F1: Ny bil och nytt ansikte

Hittills har Saubers F1-team visat framfötterna och sjätteplatsen i fjol kunde med lite mer tur varit en femteplats. Idag visade Sauber upp nya bilen och planen är enkel – avancemang. Nico Hulkenberg kom från Force India men Sauber har också en rookie vid ratten 2013...

Här är Saubers nya bil, C32. En vidareutveckling av fjolårsbilen och i år helt gråmålad. Vad man slås av är de lite höga "sidepods", i övrigt har bilen samma teknik som i fjol.

Fjolåret var ett av de bästa i Saubers historia trots att det inte tillhör de rika teamen och trots att BMW sålde ut teamet för bara några år sedan. Det lilla schweiziska teamet från Hinwil tog plats på prispallen fyra gånger under 2012 och slutade sexa, före Force India, Williams och Toro Rosso.

Sergio Perez försvann som bekant till McLaren och istället rekryterade Sauber Nico Hulkenberg och som Saubers andreförare kör 2013 en rookie, unge Estaban Gutierrez från Mexico som under 2012 varit teamets test- och tredjeförare. Han anses nu vara mogen för att bli ordinarie förare.

- Jag tycker säsongen 2013 ser mycket spännande ut. Vi har ny bil där vi byggt vidare på de styrkor fjolårsbilen hade och försökt leiminera de svagheter vi hade, säger teamchefen, Monisha Kaltenborn.

Att Sauber C32 i allt väsentligt bygger på fjolrsbilen är ingen hemlighet och teamet framhåller istället hur snabb C31:an var och att nya bilen kommer att vara ännu snabbare. Onekligen är teamet intressant, vad alla undrar är idag om lilla Sauber rent av ska kunna ta sig upp från mittfältet och närma sig de fem stora teamen.

Mycket hänger på förarna och med Nico Hulkenberg som erfaren ledare och ytterst talangfulla Gutierrez kan det möjligen gå. Om bilen är bra nog och det vet vi inte förrän någon gång i slutet av mars ...

Teamchefen och tredjeförare i samspråk i Texas i fjol. Monisha Kaltenborn har nu befordrat Esteban Gutierrez till ordinarie förare bredvid Nico Hulkenberg och därmed fick 2013 års F1-startfält också sin tredje rookie.

Med två nya förare och en ny bil och ingen miljardbudget tror jag Sauber får svårt att lämna mittfältsträsket (=bromsa)
38
26

Mer att läsa

Idag
Årets bästa bilar 2016: Rösta på dina favoriter
Igår
5 steg till en mätarskruvad bil
  • Dwayne Johnson fick låna LaFerrari – men har ett stort problem
    Som bilintresserad superskådis har Dwayne "The Rock" Johnson alla möjligheter – företagen närmast slänger på honom bilar för provkörning. Visst vore det kul att testa en Ferrari LaFerrari, men Dwayne Johnson har ett stort problem som gör provkörningar omöjliga.
  • Sebastien Ogier och Volkswagen tänder första adventsljuset
    Julen närmar sig och det är dags att tända det första adventsljuset. Rally-världsmästaren Sébastien Ogier tar sin Volkswagen Polo R WRC och inleder julen på ett spektakulärt vis. Prova inte det här hemma…
  • Sätt betyg på din bil – få en gratis tidning
    auto motor & sport har Sveriges bästa begagnattester och det beror på vi kan luta oss mot över 30.000 ägarbetyg. Har du satt betyg på din bil? Om inte, eller om det var länge sedan, gör det nu – som tack får du ett nummer av tidningen!