• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Ferrari utvecklar V12-hybrid

Ferrari utvecklar V12-hybrid

Även Ferrari börjar tänka downsizing. Just nu utvecklas en V12-motor som får 100 extra hästkrafter tack vare hybriddrift, och hamnar i nästa generation Enzo. Dessutom planeras en ny sexcylindrig motor.

F12 Berlinetta är först ut med "en ny generation V12-motorer", som senare kompletteras med en elmotor. Ferraris vd Amedeo Felisa erkänner att hybridtekniken fortfarande är dyr och tung, men det kommer ändras när allt fler modeller förses med tekniken.

F12 Berlinetta är först ut med "en ny generation V12-motorer", som senare kompletteras med en elmotor. Ferraris vd Amedeo Felisa erkänner att hybridtekniken fortfarande är dyr och tung, men det kommer ändras när allt fler modeller förses med tekniken.

Under flera år har det ryktats om Ferraris första modell med hybriddrift. Konceptbilen 599 HY-KERS från 2010 visade att tekniken är på väg in i märkets modeller, och nu bekräftar Ferraris vd Amedeo Felisa att en V12-hybrid är på gång.

"Vårt hybridsystem kommer inte bara handla om att ge mer effekt, utan också om att minska utsläppen. Jag säger inte när det blir aktuellt, men det är möjligt att den här tekniken kommer på alla Ferrarimodeller", säger Amedeo Felisa till Autocar.

Han påpekar också att när hybridsystemet får grönt ljus för serieproduktion, blir det förmodligen standardutrustning.

"Det är inte en teknik som man erbjuder som tillval", säger han.

Konceptet 599 HY-KERS gav en första bild av hur systemet kan fungera. Målet med kers-systemet i framtidens Ferrarimodeller är att öka effekten med 100 hästar och minska förbrukningen med 35 procent, tack vare en lätt elmotor och dubbelkopplingslåda.

Konceptet 599 HY-KERS gav en första bild av hur systemet kan fungera. Målet med kers-systemet i framtidens Ferrarimodeller är att öka effekten med 100 hästar och minska förbrukningen med 35 procent, tack vare en lätt elmotor och dubbelkopplingslåda.

I samband med lanseringen av F12 Berlinetta berättade Ferrari att motorn är "först ut i en ny generation V12-motorer". Vissa källor menar att målet med V12-hybriden är att ge drygt 100 extra hästkrafter, och samtidigt kapa förbrukningen med 35 procent.

Första serietillverkade bilen att förses med hybridsystemet blir antagligen nästa generation Enzo, som får mittmonterad V12-motor.

Men det slutar inte där. Ferrari överväger också sexcylindriga motorer som ersättare för de nuvarande V8-motorerna i märkets "instegsmodeller".

"Varför inte sexcylindriga motorer? Det ligger kanske långt in i framtiden, men det är klart att uppfattningarna har ändrats. Även i USA, där åttacylindriga motorer var ett minimum för bara några år sedan, har attityderna förändrats. Vi måste tänka i de banorna", säger Amedeo Felisa.

Bra gjort av Ferrari! Jag hoppas att både hybridsystem och sexcylindriga motorer dyker upp i framtida Ferrarimodeller.
151
50

Det finns 11 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  Carl Postat: 2012-03-27 09:49

  Det är lustigt ändå, med tanke på antal Ferrari-bilar i världen så släpper de nog totalt ut en promille av vad alla rikshaws i Asien släpper ut.

 • #2 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  andreas Postat: 2012-03-27 10:04

  En sorglig utveckling

 • #3 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  Limmet Postat: 2012-03-27 12:02

  Ja hellre hybridteknik än turbomotorer...
  Ferrari är ju ingen dålig tillverkare som i huvud taget kan bygga en V12:a i dagens läge..

 • #4 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  Ljuva sång! Postat: 2012-03-27 15:58

  Med dagens utveckling måste man väl köpa sig en Ferrari i framtiden för att ens få åka 6 cyl...

 • #5 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  John Postat: 2012-03-27 16:51

  NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ

  för F*n ska Ferraris varumärke slaktas nu också

 • #6 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  John Postat: 2012-03-27 16:54

  Detta har INGENTING att göra med bränsleförbrukning då det inte går att spara någon energi på att ha hybriddrift. Detta handlar om politisk korrekthet och att vara "hip".

  Cylinderavstängning skulle spara mycket mer bränsle.

 • #7 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  jag Postat: 2012-03-27 18:33

  John: Precis så är det. Idioter är dom hela bunten. Folk som köper en Ferrari har då fan råd å tanka fast bensin skulle kosta 50kr/liter.

  Ferrari går ner på knä tillsist. Får se när Lambo ger sig också, tar väl inte länge det heller.

 • #8 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  LJ Postat: 2012-03-28 14:08

  Fy fan Ferrari, inte en sexa.

 • #9 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  RG Postat: 2012-03-28 19:39

  Usch!
  En Ferrari med sex cylindrar. Att de aldrig lär sig. Tänk på den gräsliga 246 dino, ska de bygga en lika hämsk bil igen!

 • #10 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  Zäta Postat: 2012-03-28 21:51

  tragiskt, snart börjar del la med diesel 4or oxo.....

 • #11 Re: Ferrari utvecklar V12-hybrid
  Jögge Postat: 2012-03-29 10:37

  Ferraris chef är enligt mig pinsamt klantig!..Han sade för mindre!? än ett år sedan att Ferarri ALDRIG skulle bygga en hybrid!...nähä, vad händer nu då?...

  Alldeles oavsett vad Ferarri, Rolls Royce eller vad bakåtsträvande företag säger så kommer bilarna ändå att bli mer elektrifierade!

  Flera tysk älskare har under flera år sagt att det är onödigt!..

  och vissa har tom sagt att de föredrar bränslecell före hybrid,

  ja men vad är en sådan bil för något??..jo en hybrid...

  och alldeles oavsett om bilen drivs med Gas, diesel, bensin, vätgas, metanol, etanol så kommer man för renhetensskull och bränsleeffektiviteten lägga in mer och mer el..!..sedan har man ju en enorm mängd kunder som går på den finten och tror att de inte behövs!..dvs vill!? bli duperade -


  - och se WV enliters bil - vad är det för drift på den?..och vad sade Ferdiand Piech för 4 år sedan - jo att man ALDRIG skall bygga en hybrid för en diesel kan det så bra..Ehh...?

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Använder du navigator i bilen?

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten