BSR trimmar Saab 9-5 Aero

Redan trött på responsen i din nya Saab 9-5 Aero? Det kan BSR i Växjö åtgärda genom att höja turbotrycket. Effekten hoppar upp rejält och BSR avslöjar dessutom att Saab mörkat uppgifterna om originaleffekten.

Att utföra chiptrimning går numera lekande lätt, via diagnosuttaget på bilen. BSR i Växjö erbjuder trimning till en mängd olika modeller och bland nyheterna hittar vi till exempel Saab 9-5 Aero, nya generationen.

Bild 369597

Både hästar och vridmoment är högre på 9-5 Aero än vad Saab själva uppger, enligt BSR-mätningen. Klicka på diagrammet för större bild.

BSR har mätt effekten i sin Rototest-anläggning där man tar av drivhjulen och monterar drivaxlarna direkt in i mätmaskinen. Då slipper man de oundvikliga variabler som till exempel uppkommer på en rullande landsväg. För övrigt samma mätteknik som vi på auto motor & sport brukar använda oss av hos Rototest i Rönninge, söder om Stockholm.

Som vi kan se av mätdiagrammet hoppar toppeffekten upp från 317 hk original till 325 hk. Låter inte så mycket men tittar vi längre ner i varvtalsregistret blir den genomsnittliga effektökningen 32 hk. Maximala vridet blir hela 513 Nm, från originalets 438 Nm. Fler detaljer går att utläsa hos BSR genom att klicka på denna länk.

Från mätningen hos BSR förstår vi också att Saab, kanske av hänsyn till andra modeller inom GM-familjen, har uppgett en lägre effekt än motorn officiellt ger - nämligen 300 hk och 400 Nm. Effekten hos exempelvis Opel Insignia OPC anges till 325 hk och 400 Nm, läs mer här. Kanske är det så att Insignia OPC och 9-5 Aero egentligen har samma effekt, i verkligheten?

Jag tror att 9-5 Aero och Insignia OPC har samma toppeffekt ur V6-motorn.
765
66

Mer att läsa

Idag
BMW M4 GTS – byggd i 700 exemplar med 500 hk
Igår
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”