Volkswagen redovisar rekordvinst för 2011

Den operativa vinsten för 2011 blev 100 miljarder kronor, rapporterar VW, och ger sina bilbyggare en bonus på 70.000 kronor som tack. Men VW-chefen Martin Winterkorn blev inte heller lottlös.

Martin Winterkorn Volkswagen AG 2012

Koncernchef Martin Winterkorn kunde redovisa ett nytt rekordår för Volkswagen AG. Nettovinsten blev ofattbara 100 miljarder kronor.

"Det går bra för Volkswagen" är årets understatement och när bokslutet för 2011 redovisades var det rekordsiffror på nästan alla positioner. Det enda företaget inom VW Group som redovisade en operativ förlust var Seat, men där var ursäkten att hemmamarknaden Spanien gått ner kraftigt och man gjort tunga investeringar i nya produkter.

Den operativa vinsten för hela VW Group blev 11,3 miljarder euro, alltså ganska precis 100 miljarder svenska kronor. Nettovinsten blev 15,4 miljarder euro. Totalt ökade försäljningen för VW Groups alla varumärken med 14,7 procent till 8,36 miljoner fordon (en ökning med över en miljon fordon).

Martin Winterkorn Volkswagen AG 2012

Martin Winterkorn behåller ett starkt grepp om VW och målet är utstakat sedan länge - att bli den största biltillverkaren i världen.

Det goda resultatet får VW:s 500.000 anställda ta del av och det betalas ut en bonus på 7.500 euro för 2011. Men bonusersättningen var generös för cheferna också, som sammanlagt fick lön och bonus för 70 miljoner euro – en ökning med 94 procent.

Mest fick inte oväntat koncernchefen Martin Winterkorn med en lön på 17 miljoner kronor och en bonus för 2011 på nästan 100 miljoner kronor.

Flera representanter för den europeiska bilindustrin har förutspått ett ganska dystert 2012 med minskad försäljning. Men VW:s koncernchef Martin Winterkorn tror att företagets resultat för 2012 blir minst lika bra som fjolåret:

"Det här året lanserar vi 40 helt nya bilmodeller, uppdaterade modeller och produktförbättringar. Som ett resultat av detta tror vi att försäljningen ökar under 2012," sa Martin Winterkorn.

Framtidens mål handlar inte enbart om ekonomi. Även miljömålen skärps och för att nå ett koncerngenomsnitt på 120 g/km i CO2-utsläpp till 2015 måste varje ny modell som lanseras förbättras med 10-15 procent jämfört med sin föregångare. Start/stopp-teknik blir standard på alla nya modeller och VW fortsätter att investera i sina 94 fabriker för att sänka utsläppen med 25 procent.

Martin Winterkorn Volkswagen AG 2012

Trots den rådande ekonomiska osäkerheten är Volkswagen-koncernen försiktigt optimistisk inför 2012. De globala leveranserna ökade med 7,7 procent under januari och februari i år, vilket betyder att 1,3 miljoner bilar levererades under perioden. Prognosen för 2012 är att man ska överträffa 2011.

VW blir snart världens största biltillverkare, inget kan stoppa den här utvecklingen.
264
48

Mer att läsa

Idag
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
Igår
Fortkörning och böter – här är allt du behöver veta