Ford GT: Den första bilen gick till...

Jon Shirley, pensionerad toppchef hos Microsoft, blev den förste kunden att hämta ut den nya Ford GT. Den förmånen köpte han vid en auktion redan förra året.

Bild 504444
I en vecka får Jon Shirley (till höger) vara ensam i världen att ratta en Ford GT på vägarna.

Bilen som Shirley (till höger) hämtar ut bär chassinummer 10. De första nio exemplaren behåller Ford själva. Det var vid en Christies-auktion i Pebble Beach, Kalifornien, förra året som Shirley köpte den allra första kundbilen. Prislapp: 557.500 dollar (knappt 5 milj kr).
Helt enligt hans önskemål är bilen midnattsblå med vita stripes. Den är utrustad med BBS-lättmetallfälgar, grå bromsok och McIntosh-radio. Vad som däremot inte går att ändra på är V8-motorn som med 550 hk ger GT en toppfart på 330 km/h. Den är därmed Fords snabbaste seriemodell någonsin.
Ford GT nummer 11 hämtas i nästa vecka av talkshow-stjärnan och bilsamlaren Jay Leno.

Mer att läsa

Idag
Land Rover Defender läggs ned 2016 – ersättaren fortfarande okänd
Igår
Designchefen avslöjar: Därför görs billiga kopior i Kina
 • 5 roliga fakta om BMW 3-serie du kan skryta om
  BMW 3-serie är en av Sveriges mest sålda bilar och ett vanligt inslag i trafiken – men bakom alla grå 3-serietjänstebilar – vanligtvis 320d – döljer sig också några riktigt ovanliga godbitar som vi har grävt fram i registreringsstatistiken.
 • Dieselskandalen sprider sig till Renault
  Tysk miljöorganisation anklagar Renault Espace för att ha 25 gånger högre utsläpp än tillåtet.
 • Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
  I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.
 • Volvo kan passera drömgränsen en halv miljon bilar
  Allt pekar mot att Volvo Cars kommer nära och kanske förbi sin drömgräns på en halv miljon sålda bilar under ett år. Med tre fabriker i Kina, två i Europa och om några år även en fabrik i USA är Volvo redo att ta sig an nästa mål – 800.000 bilar år 2020.
 • Volvo räddar julfriden tillsammans med PostNord och Lekmer
  Julen är en härlig högtid men den innebär också en hel del stress, inte minst för barnfamiljer. Volvo Cars värnar julefriden i ett nytt samarbete med PostNord, Lekmer.se och Mat.se. Leveranser av paket sker direkt till den parkerade bilen och PostNord kan låsa upp och stänga bilen med en digital nyckel.