Inside Koenigsegg – Avsnitt fyra: feels like a million bucks

Koenigsegg har nischat sig hårt inom ett litet område för hyperbilar. Deras hårda arbete har gett honom flera världsrekord och sett till att företaget hamnat i historieböckerna. Då får inget lämnas åt slumpen.


Du visste säkert om att Koenigseggs bilar är välbyggda, men du hade nog ingen aning om exakt hur noggrant man går tillväga för att få den där perfekta känslan i en av världens mest kompletta hyperbilar. 

Christian berättar här detaljerat om Koenigseggs egen uppfinning "ghost lighting" och vad som gör just Koenigseggs ratt så speciell. Det är alltid lika intressant att få höra en visionär konstruktörs sätt att resonera om saker som man inte ens visste kunde betyda något. 

Att ljud och känsla är två nyckelingredienser vid biltillverkning är ganska uppenbart men att man kan applicera det till så små saker som att man ska kunna få exakt rätt känsla vid iläggandet av en ny växel är spännande. Formgivaren Charles Eames sade en gång: "The details are details. They make the product. The connections, the connections, the connections. It will in the end be these details that give the product its life." Ett motto som Koenigsegg verkar ha tagit till sig. 

För varje avsnitt ökar min respekt för Koenigseggs arbete!
345
19

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout