Jason Castriota förklarar Saab PhoeniX för Chris Bangle

Saabs chefsdesigner Jason Castriota visar vägen med konceptbilen PhoeniX. Här är tre filmer där Castriota förklarar designspråket - bland annat för BMW:s före detta chefsdesigner Chris Bangle. Två färgstarka, snabbkäftade amerikaner - vem får sista ordet?


Det brukar sägas att Chris Bangles riktiga storhet inte ligger i designkunskaper, utan i förmåga att övertyga. Under sju år ledde Chris Bangle designarbetet hos BMW och även efter sin avgång, 2009, debatteras hans modeller flitigt. Var Chris Bangle djärv och nyskapande, eller bidrog han bara till att förfula BMW:s modeller?

Helt fel kan Chris Bangle i alla fall inte haft eftersom BMW haft en stadigt uppåtgående försäljningskurva. Ännu så länge vet vi inte vilken betydelse Jason Castriota får för Saab men på Genèvesalongen kan vi se den första skapelsen i form av konceptbilen "PhoeniX". Att Jason skapat debatt står i alla fall klart redan och konceptet har fått stort genomslag i media, vilket även gett ringar på vattnet i form av uppmärksamhet kring Saabs övriga nyheter i Genève.

Bild 368188

Det korta filmklippet från Car Design News med Bangle och Castriota får du inte missa, ordväxlingen är smattrande! Klicka på bilden för att länka till YouTube.


Vad händer om man sammanför de två vältaliga designproffsen Chris Bangle och Jason Castriota? Det vet vi nu då sajten Car Design News gjort just det och lagt ut filmklippet med Castriota och Bangle på YouTube. Det slår gnistor, kan vi lova och rallarsvingar på båda håll delas ut. Bangle frågar var man hittar "Saab" i konceptbilen och Castriota levererar vänligheter tillbaka i form av ett tydligt "but" (som ska uttolkas som butt - i "Bangle Butt" - som man brukar benämna den karakteristiska bakdelen på Bangles BMW-design).

Jason Castriota blir även intervjuad av Steven Wade på SaabsUnited.com och den filmen hittar vi också på YouTube (klicka här för Jason Castriota & Steven Wade om PhoeniX). Dessutom har Saab producerat en egen film där Jason Castriota pratar om konceptbilen PhoeniX: "Saab PhoeniX concept revealed in Geneva". Klicka på länkarna för att hoppa till filmerna på YouTube.

Jag håller på Castriota (= gasa). Jag anser att Bangle vinner diskussionen (= bromsa).
514
46

Mer att läsa

Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?