Toyota kör Hilux till Antarktis – med jetbränsle

För att visa hur tålig och pålitlig pickupen Hilux är arrangerade Toyota en expedition till Antarktis. Bilarna modifierades för att gå på jetbränsle eftersom diesel inte fungerar i 50 minusgrader på 3.400 meters höjd. Se bildgalleriet här!

Isländska specialisterna Arctic Trucks försåg bilarna med långdistanstank och modifierade motorerna för att gå på jetbränslet A-1. Några av bilarna fick ett extra hjulpar och blev sexhjulsdrivna. Klicka för att se bildgalleriet.

Isländska specialisterna Arctic Trucks försåg bilarna med långdistanstank och modifierade motorerna för att gå på jetbränslet A-1. Några av bilarna fick ett extra hjulpar och blev sexhjulsdrivna. Klicka för att se bildgalleriet.

När det gäller att ta sig fram i knepig terräng finns få bilar som är så pass pålitliga som Toyota Hliux. Pickupen tjänstgör i svåra förhållanden över hela världen och nu har Toyota avslutat en riktigt imponerande expedition till Antarktis.

Under den fyra månader långa resan färdades teamet 7.000 mil. Isländska företaget Arctic Trucks förberedde bilarna för det kalla klimatet. Dieselmotorerna modifierades för att kunna drivas med jetbränsle, eftersom det är mer pålitligt än diesel i 50 minusgrader på 3.400 meters höjd.

Bilarna försågs också med en 280-literstank, en kran för att lyfta tung utrustning, förstärkt fjädring samt terrängdäck med en tiondel av däcktrycket i ett vanligt däck. Det ger en 17 gånger större anläggningsyta mot marken och därmed bättre grepp.

Om jag fick chansen skulle jag absolut följa med Toyota på expedition till Antarktis!
311
29

Mer att läsa

Idag
Gordon Murray om Alfa Romeo 4C: "En av de värsta motorerna jag kört"
Igår
Vi provkör Volkswagen Passat GTE – nya tjänstebilsdrömmen?
 • Den moderna krigsjeepen – Oshkosh JLTV – är ett brutalt monster
  Dags att säga farväl till Humvee och möta amerikanska arméns nya ”Jeep” Oshkosh JLTV. Den har bepansring som en stridsvagn och klarar vägminor – dessutom kapabel att terrängköra i upp till 160 km/h. Men soldaterna kommer att gilla en annan detalj bättre – luftkonditionering är standard.
 • Renault Talisman kommer som kombi – snyggast i klassen?
  Ska locka köpare som tröttnat på Volkswagen Passat och vill ha läcker design.
 • Bilist attackerar oskyldig cyklist – eller…?
  Utrymmet på vägen är en ständig orsak till ilska och numera även upphov till en växande filmkategori på nätet – "arga bilister som kör på och misshandlar oskyldiga cyklister". Några som inte riktigt håller med om att det alltid är så gjorde en parodi som visar hur det (också) kan gå till. Hur upplever du som bilist att cyklisterna beter sig i trafiken – och vice versa?
 • Hitman: Agent 47 – med Audi RS 7 i huvudrollen
  Nya actionrullen ”Hitman: Agent 47” har svensk premiär 28 augusti och kritikerna är inte nådiga. Flera anser att det räcker att se trailern och den gillar vi bäst eftersom en Audi RS 7 har huvudrollen.
 • Volvo skrotade reklamfilm med Stellan Skarsgård
  Förra året kom nyheten att Stellan Skarsgård skulle göra reklam för Volvo XC90. En film lär också ha spelats in. Men vad som hände med kampanjen sedan är oklart, för när den väl lanserades var Avicii huvudperson.