Batteriexplosion hos GM skadade två

Ett batteripaket har exploderat i General Motors nybyggda testlabb. Två personer skadades vid eldsvådan som uppstod, och nu väcks frågetecken om hur säker batteritekniken i Chevrolet Volt egentligen är.

General Motors Battery Systems Lab är över 3.000 kvadratmeter stort och invigdes 2009. Här testas batterierna till framtidens helt eller delvis eldrivna bilar. Arkivfoto: GM.

General Motors Battery Systems Lab är över 3.000 kvadratmeter stort och invigdes 2009. Här testas batterierna till framtidens helt eller delvis eldrivna bilar. Arkivfoto: GM.

Enligt källor inom GM skedde explosionen i ett batteripaket som inte sitter i pluginhybriden Volt.

Enligt källor inom GM skedde explosionen i ett batteripaket som inte sitter i pluginhybriden Volt.

På onsdagmorgonen exploderade ett batteripaket i GM:s forskningslabb. Explosionen ledde till en eldsvåda som skadade två personer, varav en fick föras till sjukhus i Detroit med skador som inte var livshotande.

Källor inom GM säger till branschtidningen Automotive News att de litiumjonbatterier som testades var prototyper, och inte installerade i någon serieproducerad bil, medan andra källor uppger att batterierna hamnar i nästa generation pluginhybrider.

I november 2011 började batteripaketet brinna tre veckor efter ett krocktest. GM svarade med att erbjuda fri lånebil till alla berörda Volt-ägare. Utredningen av amerikanska myndigheten NHTSA lades ned eftersom det inte fanns någon brandrisk i produktionsbilarna.

"Den här nyheten är inte positiv för litiumjonbatterier eller för GM. Det visar på riskerna som kopplas till batteritekniken", säger Dennis Virag, ordförande i Automotive Consulting Group till Bloomberg.

Jag litar på att GM har koll på läget – pluginhybrider är säkra.
106
273

Mer att läsa

Idag
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.
Igår
Volkswagen måste spara – här är modellerna som kan stoppas