• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Mitsubishi Outlander Plug-in...

Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV får premiär i höst

Mitsubishi Outlander med laddhybrid får premiär på Parissalongen i slutet av september. Unikt hybridsystem och bensinförbrukning under 2,0 l/100 km utlovas.

Mitsubishi hävdar att man är först i världen med denna typ av drivlina.

Mitsubishi hävdar att man är först i världen med denna typ av drivlina.

Mitsubishi Outlander laddhybrid, eller Plug-in Hybrid EV (PHEV) som Mitsubishi själva kallar den, väntas få premiär under höstens motorsalong i Paris. Enligt Mitsubishi är Outlander PHEV den första i en serie av modeller med alternativa drivlinor som ska presenteras av företaget under den kommande 12-månadersperioden.

Mitsubishis hybridsystem kombinerar en elmotor på vardera axel med en frontmonterad bensinmotor. Systemet ger möjlighet till tre olika körprogram, "Pure" innebär enbart eldrift och "Series" betyder att bensinmotorn fungerar som generator och försörjer batterierna med ström som i sin tur driver elmotorerna, ett system liknande det i Chevrolet Volt/Opel Ampera. Det tredje alternativet är "Parallel", då bensinmotorn hjälper de båda elmotorerna genom att gå in och driva på framhjulen. Mitsubishi själva hävdar att man är första biltillverkare i världen att erbjuda ett fyrhjulsdrivet hybridsystem av detta slag.

Mitsubishi Outlander presenterades på Genévesalongen tidigare i år.

Mitsubishi Outlander presenterades på Genévesalongen tidigare i år.

Informationen om den nya modellen är hittills knapphändig men förbrukningen uppges understiga 2,0 l/100 km vid blandad körning och CO2-utsläppen väntas ligga under 50 g/km. Hybridversionen av Outlander kommer förmodligen ut på marknaden 2013 medan den vanliga versionen kommer ut i bilhallarna senare under 2012.

Intressant modell – Mitsubishi lär bli att räkna med i ”hybridfajten” framöver!
117
16

Det finns 5 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV får premiär i höst
  Erik Postat: 2012-06-19 16:03

  Vad är fördelen med deras system jämfört med en Prius (den nya laddhybriden men enbart direktdrift med bensin) och en Ampera (som enbart har en bensinmotor för att driva elmotorerna)? Denna verkar ju kombinera bägge systemen... Är det att man alltid kan få den fyrhjulsdriven även om strömmen i de uppladdade batterierna är slut?

 • #2 Re: Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV får premiär i höst
  Sten Postat: 2012-06-19 19:57

  Räckvidd och batteristorlek??

 • #3 Re: Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV får premiär i höst
  Korrigering Postat: 2012-06-19 21:04

  Prius kan växla mellan olika lägen automatiskt där det finns ren eldrift, bensindrift, bensin+eldrift. När bensinmotorn är aktiv laddas även batterierna, inte precis hela tiden men av och till beroende på vad styrelektroniken känner av. Fördelen med detta jämfört med seriehybrider som Ampera/Volt är att man kör snålare när bensinmotorn behöver gå och man tillvaratar energi vid rullning.

 • #4 Re: Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV får premiär i höst
  Edis Postat: 2012-06-19 21:35

  Vad är fördelen? Tja man slipper väl licensavgifter till GM eller Toyota för deras respektive patenterade lösningar.

  Både Volt och Prius har egentligen vad som vanligen kallas EVT, Electronically Variable Transmission. Alltså en steglöst variabel växellåda bestående av två elektriska maskiner, en eller fler planetväxlar och eventuellt friktionskopplingar. Dessa komponenter kan konfigureras på olika sätt; "input split" dvs planetväxeln sitter på motor sidan , "output split" dvs planetväxeln sitter på slutväxel sidan och "compound split" dvs en planetväxel på var sida. Den kan även utnyttja en eller flera "modes", dvs en eller fler "mechanical points". Med fler "modes" så kommer växellådan att erbjuda högre verkningsgrad över ett bredare område på bekostnad av ökad komplexitet hos systemet. Men gemensamt för dem alla är att de kan överföra kraft från motorn till hjulen både elektriskt och mekaniskt och samtidigt steglöst justera utväxlingen mellan motor och drivhjul.

  Prius använder en EVT av typen "one mode input split", den här Mitsubishin verkar vara en relativt enkel parallellhybrid. Dvs bilen har en helt konventionell transmission, och parallellt med detta drivsystem så finns alltså en elektrisk maskin, eller i detta fall två.

 • #5 Re: Mitsubishi Outlander Plug-in Hybrid EV får premiär i höst
  Olle Postat: 2012-06-21 14:10

  Först i världen? Volvo V60 Plug-in Hybrid har samma typ av system men med en dieselmotor, och den går att beställa idag.

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Om du kunde hyra en klassiker i en vecka, vilken av nedanstående skulle du välja? (Ju tjusigare bil desto mer kostare det, så klart!)

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten