Dubbelt Mercedes längst fram i Kinas GP

Det var överraskningens kval i Kinas GP där Nico Rosberg utklassade alla och Sebastian Vettel inte ens tog sig till Q3 och både Ferrari och McLaren hade svårt att hitta farten.

Nico Rosberg i en Mercedes W03 spöade alla, inklusive sin teamkompis, sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher. Och för första gången sedan 1955 står det en Mercedes främst i ett F1-startfält - nu till och med två bilar eftersom "Schumi" står som nummer två.

Det stod ganska tidigt klart att världsmästarteamet Red Bull hade bekymmer att göra bra kvaltider. Under lördagsmorgonens fria träning gjorde alla teamen kvalsimuleringar och Red Bull-bilarna var inte snabba.

Det var däremot Mercedes båda bilar och många trodde på Michael Schumacher.

Men det visade sig att Nico Rosberg skulle bli dagens man. Rosberg spöade sin teamkompis med en halv sekund i Q3 och därmed försvarade han också en familjetradition – Nicos pappa, Keke, tog pole position i Storbritanniens GP 1985 med ett kvalvarv som i femton år skulle stå sig som det snabbaste.

Om Nico Rosbergs kvalvarv i Kinas GP i år kommer att stå sig lika länge återstår att se men det var ren utklassning från Rosbergs sida. Lewis Hamilton var en halv sekund bakom, Schumacher likaså och övriga stjärnförare en dryg sekund sämre.

Notabelt är att unge japanen i Sauber, Kamui Kobayashi, står i andra ledet tillsammans med Kimi Räikkönen, tack vare att Lewis Hamilton som egentligen var kvaltvåa flyttas ner fem platser efter ett växellådsbyte.

Kinas GP direktsänds av Viasat Motor och sändingen startar 08.30 på söndagsmorgonen.

Blicken säger allt, de två senaste årens gigant, Sebastian Vettel, blev bara elva i kvalet till Kinas GP och tog sig alltså inte ens till Q3. Vad är det som händer, undrar nog fjolårsvärldsmästaren ...

Självklart tittar jag på Kinas GP på söndag morgon
47
11

Mer att läsa

Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?