Hyundai Santa Fe läcker ut på nätet

Hyundai har redan visat de första officiella bilderna på nästa generation Santa Fe. Nu har delar av försäljningsbroschyren läckt ut på nätet. Bland nyheterna finns en stark dieselmotor och en smartphone-app.

Tidigare har Hyundai pratat om designspråket "Fluidic Sculpture", men nu är det istället "Storm Edge" som gäller. Det betyder en aggressivare design med bättre aerodynamik.

Tidigare har Hyundai pratat om designspråket "Fluidic Sculpture", men nu är det istället "Storm Edge" som gäller. Det betyder en aggressivare design med bättre aerodynamik.

Efter fem år väljer Hyundai att ersätta crossovern Santa Fe, som sålt riktigt bra i Sverige. De första officiella bilderna släppte Hyundai för några veckor sedan. Däremot verkar det inte helt klart om modellen ska fortsätta heta Santa Fe, eller om den döps om till ix45.

Tack vare The Korean Car Blog har nu ett par bilder från försäljningsbroschyren läckt ut på nätet. Även om bilderna visar den koreanska versionen gissar vi att varken design eller teknik ändras i särskilt stor omfattning.

Broschyren läckte ut på en koreansk bilblogg. Klicka för att se en större version!

Broschyren läckte ut på en koreansk bilblogg. Klicka för att se en större version!

Bilderna visar framför allt att Hyundai lanserar en ny 2,2-liters dieselmotor på 225 hästar och 500 Nm. Än så länge finns dock inga uppgifter om förbrukning eller utsläpp. På nästa sida visas strålkastare, fälgar, krockkuddar och LDWS-systemet (Lane Departure Warning System).

Hyundai Santa Fe behåller sin sjusitsiga layout, men helt nytt blir infotainmentsystemet BlueLink, som verkar styras med en tryckkänslig skärm. En annan nyhet är Smart Control-appen. Exakt vad som kan kontrolleras med appen är inte klart. Förmodligen handlar det om att kontrollera om bilen är låst, att aktivera kupéfläkten och att sända ut en hjälpsignal vid en olycka.

Nya Hyundai Santa Fe begår premiär på bilsalongen i New York i april. Lanseringen i Sverige sker antagligen efter sommaren. 

Både Mitsubishi och Honda lanserar konkurrenter till Hyundai Santa Fe under året.

Både Mitsubishi och Honda lanserar konkurrenter till Hyundai Santa Fe under året.

Två heta konkurrenter

På Genèvesalongen visade Mitsubishi upp tredje generationen Outlander, som är helt ny från grunden och kommer som supersnål pluginhybrid. Honda CR-V har redan visats upp i USA, men Europaversionen dröjer till senare under året. Det kan också nämnas att Nissan har en utmanare på gång – konceptbilen Hi-Cross ger en liten förhandsvisning om hur nästa X-Trail kan se ut.

Det här ser riktigt bra ut, jag väljer nog hellre nya Santa Fe än Honda CR-V eller Mitsubishi Outlander.
188
64

Mer att läsa

Idag
Årets bästa bilar 2016: Rösta på dina favoriter
 • Top Gear och Clarkson i jul-special
  Något oväntat efter allt bråk, men glädjande för alla Clarkson-fans, meddelar BBC att det kommer en Top Gear-special lagom till jul.
 • Citroën utvecklar bekväm ersättare till gasfjädringen
  Planerar ett nytt fjädringssystem som ska ta märket tillbaka till toppen när det gäller komfort.
 • Dyredand: Vi skrek högt – legenden stod där!
  Det är inte ovanligt att biltillverkarna har med någon historiskt viktig bil till lanseringen av en nyhet. För att visa arvet. Vid förra veckans provkörning av Porsche 911 Carrera var detta fallet. Den här bilen användes i en enda tävling. Jacky Ickx satte snabbaste kvaltid och vann överlägset.
 • 25/2015: Första testet Audi A4, BMW 3-serie och Jaguar XE
  Stort test av helt nya Audi A4 mot BMW 3-serie och Jaguar XE. Vi granskar tekniken i kommande modeller hos Volvo och Audi, dessutom unika bildillustrationer. Provkörningen av nya Porsche 911 Carrera och McLarens nya dräpare, 570S.
 • Peder: "Har du en suv – då har du komplex"
  "Har du en suv? Då har du troligtvis massor av komplex. Inga andra bilar säger mer om vem du egentligen vill vara." Den analysen gör Peder Karlsson, som själv har ägt ett 10-tal suvar. Det finns särskilt två typer av suv-ägare han inte gillar.
Igår
Första oberoende avgastestet av NOx-utsläpp – VW Golf var bäst