• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Goodyear stänger fabrik i...

Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike

Efter fem års förhandlingar med fackförbunden i Amiens-fabriken har Goodyear gett upp försöken att nå en kompromiss. Goodyear har därför tagit det radikala beslutet att lägga ner fabriken i Frankrike.


Den allmänna nedgången i bilförsäljningen i Europa innebär att överkapaciteten leder till nedlagda bilfabriker. Men även leverantörerna drabbas av nedgången och Goodyear meddelar idag att man lägger ned sin franska huvudfabrik i Amiens, 15 mil norr om Paris.

Goodyear nämner inget datum när produktionen ska upphöra men fabrikschefen Henry Dumortier säger i ett pressmeddelande att "nedläggning var vårt enda kvarvarande alternativ." Under fem års tid har Goodyear förhandlat med de lokala fackföreningarna men inte kunnat nå en från båda parter acceptabel kompromiss.

Enligt Goodyear har lönsamheten i Amiens varit dålig sedan finanskrisen inleddes hösten 2008 och några besparingar inte gått att genomföra då fackförbunden satt sig på tvären. Goodyear lyckades inte heller knoppa av tillverkningen av däck för lantbruksfordon, som man hoppats, och under 2012 gick verksamheten back med 61 miljoner euro.

Nedläggningen innebär att nästan 1.200 personer förlorar jobbet och Goodyear ska även banta arbetsstyrkan i resten av Frankrike. Fackförbunden har krävt att president François Hollande ingriper mot Goodyear och han visade sitt stöd i somras, under presidentkampanjen, då han besökte fabriken i Amiens.

Peugeot/Citroën (PSA) har planer på att banta bort 11.200 personer i Frankrike de närmaste åren och i förra veckan deklarerade Renault att man ska reducera de anställda i Frankrike med 7.500 personer (17 procent av arbetsstyrkan).

Som bäst såldes det 15,1 miljoner bilar 1999 i Europa. Under 2012 sjönk försäljningen med åtta procent till 12,53 miljoner bilar och väntas under 2013 fortsätta ned till cirka 12,1 miljoner bilar. Först 2014 väntas en liten uppgång till ungefär samma nivå som 2012. Flera branschbedömare tror inte att Europa är tillbaka på "normal" nivå igen förrän i slutet av decenniet.

Helt rätt beslut av Goodyear, utan lönsamhet kan inte fabriken fortsätta.
364
11

Det finns 9 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  Badyear Postat: 2013-01-31 16:55

  .

 • #2 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  Raywave Postat: 2013-01-31 18:09

  Det här illustrerar väl vad fackförbund åstadkommer. Arbetslöshet.

 • #3 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  m96 Postat: 2013-01-31 20:03

  "Flera branschbedömare tror inte att Europa är tillbaka på "normal" nivå igen förrän i slutet av decenniet"
  Haha :-)
  Vad är det som ska ske då? Plötsligt ska vi hitta 50 års billig olja till som bara kommer upp av sig självt.. plötsligt har jorden dubbelt så mkt resurser.. plötsligt slutar bankerna att suga ut penningmängden ur systemet och ger istället ut riktiga pengar skuldfritt.. plötsligt har ungdomarna massor av välbetalda jobb.. eftersom automationen upphörde.. och google lade ned sina projekt med självkörande bilar. Troligt :-)

 • #4 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  CC -12 Postat: 2013-01-31 20:26

  Jag tror att lösningen är att lägga ner Frankrike. Snälla? Vi kan väl försöka och se om det hjälper.

 • #5 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  Henko Postat: 2013-02-01 05:48

  Haha, jag jobbar en del med fransmän i bilindustrin och det är det absolut värsta släkte som finns att ha att göra med. Jag har tidigare jobbat med ryssar, engelsmän, italienare, tyskar och belgare men fransmännen är och förblir värst.

  I princip varenda gång man flyger till CDG är det alltid någon strejk på gång som påverkar en på ett eller annat sätt.

 • #6 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  Richard Postat: 2013-02-01 20:59

  Visst är fransmännen som de är, ett släkte för sig om man så vill, men de bidrar också med en hel del, vin ost, kultur, design mm.

  Jag tror inte Frankrikes problem är unikt för Frankrike, snarare lider hela Europa av att jobben flyttat till Asien, tillverkningen automatiserats och vi har starka fackförbund som bara gynnar fackpamparna som.....ja vad gör de för nytta?

  För att vända trenden måste Europa acceptera lägre löner och mer miljöutsläpp, först då kan vi konkurrera med billigare länder som Kina, och då kommer jobben tillbaka. Sen kan inte våra banker vara så giriga som de är. Skulle även tro att västvärldens obegripliga krav på avkastning på börsen påverkar oss negativt.

  Så problemet är inte precis litet och det kommer inte lösa sig till i höst, aldrig. För den som inte redan insett det så är Europa på väg ner i ruinen.
  Dyster prognos men så är det.

  Mitt tipps till unga, lär er Kinesiska och ett jobb som underhåller Kineser, de kan betala, ingen annan. Eller, jo kanske Norrmännen så länge det finns efterfråga på olja och Brasilien och Afrika inte levererar den mycket billigare.

 • #7 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  Andden Postat: 2013-02-02 12:22

  Man ska ju inte vara skadeglad, men så går det när fackförbunden har huvudet i.... Jag är inte det minsta förvånad över att det händer i Frankrike, trots att det inte alls är PK att säga så.

 • #8 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  dan Postat: 2013-02-02 13:37

  Visst ska facket stå upp för de anställda och jag vet inte turerna kring just den här fabriken. Men om man gör sådana förluster årligen så är alternativen inte många. Antigen måste en del arbetslagar om lön och mycket annat ändras eller så stänger man ner.

  EU kan inte fortsätta konkurrera med Asien, Sydamerika och en del Afrikanska länder då deras arbetsvilkor och löner ligger många år efter EUs samtidigt som de kan göra samma sorters jobb (oftast i alla fall).

  Det blir svårare och svårare för EU att jobba sig ur kriserna och betala större och större skuldberg. Och glöm inte att många unga i hela EU tar inte körkort längre eller har inte råd.

 • #9 Re: Goodyear stänger fabrik i Amiens, Frankrike
  chrille Postat: 2013-02-02 17:56

  Inte bara tillverkning (som vi själva framgångsrikt försöker få bort från Sverige också) utan tjänstesektorn håller på att outsourceas och offshoreas (swengelska) vilket leder till att färre har betalda jobb och köpkraften blir pissig. Lägg till att nuvarande ekonomisystem håller på att köra oss rakt in i kaklet i 380 knyck. Reform på ekonomiska system, tillväxt är inte hållbart och kör skyddstullar på saker som tillverkas av slavar (Kina). Fan dax att vi tar tag i det NU.

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Använder du navigator i bilen?

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten