Xenonljus är effektivt – men dyrt

"Välj en begagnad bil med xenonljus!" Det rådet ger tidningen Motorföraren. Men när lampan gått sönder blir det ofta rejält dyrt. Vår rundringning visar att Audi tar 2.500 kronor för ett byte.

Mercedes var tidigt ute med xenonstrålkastare. Nu är det istället högsta mode med led-lampor, en teknik som på lite längre sikt kommer ta över xenonljusens roll.

Mercedes var tidigt ute med xenonstrålkastare. Nu är det istället högsta mode med led-lampor, en teknik som på lite längre sikt kommer ta över xenonljusens roll.

Bra strålkastare är förstås viktigt – särskilt under våra långa och mörka vintrar. I senaste numret av tidningen Motorföraren rekommenderar både bilförare och experter att välja en bil med xenonljus. "Eftersom färgtemperaturen ligger närmare vanligt dagsljus blir mörkerkörningen mindre ansträngande för ögat. Reflexer syns tidigare och granarna blir gröna istället för grå", står att läsa i tidningen.

Bland nya bilar är xenonstrålkastare ofta ett dyrt tillval. För Volkswagen Golf är kostnaden 13.600 kronor, för Audi A4 är prispåslaget 9.500 kronor och Volvo tar 7.000 kronor för xenonljus på en V70. Däremot kan första ägaren sällan räkna hem xenonljusen ekonomiskt.

"När bilen säljs begagnad kostar det inte mer att välja xenonljus. Även om det kostar extra att byta xenonlampan, håller den längre och ljusbilden är mycket bättre", säger Leif Alfons, kundrelationsansvarig på Bilia Stockholm till Motorföraren. 

För att klara moderna krocksäkerhetskrav måste ibland hela fronten lyftas av (som på vissa varianter av Audi A4). På en del årsmodeller av Renault Mégane måste lampan bytas genom hjulhuset efter att framhjulet monterats av!

För att klara moderna krocksäkerhetskrav måste ibland hela fronten lyftas av (som på vissa varianter av Audi A4). På en del årsmodeller av Renault Mégane måste lampan bytas genom hjulhuset efter att framhjulet monterats av!

Så vad kostar egentligen att lampbyte? auto motor & sport undersökte hur mycket det kostar att byta vänster gasurladdningslampa för tre populära begagnatbilar och resultat finns i listan nedan. Priserna är hämtade från auktoriserade verkstäder i mellanstora städer och inkluderar både lampa och byte, men för flera bilmodeller kan kostnaden stiga ordentligt på grund av frontkonstruktionen. 

Det är heller inte säkert att det räcker med byte av själva lampan. Även tänddon och elektronik kan behöva bytas. Ett bra tips vid begagnatköpet är alltså att kontrollera vad bytet av xenonljuset kostar – den överlägsna ljusbilden kommer till ett (högt) pris.

Bil Kostnad för lampbyte
BMW 525i -02 1.700 kr
Renault Mégane 1,6 kombi -08 1.600 kr
Audi A4 3,2 FSI quattro -08 2.500 kr
Jag tycker det är värt merkostnaden med xenonljus.
609
206

Mer att läsa

Igår
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”