Discolor Tyre - däckfärgen visar slitaget

Har du slitna däck borde du skämmas – och det är precis vad "Discolor Tyre" ser till att du gör. Vid ett visst slitage ändrar slitbanan färg och det blir uppenbart för alla att däcken behöver bytas.

”Discolor Tyre”

"Discolor Tyre" skiftar färg vid ett visst slitagedjup och alla vet vad du borde göra – köpa nya däck.

Att slitna däck kan vara farliga vet nog de flesta. Om inte annat blir det uppenbart om föraren kör in i ett kraftigt regn och får vattenplaning.

Men handen på hjärtat – hur ofta kontrollerar du slitaget på däcken? Förhoppningsvis varje gång hjulen skiftas inför sommar- eller vintersäsongen.

En annorlunda metod att påminna bilföraren – och omgivningen – om däckslitaget har utvecklats av de två designkollegorna Gao Fenglin och Zhou Buy. Inför en designtävling har de gjort ett konceptdäck där en underliggande del av slitbanans gummi färgats orange, en skarp kontrast till det i övrigt svarta däckmönstret.

Förutom den uppenbara varningen som ett slitet däckmönster ger har konceptdäcket också fördelen att tidigt varna för snedslitna däck – till exempel vid felaktig hjulinställning eller för lågt/högt däcktryck. Mer information om "Discolor Tyre" finns på sajten Yanko Design. Där kan man också läsa om den vansinnigt smarta kaffemugg som Gao Fenglin och Zhou Buy designat och blivit prisbelönta för.

Ännu så länge är "Discolor Tyre" bara ett koncept men vad tycker ni läsare – borde den här typen av slitagevarning vara standard på seriedäck?

Gao Fenglin and Zhou Buy Bevel Cup

Här är en annan idé från de två designkollegorna Gao Fenglin och Zhou Buy. "Bevel Cup" har ett snedställt handtag som gör att man kan diska ur och ställa muggen på diskbänken för självtorkning. Varför har inte Ikea kommit på det här? Klicka på bilden för att läsa mer.

"Skämsfärg" i däckmönstret borde vara standard - bra idé!"
548
36

Mer att läsa

Idag
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.
Igår
Volkswagen måste spara – här är modellerna som kan stoppas