F1: Här är McLarens nya vapen

Som nummer två i den långa raden av premiärvisningar av nya F1-bilar hittade vi idag McLaren MP4-28, Jenson Buttons och Sergio Perez VM-utmanare. Den ser spännande ut med ny typ av fjädring fram.

En världsmästare och en – framtida? – mästare, Jenson Button och Sergio Perez, den unga mexikanen som visade sig vara en blixtsnabb förare när han var hos Sauber.

Klicka på bilden för större.

McLaren var länge med i VM-diskussionerna under F1-säsongen 2012 men råkade ut för några retfulla tekniska problem och hoppas därför i år på att den tillförlitlighet som teamet saknade i fjol ska finnas där i år. Lewis Hamilton lämnade teamet för Mercedes och ny förare är Sergio Perez (från Sauber) bredvid Jenson Button.

Nya MP4-28 ser till det yttre ut ungefär som fjolårsbilen. Bakvagns- och framvagnsgeometrin är lik fjolårsbilen men fjädringen fram är förändrad. Jenson Button påpekade under premiärvisningen att det hänt mycket under skalet.

- Trots att det är ungefär samma reglemente som i fjol finns det ändå tillräckligt med möjligheter för att vi ska kunna utveckla bilen vidare, sa Jenson och lade till:

- Den här bilen är kanske lik den bil vi tävlade med i fjol. Men jag kan försäkra att vi har gjort många förändringar och jag är ganska invrig nu att få komma ut och testa bilen och se vad den går för.

McLaren kommer tillsammans med de övriga F1-teamen börja försäsongstesterna nästa vecka på GP-banan i Jerez i sydligaste Spanien. Ytterligare två testveckor kommer i februari i Barcelona innan det är dags för VM-premiären i Australien helgen den 17 mars.

För att få tyngdpunkten så låg som möjligt har McLaren MP4-28 lågt liggande torsionfjädar (i växellådshuset) och därmed så kallade "pull rods". I år hittar vi samma lösning i framvagnen, dessutom.

Klicka på bilden för större.

Jag tror på McLaren i år, de kommer att ta årets VM-titel
63
58

Mer att läsa

Idag
5 steg till en mätarskruvad bil
  • Dwayne Johnson fick låna LaFerrari – men har ett stort problem
    Som bilintresserad superskådis har Dwayne "The Rock" Johnson alla möjligheter – företagen närmast slänger på honom bilar för provkörning. Visst vore det kul att testa en Ferrari LaFerrari, men Dwayne Johnson har ett stort problem som gör provkörningar omöjliga.
  • Sätt betyg på din bil – få en gratis tidning
    auto motor & sport har Sveriges bästa begagnattester och det beror på vi kan luta oss mot över 30.000 ägarbetyg. Har du satt betyg på din bil? Om inte, eller om det var länge sedan, gör det nu – som tack får du ett nummer av tidningen!
  • Sebastien Ogier och Volkswagen tänder första adventsljuset
    Julen närmar sig och det är dags att tända det första adventsljuset. Rally-världsmästaren Sébastien Ogier tar sin Volkswagen Polo R WRC och inleder julen på ett spektakulärt vis. Prova inte det här hemma…
Igår
Var tredje bil kan vara mätarskruvad