Ferrari och Maserati tappar i Italien

Många biltillverkare pressas av den ekonomiska krisen. Maserati har tappat mer än 70 procent på hemmamarknaden.

Ferrari och de andra italienska tillverkarna pressas av dåliga försäljningssiffror.

De italienska sportbilstillverkarna har det kämpigt på hemmamarknaden. Både Ferrari och Maserati har halverat försäljningen under 2012, enligt The Guardian.

Två anledningar ligger bakom försäljningstappet: den ekonomiska krisen i Europa och de höga skatterna som drabbar lyxbilsägare.

"Bilmarknaden lider av en överdos av skatter som drabbar, för att inte säga kriminaliserar, köpet, ägandet och användandet av bilar", säger Filippo Pavan Bernacchi, ordförande i de italienska bilhandlarnas organisation Federauto till The Guardian.

Ferrari tappade 56 procent av försäljningen under 2012. Maserati backade hela 72 procent medan Lamborghini klarade sig något bättre – minus 16,6 procent.

Jag tror att sportbilstillverkarna tar igen det här tappet snabbt.
62
69

Mer att läsa

Idag
Jodå, Citroëns modeller med gasfjädring kunde köras på tre hjul
Igår
Mercedes 600 kan knipsa av ditt finger – på två sätt
  • Supersvår quiz: Hur mycket kan du egentligen om Top Gear?
    Jaså, du kallar dig Top Gear-nörd? Upp till bevis! Nu är det dags att visa för kompisarna och kollegorna hur mycket du egentligen kan om Top Gear.
  • Alrik: Bilar är billiga
    Bilar är billiga! Tanken slår mig när jag tittar på nya Volvo S90. På 20 år har det som medelsvensken får kvar i plånboken ökat 70 procent. 1996 kostade Volvo 960 med 170 hk 260.000 kronor. Nya S90 "borde" därför kosta 440.000 kronor. Men det gör den inte. Långt ifrån.