Facelift: Klimatsmart handbygge med Corvettemotor

Den lilla brittiska sportvagnsbyggaren Breckland Technology väckte stor uppmärksamhet på Londonsalongen i somras med Beira V8, baserad på GM:s Kappa-plattform (Opel GT, Pontiac Solstice) med Corvettes V8 som maskin. Nu börjar den säljas, med lätt facelift som avslöjas här.

Bild 377906

Ingen vanlig Opel: Beira V8 från Breckland Technology baseras på GM:s Kappa-plattform och är en Opel GT med plastkaross och Corvette-motor. här är nya fronten, som fått tuffare uppsyn redan innan bilen börjat söljas.


Beira V8 är en kraftigt modifierad version av roadstern Pontiac Solstice, som också kan kallas Opel GT, eftersom det nästan är samma bil. Hantverkarna hos Breckland tar en sådan Kappa-plattform, byter ut karossens plåt mot kolfiberplast och monterar in en 6-liters V8 från GM (Pontiac GTO/Chevrolet Corvette) som trimmas till ganska exakt 400 hästkrafter. Kraften till bakhjulen går via en sexväxlad manuell Tremec-låda.
Bild 377907

Den nya fronten utmärks av de kantiga urtagen för de olika ljusfunktionerna i strålkastarhuset. Under den gula motorkåpan tronar vinkelåttan på sexliter och 400 hästar från Chevrolet Corvette.


Effekten räcker för att skjuta iväg den 1,4 ton tunga roadstern noll till 100 på runt 5 sekunder.
I modifieringen ingår att V8:an anpassas för att kunna köras på både bensin och fordonsgas (LPG) . Det är ett fossilt bränsle, men med betydligt renare avgaser än bensinen. Gastanken rymmer 70 liter och tillsammans med bensinen ger den Beira V8 en teoretisk räckvidd på 110 mil.
Bild 377908

Karossen är av kolfiberförstärkt plast för att viktmässigt kontra den tyngre motorn och de förstärka fjädrarna och rbomsarna.


Modellen presenterades alltså på Londonsalongen i somras, men redan före försäljningsstarten har Breckland gett karossen ett ansiktslyft, vilket avslöjas på bilderna här. Resultatet är en fräckare front med tredelat luftintag nedtill (med ett stänkt av Saab) och nya gälar i motorhuvens bakkant.
Bild 377909

Inredningen kan specialtillverkas fritt efter kundens önskemål. Eller så väljer man en sådan här chosefri inredning med halksäker alcantara.


Beira V8 börjar säljas nu under november med den nya karossformen och de första bilarna byggs vänsterstyrda för att lanseras utanför Storbritannien. Priset angavs vid presentationen på Londonsalongen till 55.000 pund, i dag motsvarande 643.000 kronor.
I samband med Londonsalongen i somras presenterade vi Beira V8 ingående på denna sajt - se länken nedan.

Spionbilder: Automedia.

Mer att läsa

Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?