BMW startar ny fabrik i Kina - X1 på tur

Den kinesiska marknaden växer så det knakar och BMW planerar för sin andra fabrik i Kina. Den första modellen som står på tur i nya fabriken är X1 och BMW ska på sikt få en tillverkningskapacitet i Kina på 300.000 bilar per år.

Bild 372933

BMW X1 är den modell som står först i kön för att produceras även i Kina - när nya fabriken kommer igång 2012. För närvarande byggs 3- och 5-serien i Kina.


När BMW tittar i backspegeln behöver man inte gå speciellt långt tillbaka för att se vilken otrolig resa som gjorts. Innan BMW-fabriken i Shenyang öppnade 2003 hade man en blygsam försäljning i Kina på 6.700 bilar per år. Förra året, 2009, sålde BMW mer än 90.000 bilar. Inledningen under första kvartalet har varit lika imponerande med en ökning på 106 procent, 34.179 bilar har sålts.

Bild 372934

BMW-chefen Norbert Reithofer hoppas ha igång sin andra fabrik i Kina om två år.

Men resan har bara börjat och enligt tyska branschorganisationen VDA finns det inga tecken på avmattning i Kina. VDA uppskattar att försäljningen av så kallade premiumbilar förra året uppgick till en halv miljon men den siffran kan vid 2020 ha tredubblats till 1,5 miljon bilar. BMW vill förstås ha en bit av kakan och då går det redan nu att räkna baklänges och inse att produktionskapaciteten i Shenyang inte räcker till om några år.

"Vi undersöker möjligheterna till en expansion tillsammans med myndigheterna här i Kina," sa BMW:s vd Norbert Reithofer under en pressträff i onsdags, inför bilsalongens öppnande i Beijing. "BMW X1 kan bli en av de första modellerna som blir aktuell i den nya fabriken," sa Reithofer.

Den nya fabriken blir placerad i Tiexi, i Shenyang-regionen, och bygget inleds i juni. Målet är att kunna starta tillverkning under 2012 och det leder till 1.000 nya arbetstillfällen i regionen. När den nya fabriken startar har man en sammanlagd produktionsvolym i Kina på 100.000 fordon men fullt utbyggda kan den volymen ökas till 300.000 bilar. "Produktionen styrs av marknadsbehovet," sa Norbert Reithofer, "men det är ett realistiskt mål på lång sikt att komma upp i de volymerna."

För närvarande tillverkar BMW 3- och 5-serie i sin nuvarande fabrik som drivs ihop med Brilliance. Till hösten startar produktionen av den för Kina unika 5-serie L, se mer i denna artikel. Kina är för närvarande BMW:s fjärde största marknad men med den ökning som man sett under första kvartalet pekar allt mot att Kina klättrar upp till tredje plats under 2010. Därmed knuffas Storbritannien ner till fjärdeplatsen.

Rätt agerat av BMW, man måste ha tillverkning där det säljs bilar.
60
14

Mer att läsa

Idag
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
Igår
Fortkörning och böter – här är allt du behöver veta