Dubbelt Mercedes längst fram i Kinas GP

Det var överraskningens kval i Kinas GP där Nico Rosberg utklassade alla och Sebastian Vettel inte ens tog sig till Q3 och både Ferrari och McLaren hade svårt att hitta farten.

Nico Rosberg i en Mercedes W03 spöade alla, inklusive sin teamkompis, sjufaldige världsmästaren Michael Schumacher. Och för första gången sedan 1955 står det en Mercedes främst i ett F1-startfält - nu till och med två bilar eftersom "Schumi" står som nummer två.

Det stod ganska tidigt klart att världsmästarteamet Red Bull hade bekymmer att göra bra kvaltider. Under lördagsmorgonens fria träning gjorde alla teamen kvalsimuleringar och Red Bull-bilarna var inte snabba.

Det var däremot Mercedes båda bilar och många trodde på Michael Schumacher.

Men det visade sig att Nico Rosberg skulle bli dagens man. Rosberg spöade sin teamkompis med en halv sekund i Q3 och därmed försvarade han också en familjetradition – Nicos pappa, Keke, tog pole position i Storbritanniens GP 1985 med ett kvalvarv som i femton år skulle stå sig som det snabbaste.

Om Nico Rosbergs kvalvarv i Kinas GP i år kommer att stå sig lika länge återstår att se men det var ren utklassning från Rosbergs sida. Lewis Hamilton var en halv sekund bakom, Schumacher likaså och övriga stjärnförare en dryg sekund sämre.

Notabelt är att unge japanen i Sauber, Kamui Kobayashi, står i andra ledet tillsammans med Kimi Räikkönen, tack vare att Lewis Hamilton som egentligen var kvaltvåa flyttas ner fem platser efter ett växellådsbyte.

Kinas GP direktsänds av Viasat Motor och sändingen startar 08.30 på söndagsmorgonen.

Blicken säger allt, de två senaste årens gigant, Sebastian Vettel, blev bara elva i kvalet till Kinas GP och tog sig alltså inte ens till Q3. Vad är det som händer, undrar nog fjolårsvärldsmästaren ...

Självklart tittar jag på Kinas GP på söndag morgon
47
11

Mer att läsa

Igår
Vi provkör Volkswagen Passat GTE – nya tjänstebilsdrömmen?
 • Den moderna krigsjeepen – Oshkosh JLTV – är ett brutalt monster
  Dags att säga farväl till Humvee och möta amerikanska arméns nya ”Jeep” Oshkosh JLTV. Den har bepansring som en stridsvagn och klarar vägminor – dessutom kapabel att terrängköra i upp till 160 km/h. Men soldaterna kommer att gilla en annan detalj bättre – luftkonditionering är standard.
 • Renault Talisman kommer som kombi – snyggast i klassen?
  Ska locka köpare som tröttnat på Volkswagen Passat och vill ha läcker design.
 • Hitman: Agent 47 – med Audi RS 7 i huvudrollen
  Nya actionrullen ”Hitman: Agent 47” har svensk premiär 28 augusti och kritikerna är inte nådiga. Flera anser att det räcker att se trailern och den gillar vi bäst eftersom en Audi RS 7 har huvudrollen.
 • Bilist attackerar oskyldig cyklist – eller…?
  Utrymmet på vägen är en ständig orsak till ilska och numera även upphov till en växande filmkategori på nätet – "arga bilister som kör på och misshandlar oskyldiga cyklister". Några som inte riktigt håller med om att det alltid är så gjorde en parodi som visar hur det (också) kan gå till. Hur upplever du som bilist att cyklisterna beter sig i trafiken – och vice versa?
 • Volvo skrotade reklamfilm med Stellan Skarsgård
  Förra året kom nyheten att Stellan Skarsgård skulle göra reklam för Volvo XC90. En film lär också ha spelats in. Men vad som hände med kampanjen sedan är oklart, för när den väl lanserades var Avicii huvudperson.