Miljöpartister rasar mot miljöbilsreglerna

Två miljöpartister skriver på SvD Brännpunkt att regeringen har misslyckats med att sänka utsläppen för framtidens bilar, eftersom även stora och tunga suvar kan klassas som miljöbilar. Håller du med?

Suvar som väger över två ton kan klassas som miljöbilar med de nya reglerna.

De nya miljöbilsreglerna som trädde i kraft den 1 januari har debatterats flitigt, bland annat här på auto motor & sport.

Enligt miljöpartisterna Per Bolund och Stina Bergström är de nya reglerna "ett exempel på hur en regering duckar för klimatansvar istället för att ställa krav på att utsläppen från framtidens bilar ska minska". Det skriver politikerna i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Ett exempel är stora suvar, där en del modeller godkänns som miljöbilar trots att de väger över två ton. Det ger inte lägre utsläpp, och skapar dessutom förvirring kring vad som ska klassas som miljöbil, enligt politikerna.

Per Bolund och Stina Bergström reagerar också på att nästan alla miljöbilar som säljs är dieseldrivna. Miljöpartisterna skriver att Frankrike redan har ett system där bilar med låga utsläpp får en bonus, och där bilar som släpper ut mer får en avgift.

Den idén, tillsammans med bättre kollektivtrafik och smartare stadsplanering, kan enligt Per Bolund och Stina Bergström ge 80 procent lägre utsläpp på 20 år.

Jag tycker att de nya miljöbilsreglerna är bra.
85
321

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout
 • Årets bästa bilar 2016: Rösta på dina favoriter
  Det är dags att rösta fram årets bästa bilar. Vilka märken och modeller gillar du? Du röstar enkelt på webben. Fina priser står på spel.
 • Officiellt: Bugatti Veyrons efterträdare heter Chiron – visas i Genève
  Det har ryktats länge men nu är det officiellt – Bugatti har valt att döpa Veyrons efterträdare till Chiron. Med hybriddrift och W16-motor på runt 1.500 hk ska Bugatti hedra sin mest framgångsrika tävlingsförare Louis Chiron, aktiv på 20- och 30-talen. Tester pågår, VIP-kunderna är lyriska och Bugatti har redan sålt 100 bilar.
 • Premiärdatum klart för nya Top Gear
  Nya programledaren för Top Gear, Chris Evans, avslöjar när första programmet får premiär. Inspelningarna har redan börjat.
 • Bensinmackar får varningstexter om klimathotet
  Nya förslaget träder i kraft i Kanada – men kan sprida sig: "Jag tror det blir en snöbollseffekt."
 • Alrik: Toyota håller på att göra om misstaget
  Det är inget fel på Toyota Prius, Prius har en magnifik teknisk lösning. Jo förresten, ett stort problem. Om Toyota för 18 år sedan hade gjort som Tesla, byggt något bilnördar älskar att köra, då hade alla biltillverkare sålt hybrider nu. Tyvärr håller Toyota på att göra om misstaget.