Saab 9-7 – en lyxlimousin som inte blev av

Ovanför 9-5 planerade Saab att bygga en lång lyxlimousin med arbetsnamnet "9-7". Tidigare inte publicerade skisser visar hur lyxlimpan skulle se ut, en modell tänkt att konkurrera med till exempel Audi A8 och Mercedes S-klass. Skulle den haft en chans?

Saab 9-7 SaabsUnited.com

En tidig skiss på det som skulle ha kunnat bli en "Saab 9-7". Skissen är hämtad från SaabsUnited.com, klicka på bilden för att hoppa dit och läsa mer.

Tänk om Saab hade fått bra snurr på försäljningen 2009–2010 och kunnat utöka modellutbudet med 9-5 SportCombi och crossovern 9-4X. Tänk om nya generationen 9-3, byggd på Phoenix-plattformen blivit en succé. Och vad skulle Saab sedan gjort?

Det är mycket som skulle kunna hänt när man använder "om inte". Nu vet vi ju att Saabs försäljning hade det trögt och pengarna tog slut. Saabs konkurs var ett faktum 19 december 2011 – på dagen precis ett år sedan.

En av de modeller som man åtminstone hade med som ett tankeexperiment var "Saab 9-7", en stor limousine med storlek över Saab 9-5. Då ska man minnas att Saab 9-5 inte var (är) någon direkt liten bil med en längd på 501 centimeter. En Audi A6 är 493 centimeter och först A6L (502 centimeter) når upp till samma storlek som 9-5.

Om Saab funderade på en "9-7" så var nog det storleksmässiga siktet inställt snarare på Audi A8 (513 centimeter), BMW 7-serie (507 centimeter) och Mercedes S-klass (508 centimeter).

Precis som man hittade skisser på den förmodade suvmodellen Saab 9-6X har nu sajten SaabsUnited.com hittat skisser på Saab 9-7 (klicka på länken för att läsa mer). Enligt SaabsUnited.com var den stora sedanmodellen inriktad mot kinesiska marknaden och idéerna uppstod ganska tidigt, innan Spyker och Victor Muller tog över Saab Automobile.

Vad tror ni läsare – fanns det ett utrymme för en lyxig, stor Saab-modell i samma segment som Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass? Kanske med samma utrymme, fin väghållning och ett lägre pris än de i den tyska premiumligan. Om inte om fanns…

Jodå, en Saab 9-7 tror jag på. I det segmentet finns det utrymme för en svensk utmanare.
709
335

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout