Dakar: Drama på första sträckan

Förre rallyvärldsmästaren och Dakarvinnaren Carlos Sainz visade redan dag 1 var skåpet ska stå – han tog ledningen i Dakarrallyt efter första dagen. För amerikanen Robby Gordon gick däremot allt fel …

Ajajaj, redan efter några minuters körning hade Robby Gordons Hummer fastnat rejält i sanden. När han startar på Dakarrallyts andra dag är han redan en halvtimme efter täten.

När Dakarrallyt inleddes med en längre prolog från Lima och en specialsträcka var det många kända ansikten på topp tio-listan. Och allra högst upp hittade vi – inte helt oväntat – Carlos Sainz, rallyvärldsmästaren med gedigen Dakar-erfarenhet som i år kör en specialtillverkad buggy.

Sainz bestämde tempot och vann sträckan med åtta sekunder. Men eftersom första dagens sträcka var så kort har arrangörerna bestämt att tidsskillnaderna mellan förarna ska tredubblas. Sainz startar alltså dag två med 24 sekunders ledning.

För Robby Gordon från USA som återigen gör ett försök med sin Hummer gick det inte lika bra. Gordon fastnade på en sanddyn och ju fler försök han gjorde för att komma loss, desto djupare sjönk bilen.

Till slut fick Gordon även transmissionsproblem och när han slutligen kunde fortsätta var han hopplöst distanserad och han var tio minuter efter Carlos Sainz i mål vilket betyder att han redan dag två är en halvtimme bakom täten.

X-Raid-teamet som har fyra stycken MINI Countryman gick ut lugnt och alla bilarna kom in på tio-bästa-listan. De hoppas kunna avancera under dag två och tre och mångfaldige Dakar-vinnaren Peterhansel log och påpekade lugnt att "…vi har faktiskt en bit kvar att köra innan rallyt är över.."

MINI-teamet hade en hyfsad första dag och pressade inte sina bilar – alla har bortflyende Carlos Sainz inom räckhåll inför andra dagens körning.

Kul att Dakarrallyt är igång igen - jag kommer att följa det på webben
65
10

Mer att läsa

Idag
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
Igår
Fortkörning och böter – här är allt du behöver veta