Provkörd: Porsche Boxster S - Världens snabbaste handväska!

Fredrik Huldt befinner sig i Saint Tropez och kör nya Porsche Boxster S. Och som de flesta säkert vet vid det här laget - Huldt har inte mycket till övers för cabbar. Problemet är ju att Boxster S är så grymt bra...

Fredrik Huldt provkör helt nya Porsche Boxster S.

Hej Fredrik! Var är du och vad gör du?
Jag är i bergen ovanför Saint Tropez och kör nya Porsche Boxster S.

Hur känns den?
Vill börja med att säga att jag inte är någon stor fan av öppna bilar. Eller rättare sagt. Jag skulle hellre gå omkring naken på stan än ratta en cab. Men om vi bortser från taket. Det är ju bara att fälla upp eller ner trots allt. För där under finns något väldigt spännande. En helt nyskapad mittmotorsportbil. En 100-procentig nöjesmaskin som lägger ribban för roadsterklassen extremt högt.

Vad gillar du med Porsche Boxster S?
Cab eller inte. Den har fått längre hjulbas, lägre tyngdpunkt, kortare överhäng, bredare spårvidd. Ett recept som lägger grunden för en av de bästa sportbilarna på marknaden just nu. En superbt balanserad bil kapabel till smått otroliga farter på bergsvägarna här nere. Lägg till samma högteknologiska infrastruktur som i nya 911 och wow-faktorn vid hård körning är ofrånkomlig.

Fredrik tycker det är jobbigt att ösa superlativ på en biltyp han egentligen inte gillar. "Det är fjolligt med cabbar. Punkt."

Vad gillar du inte med Porsche Boxster S?
Att jag måste slösa superlativ på en biltyp jag i grunden ogillar. Det är fjolligt med cabbar. Punkt.

Vad finns under huven?
Motorn är ju placerad framför bakaxeln i Boxster för att ge optimala balansförutsättningar. En sexcylindrig boxer på 3,4 liter som ger 315 hästar och drar stenhårt ända till varvstoppet vid 7.800 varv. Väldigt varvvillig, vridstark och hetsig som tusan med Sport Plus-knappen intryck. Låter gör den också. Högt! Underbart. Problemet när man lägger så mycket krut på chassit är väl att man alltid kommer att vara girig på mer effekt. Boxster S hade lätt kunna hantera 100 hästar till.

Vad kommer Porsche Boxster S att kosta?
499.000 kronor för Boxster utan S. 599.000 kronor för Boxster med S. Runt 25.000 extra får man lägga om man vill ha 7-växlade dubbelkopplingsväxellådan PDK. En stor del av upplevelsen. Porsche hoppas sälja lite drygt 50 bilar i Sverige under sommaren.

Så vad blir betyget?
5 av 5. Lätt. Trots avsaknaden av riktigt tak. Återkommer med analys i auto motor & sport, nummer 8.

Om jag skulle köra Porsche skulle det bli Boxster eller Boxster S.
322
116

Mer att läsa

Idag
Årets bästa bilar 2016: Rösta på dina favoriter
Igår
5 steg till en mätarskruvad bil
  • Dwayne Johnson fick låna LaFerrari – men har ett stort problem
    Som bilintresserad superskådis har Dwayne "The Rock" Johnson alla möjligheter – företagen närmast slänger på honom bilar för provkörning. Visst vore det kul att testa en Ferrari LaFerrari, men Dwayne Johnson har ett stort problem som gör provkörningar omöjliga.
  • Sebastien Ogier och Volkswagen tänder första adventsljuset
    Julen närmar sig och det är dags att tända det första adventsljuset. Rally-världsmästaren Sébastien Ogier tar sin Volkswagen Polo R WRC och inleder julen på ett spektakulärt vis. Prova inte det här hemma…
  • Sätt betyg på din bil – få en gratis tidning
    auto motor & sport har Sveriges bästa begagnattester och det beror på vi kan luta oss mot över 30.000 ägarbetyg. Har du satt betyg på din bil? Om inte, eller om det var länge sedan, gör det nu – som tack får du ett nummer av tidningen!