Här är årets tjänstebil

UPPDATERAD! När Säljarnas Riksförbund utser årets bästa tjänstebil är det faktiskt inte Volvo eller Volkswagen som ligger i topp, utan…

Hyundai har gjort ett mycket bra jobb med i40, det tycker både vi och Säljarnas Riksförbund. Men de snåloptimerade ecodäcken ger längre bromssträcka och sämre köregenskaper – undvik!

Säljare är en yrkeskår som ofta spendera många mil bakom ratten varje år, vilket förstås ställer höga krav på säkerhet, komfort och förarmiljö. Men när Säljarnas Riksförbund utsåg Hyundai i40 till årets tjänstebil togs även designen med i motiveringen.

"Valet av årets tjänstebil inger en modern design som talar direkt till känslorna. Formskönt yttre och en innovativ förarmiljö i kombination med frikostiga förvaringsutrymmen och ett stort och funktionellt bagageutrymme", skriver Säljarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Hyundai i40 får också plus för backkameran i backspegeln, den trygga körkänslan, den eluppvärmda ratten och det generösa garantipaketet. I år testades kombibilar som ligger i prisklass under 7,5 prisbasbelopp och som uppfyller årets miljökrav på högst 120 gram koldioxid per kilometer.

"Testet är inte som de flesta andra biltester. Våra tester utgår främst från säljarens yrkesbehov och fokuserar inte enbart på prestanda, utan utgår mer från det mänskliga perspektivet, säger Lennart Svahn, ordförande för Säljarnas Riksförbund.

Övriga bilar som nominerats till titeln årets tjänstebil var Toyota Avensis, Volkswagen Passat, Volvo V60 och Ford Mondeo. Hyundai i40 imponerade stort även på auto motor & sports testlag – vi testade mot Peugeot 508 och Volvo V70 i nummer 23/2011.

"Alla som funderar på en V70 bör prova Hyundai först", skrev testchefen Mikael Johnsson.

Jag skulle kunna tänka mig att välja en Hyundai i40 som tjänstebil.
168
364

Mer att läsa

Idag
Volvo slog historiskt säljrekord i november – 49.055 bilar
Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?