Vad är bäst – vinterdäck eller 4WD?

Den här frågan är för de flesta nordbor så självklar att den aldrig borde ställas: vad är bäst när det är halt, fyrhjulsdrift med sommardäck eller vinterdäck med framhjulsdrift? Ändå är det den mest vanliga frågan som våra engelska kolleger får under vintern. De bestämmer sig för att testa – vilken kombination tror du vinner?


Med svenska mått mätt är det inte mycket till vinter som engelsmännen har. Men precis som i södra Sverige kan vintrarna vara rätt luriga med snabba temperaturväxlingar och mycket svartis på vägarna. Med ojämna mellanrum blir det också rejält kallt även i Storbritannien, som till exempel i januari 2010 då det var minus 16 grader och stora delar av landet lamslogs av all snö.

Den frågan många engelsmän ställer sig är om bilen verkligen behöver en extra uppsättning av vinterhjul. Enligt brittiska Autocars redaktion är den mest vanliga frågan från läsarna den om vinterdäck kontra fyrhjulsdrift. Har bilen fyrhjulsdrift behövs inte vinterdäck – eller hur?

Vi i Norden kan skratta men Autocar gjorde det som alla bra motortidningar gör när läsarna undrar – man testade. En Skoda Yeti med framhjulsdrift och vinterdäck ställdes mot en likadan Skoda Yeti med sommardäck och fyrhjulsdrift. Samma däckdimension, samma motor. Vilken kombination är bäst i blötsnön, tror ni? Rösta först med gasa/bromsa nedan innan du tittar på filmen.

 

Vinterdäck är förstås bäst (= gasa). Fyrhjulsdrift kompenserar för sommardäck (= bromsa).
1778
156

Mer att läsa

Idag
Mercedes 600 kan knipsa av ditt finger – på två sätt
  • Supersvår quiz: Hur mycket kan du egentligen om Top Gear?
    Jaså, du kallar dig Top Gear-nörd? Upp till bevis! Nu är det dags att visa för kompisarna och kollegorna hur mycket du egentligen kan om Top Gear.
  • Alrik: Bilar är billiga
    Bilar är billiga! Tanken slår mig när jag tittar på nya Volvo S90. På 20 år har det som medelsvensken får kvar i plånboken ökat 70 procent. 1996 kostade Volvo 960 med 170 hk 260.000 kronor. Nya S90 "borde" därför kosta 440.000 kronor. Men det gör den inte. Långt ifrån.
Igår
Ny smart polisbil: Att ingen tänkt på detta förut?