Saabs elbil kommer i början av 2014

Affärsplanen för Nevs ligger fast och det innebär att den första elbilen från Saab lanseras i början av 2014. Redan nästa sommar kan dock produktionen av vanliga Saab 9-3 återupptas i Trollhättan. Den riktiga godbiten, kallad EV2, blir tekniskt avancerad och får ny design.

Saab 9-3 Trollhättan Stallbacka fabrik

Ungefär 100 personer är sysselsatta med reservdelstillverkning och andra jobb i Saabs fabrik i Trollhättan. Men nästa sommar ser det kanske ut så här igen, färdiga 9-3 rullar av bandet igen.

Den kände Saabbloggaren Steven Wade var under ett knappt år anställd av Saab innan konkursen var ett faktum. Steven återvände till Tasmanien och har sedan dess fortsatt att blogga, bland annat om Saab. I Steven Wades senaste inlägg intervjuar han Mikael Östlund på Nevs AB, det företag som köpte Saab i juni.

Intervjun med Nevs representant Mikael Östlund ger lite mer om vad som ska hända de närmaste åren. Just nu sonderar Nevs intresset hos leverantörerna för att kunna återstarta produktionen av Saab 9-3. Produktionen av elbilsversionen av Saab 9-3 är inte planerad att gå igång förrän i början på 2014 men om leverantörerna är med på planerna kan "vanliga" 9-3 börja byggas nästa sommar.

Steven Wade

Steven Wade, Saab-bloggare från Australien.

Om Saab 9-3 ska säljas i Europa är osäkert då modellen inte uppfyller säkerhetskraven för gångtrafikanter som börjar gälla inom EU nästa år. Klart är dock att "gamla" 9-3 blir uppdaterad både exteriört och interiört.

Huvudmarknaden för elbilsversionen av Saab 9-3 blir Kina och det är där batterierna ska produceras i en ny fabrik. Att även bygga 9-3 i Kina är inte aktuellt så länge kapaciteten i Trollhättan räcker till.

Nästa elbil – i intervjun kallad för "EV2" – baseras på Saabs Phoenix-plattform och den ska bli betydligt modernare. EV2 ska få ny design och den tar alltså inte över det arbete som Saabs chefsdesigner Jason Castriota gjorde för Saab – Castriotas design ingick helt enkelt inte i affären.

Hela intervjun med Mikael Östlund på Nevs går att läsa på Steven Wades blogg (på engelska, klicka på länken för att hoppa dit). Där kan man även läsa Steven Wades funderingar kring Nevs framtid och det faktum att Saab är att betrakta som ett kinesiskt företag – på gott och ont.

Jag tror att Nevs lyckas med sina planer, det här ser lovande ut!
713
133

Mer att läsa

Igår
5 steg till en mätarskruvad bil
  • Dwayne Johnson fick låna LaFerrari – men har ett stort problem
    Som bilintresserad superskådis har Dwayne "The Rock" Johnson alla möjligheter – företagen närmast slänger på honom bilar för provkörning. Visst vore det kul att testa en Ferrari LaFerrari, men Dwayne Johnson har ett stort problem som gör provkörningar omöjliga.
  • Sebastien Ogier och Volkswagen tänder första adventsljuset
    Julen närmar sig och det är dags att tända det första adventsljuset. Rally-världsmästaren Sébastien Ogier tar sin Volkswagen Polo R WRC och inleder julen på ett spektakulärt vis. Prova inte det här hemma…
  • Sätt betyg på din bil – få en gratis tidning
    auto motor & sport har Sveriges bästa begagnattester och det beror på vi kan luta oss mot över 30.000 ägarbetyg. Har du satt betyg på din bil? Om inte, eller om det var länge sedan, gör det nu – som tack får du ett nummer av tidningen!