Hyundai höjer vikten – blir miljöbil

UPPDATERAD MED INTERVJU! Hyundai lanserar två nya utrustningsnivåer till i30: Business Eco och Premium Eco. Det gör att i30 har två dieselversioner som plötsligt klarar den nya miljöbilsgränsen. Här är hemligheten.

Hyundai lyckas få ned förbrukningen på i30 1,6 CRDi – genom att höja vikten!

Hyundai lyckas få ned förbrukningen på i30 1,6 CRDi – genom att höja vikten!

Hyundai i30 1,6 CRDi finns med två effektuttag – 110 eller 128 hästar. Officiell förbrukning uppges till 4,1 l/100 km, vilket gör att i30 1,6 CRDi inte klarar av de nya miljöbilsreglerna som trädde i kraft den 1 januari. Men Hyundais matematiker har hittat en vinnande formel för att kunna ge miljöbilsstatus till de dieseldrivna i30-bilarna.

Med två nya utrustningsnivåer kallade Business Eco samt Premium Eco har Hyundai sänkt förbrukningen och höjt tjänstevikten. De nya utrustningspaketen innehåller start/stopp-funktion samt mindre och lättrullade däck – nu 15 tum istället för 16 tum. Åtgärderna sänker den officiella förbrukningen från 4,1 l/100 km till 3,7. Det ger ett sänkt koldioxidutsläpp från 108 gram per kilometer till 97.

Vidare har Business Eco fått ett fullstort reservhjul, dubbelt lastgolv samt elhissar runt om som standard. Det höjer tjänstevikten till nödvändiga 1.420 kilo. Premium Eco har utrustats med fullstort reservhjul samt eluppvärmd ratt vilket höjer tjänstevikten till 1.422 kilo. Priset är oförändrat jämfört med tidigare Business- och Premium-utföranden. De nya Eco-versionerna gäller endast 5-dörrarsversionen och inte i30 Kombi.

Så med mindre bagagevolym och sämre grepp kan nu i30-köparen spara 1 089 kronor per år i fordonsskatt …

Hyundais presstaleskvinna, Ann Sundfeldt, säger i en kommentar till auto motor & sport att de nya miljöbilsreglerna är knepiga och svåra att kommunicera till kunderna.

Dubbelt bagagegolv och fullstort reservhjul bidrar till den nya miljöbilsklassningen för i30 1,6 CRDi.

Dubbelt bagagegolv och fullstort reservhjul bidrar till den nya miljöbilsklassningen för i30 1,6 CRDi.

Hallå där, Henrik Degling, produktansvarig på Hyundai Sverige!


Hur länge har ni suttit med miniräknarna och klurat ut dessa förändringar?

"Vi började arbetet för omkring ett halvår sedan. Sedan har vi haft kontakt med fabriken de senaste tre månaderna om de nya utrustningspaketen."

Var det svårt att hitta den rätta balansen utsläpp och utrustning?
"Nej, egentligen inte. Vi hade 97 g/km att utgå ifrån. Det är den siffran bilen har med start/stopp-system och mindre hjul. Vi vet också vilken vikt som krävs med det utsläppet så det var ett ganska lätt pussel med utrustningen."

Vad säger Hyundaifabriken om era nya specifikationskrav?
"Att räkna specifikt på olika utrustningsdetaljer är ett nytt sätt att tänka på. Tidigare uppgav man en tjänstevikt inom ett intervall på cirka 100 kilo, och då hade vi svårt att veta den slutgiltiga tjänstevikten. Det fungerar inte längre. Utmaningen för fabriken var framför allt att få alla system för produktion, beställning och certifiering att kommunicera för att få fram den specifika tjänstevikten för just vår specifikation."

Hur mycket mer extra vikt ger Eco-utrustningen?
"Den nya specifikationen är omkring 15 kilo tyngre."

Kommer ECO-versionen säljas parallellt med vanliga Business och Premium-paketen?
"Nej, inte med manuell låda. Då finns bara Eco-versionerna att tillgå."

Så det går alltså inte att välja till 16-tumshjul till manuella dieselversioner?
"Nej, det skulle bli väldigt dyrt tillval i så fall eftersom skattebefrielsen försvinner."

Hur förändras bagagevolymen med fullstort reservhjul, istället för ett smalare nödhjul som tidigare?
"Utrymmet under lastgolvet blir omkring 10 liter mindre."

Är fler Hyundai-modeller aktuella för en liknande miljöpassning med högre tjänstevikt under 2013?
"I dagsläget har vi ingen annan modell som är certifierad så att den kan bli miljöbil om vi höjer tjänstevikten, men vi har självklart en dialog med fabriken om framtida anpassning till de svenska kraven."

De nya miljöbilsreglerna är vansinniga!
601
30

Mer att läsa

Idag
5 roliga fakta om BMW 3-serie du kan skryta om
 • Designchefen avslöjar: Därför görs billiga kopior i Kina
  "Jag borde egentligen bli hedrad om någon designar en bil som ser ut som en gammal Volvo."
 • Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
  I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.
 • Dieselskandalen sprider sig till Renault
  Tysk miljöorganisation anklagar Renault Espace för att ha 25 gånger högre utsläpp än tillåtet.
 • Volvo kan passera drömgränsen en halv miljon bilar
  Allt pekar mot att Volvo Cars kommer nära och kanske förbi sin drömgräns på en halv miljon sålda bilar under ett år. Med tre fabriker i Kina, två i Europa och om några år även en fabrik i USA är Volvo redo att ta sig an nästa mål – 800.000 bilar år 2020.
 • Volvo räddar julfriden tillsammans med PostNord och Lekmer
  Julen är en härlig högtid men den innebär också en hel del stress, inte minst för barnfamiljer. Volvo Cars värnar julefriden i ett nytt samarbete med PostNord, Lekmer.se och Mat.se. Leveranser av paket sker direkt till den parkerade bilen och PostNord kan låsa upp och stänga bilen med en digital nyckel.
Igår
Tio myter om vinterdäck – är du också lurad?