• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • FILM: Så ser världens...

FILM: Så ser världens läskigaste väg ut

I nordvästra Afghanistan finns världens förmodligen mest skräckinjagande väg. Här får lastbilsförarna extra betalt om de klarar sig levande. Följ med på en resa på vägar långt från E4:ans säkra asfalt.

Lowaripasset i nordvästra Afghanistan är 24 mil lång och den enda vägen mellan staden Dir och de små bergsbyarna i Chitral Valley. Här klamrar sig förarna fast på den leriga stigen längs med bergssluttningarna, över 3.000 meter över havet. Lastbilsförare som överlever den livsfarliga vägen, och kommer fram med oskadad last, får en lönebonus.

Filmen ovan är från tv-nätverket Al Jazeera och visar de orädda åkarna på den slitna vägen, som saknar skyddsräcken. Laviner, jordskred och stenras är vardag och dessutom verkar fordonen vara i dödligt dåligt skick.

Bild 367007

Här på Bolivias "Death Road" dör uppemot 300 personer varje år.


Vilken väg som är världens farligaste råder det delade meningar om, men att döma av filmen ovan platsar Lowaripasset definitivt på listan över världens läskigaste vägar. Även "Dödens väg" i Bolivia, eller North Yungas Road som den egentligen heter, har en given plats på listan. Vägen förbinder La Paz med Coroico i Bolivia och här dör mellan 200 och 300 bilister årligen. Det finns gott om Youtube-klipp även på denna dödsfälla.

Bild 367008

Moldaviens vägar är inte att leka med - nästan alla är svartmarkerade i European Road Safety Atlas.


Även europeiska vägar kan vara förrädiska. EU-projektet European Road Safety Atlas är en elektronisk karta som visar vilka vägar som flest personer förolyckas på. Totalt dör 35.000 personer på europeiska vägar varje år, och fyra av tio vägar har enligt European Road Safety Atlas mycket hög risk för dödsolyckor. Polen och Moldavien ligger sämst till, medan Sverige verkar ha riktigt säkra vägar.

Farliga vägar är roligt på Youtube, men inte i verkligheten.
267
15

Det finns 7 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: FILM: Så ser världens läskigaste väg ut
  Affmeister Postat: 2011-05-28 18:06

  I rubriken står det Afghanistan men i själva texten nämns Pakistan!! Sedan har vi Youtube- klippet som talar om att vägen finns i Pakistan. Så frågan är har AMS-folket riktigt koll på texter de lägger upp på nätet? Så går det när man snor artiklar från andra sajter och lägger upp dem som sina egna. Det är inte första gången AMS gör det och varje gång kopierar dem exakt med samma bilder och bara timmar efter att originalartikeln kommer upp på ursprungssajten. Riktigt lågt AMS!!

 • #2 Re: FILM: Så ser världens läskigaste väg ut
  mt Postat: 2011-05-28 23:53

  Stackar jävlar som måste åka där.

 • #3 Re: FILM: Så ser världens läskigaste väg ut
  MrH Postat: 2011-05-29 00:11

  Riktigt spännande och intressant dokumentär, tack så mycket AMS! (Lyssna inte på Affmeisters dösnack, mer sånt här!).
  Men fy tusan alltså, helt otroligt vilket liv de lever! Tunn luft + droger + urusel väg, otroligt att de kom fram överhuvudtaget. Imponerande, och skrämmande. Undrar hur mycket enklare resan hade blivit utan alla de stora och tunga dekorationerna...

 • #4 Re: FILM: Så ser världens läskigaste väg ut
  Henrik Andersson Postat: 2011-05-29 06:43

  För det första
  Det är inte ROLIGT att se sådant här, det är NYTTIGT (gissa varför)
  För det andra
  De som tror att ett samhälle blir bättre av frånvaro av regler och lagar (som tycker bandidos och liknande är coola till exempel)
  ni kan ju söka asyl i pakistan
  För det tredje
  Utbildning och grundläggande mänskliga rättigheter är såsom vi hade det för 3 generationer sedan.

 • #5 Re: FILM: Så ser världens läskigaste väg ut
  AutoMarknad Postat: 2011-05-29 11:42

  En konkurrerande sajt fick nys om att AMS planerade en artikel om detta, och skyndade sig att i all hast slänga upp klippet och plita ner några ord om det, allt för att hinna före och helt enkelt djävlas. DET är lågt. AMS har lagt ner mer än så på sin artikel, det är ju uppenbart. Vem jobbar Affmeister för egentligen?

 • #6 Re: FILM: Så ser världens läskigaste väg ut
  Roy Postat: 2011-05-30 17:05

  Artikelförfattaren tycker alltså att farliga vägar är roliga, åtminstone på Youtube. De som kommenterat här i spalten verkar ha större insikt än så. Ja, bortsett från Affmeister, då (som även behöver lära sig skillnaden mellan "de" och "dem".
  För övrigt en, för oss, märklig kultur där man lägger ner hur mycket som helst på överarbetade utsmyckningar (som till och med kan vara farliga).

 • #7 Re: FILM: Så ser världens läskigaste väg ut
  Affmeister Postat: 2011-05-30 19:20

  Näää du AutoMarknad, det är inte första gången AMS kör med stilen copy paste från andra sajter utan att kälhänvisa. Flera gånger har jag sett samma artikel med exakt samma bilder dyka upp på deras sajt efter att ha bara blivit översatt på svenska. Det finns faktiskt andra bilsajter och då menar jag inte den andra svenska biltidningen. Vem jobbar jag för??? Vem jobbar du för som har sådan detaljerad info om vad som hänt bakom kulisserna om denna artikel? skärpning Tack!

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Om du kunde hyra en klassiker i en vecka, vilken av nedanstående skulle du välja? (Ju tjusigare bil desto mer kostare det, så klart!)

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten