subaru Forester och Legacy samt Mercedes-Benz SLK gick alla igenom med noll procent underkända.
I botten på tabellen av de tre år gamla bilarna i mellanstorlek återfinns BMW:s 3-serie, där var femte (20 procent) underkänns på grund av brister i spindellederna.
I genomsnitt har de bensindrivna bilarna körts 7 700 mil och de dieseldrivna dubbelt så långt, 15 800 mil, då de besiktas hos Bilprovningen vid tre års ålder.
I boken "Bilar - Starka sidor & svaga punkter" presenteras besiktningsresultaten för årsmodellerna 1991 till 2000 samt fakta och omdömen till och med årsmodell 2003. Boken ges ut av Konsumentverket och Bilprovningen gemensamt. Innehållet omfattar även bilarnas krocksäkerhet, inre säkerhetsutrustning, begagnatpris, ägarkostnader, bränsleförbrukning och - inte minst - en presentation av varje bilmodell med karossbyten, motorvarianter med mera.
Dessutom ingår bilägarnas egna betyg på sina bilar.

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout