Storbritannien var ett lysande undantag 2012

Bilförsäljningen i Europa under 2012 var mest eländes elände. Med ett undantag: Storbritannien! Här ökade försäljningen 5,3 procent och landet passerade Frankrike som Europas näst största marknad. Kan du gissa vilken bilmodell som är britternas favorit? Golf, Focus, eller Astra? Fel-fel-fel, gissa igen!

london

Storbritannien reser sig upp igen, åtminstone när det gäller bilförsäljning. Även bilindustrin i Storbritannien går bra och man tillverkar nästan lika många bilar som det säljs på ett år. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Tyskland lyckades hålla igen hjälpligt mot den allmänna nedgången i bilförsäljningen i Europa. Annars var det mest katastrofsiffror som vankades – med ett lysande undantag: Storbritannien.

Tvärt emot vad många förutspått blev 2012 ett riktigt hyggligt försäljningsår i Storbritannien. Även den brittiska bilindustrin gick för full fart och tillverkningstakten är hög. Gruppen Jaguar Land Rover sålde till exempel nästan 55.000 bilar i Storbritannien under 2012. Sammanlagt såldes 2.036.100 bilar under 2012, en ökning med 5,3 procent vilket gör året till det bästa sedan 2008.

Storbritannien har haft en kräftgång de senaste åren med tvära kast i försäljningen. 2011 var ett dåligt år med 1,9 miljoner sålda bilar, en försämring på 4,4 procent och det sämsta året sedan 1994. Många bedömare i Storbritannien trodde i slutet på 2011 att 2012 skulle kunna bli ännu sämre och uppgången skulle dröja till 2013 – men den förbättringen kom alltså ett år tidigare.

Försäljningen 2010 drogs upp något under början av året med hjälp av skrotningsrabatter och stannade på 2.030.800 bilar, en ökning med 1,8 procent jämfört med 2009.

Den skakiga resan har pågått sedan finans- och bankkrisen som slog till hösten 2008. Även om fjolårets siffror är bra är det ändå en bit upp till de goda åren innan finanskrisen. 2007 såldes det till exempel 2,4 miljoner bilar.

Ford Fiesta ST

Absolut populärast för tredje året i rad: Ford Fiesta, på bilden i ST-utförande.

Som synes i "tio-i-topp-listan" nedan lyckades Ford placera två modeller på pallplats och de fick även den högsta marknadsandelen, 13,8 procent. Vauxhall blev tvåa med 11,4 procent men förlorade 2,6 procentenheter under 2012. Volkswagen var trea med en andel på 9,0 procent, BMW fyra med 6,25 procent och Audi blev femma med 6,0 procent. Mercedes noterade för övrigt sitt bästa år någonsin i Storbritannien med 91.000 sålda bilar och en marknadsandel på 4,5 procent.

Även om det mesta var uppåt i Storbritannien när vi pratar bilförsäljning så finns det förlorare också. Renault gjorde en nästan osannolik störtdykning och tappade 40 procent av sin försäljning under 2012 och Alfa Romeo var inte mycket bättre med en nedgång på 37 procent. Lotus lyckades inte sälja mer än 137 bilar i Storbritannien, en nedgång med 58 procent.

Populäraste bilmodellen i Storbritannien blev för tredje året i rad Ford Fiesta. Tio-i-topp-listan hittar ni i rutan nedan. Det goda försäljningsåret gjorde att Storbritannien redan i november gasade förbi Frankrike som Europas näst största marknad, efter Tyskland.

 

Heja Storbritannien - 2013 blir ett ännu bättre år, försäljningsmässigt!
142
18

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout