Vad är bäst – vinterdäck eller 4WD?

Den här frågan är för de flesta nordbor så självklar att den aldrig borde ställas: vad är bäst när det är halt, fyrhjulsdrift med sommardäck eller vinterdäck med framhjulsdrift? Ändå är det den mest vanliga frågan som våra engelska kolleger får under vintern. De bestämmer sig för att testa – vilken kombination tror du vinner?


Med svenska mått mätt är det inte mycket till vinter som engelsmännen har. Men precis som i södra Sverige kan vintrarna vara rätt luriga med snabba temperaturväxlingar och mycket svartis på vägarna. Med ojämna mellanrum blir det också rejält kallt även i Storbritannien, som till exempel i januari 2010 då det var minus 16 grader och stora delar av landet lamslogs av all snö.

Den frågan många engelsmän ställer sig är om bilen verkligen behöver en extra uppsättning av vinterhjul. Enligt brittiska Autocars redaktion är den mest vanliga frågan från läsarna den om vinterdäck kontra fyrhjulsdrift. Har bilen fyrhjulsdrift behövs inte vinterdäck – eller hur?

Vi i Norden kan skratta men Autocar gjorde det som alla bra motortidningar gör när läsarna undrar – man testade. En Skoda Yeti med framhjulsdrift och vinterdäck ställdes mot en likadan Skoda Yeti med sommardäck och fyrhjulsdrift. Samma däckdimension, samma motor. Vilken kombination är bäst i blötsnön, tror ni? Rösta först med gasa/bromsa nedan innan du tittar på filmen.

 

Vinterdäck är förstås bäst (= gasa). Fyrhjulsdrift kompenserar för sommardäck (= bromsa).
1767
154

Mer att läsa

Idag
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
Igår
Volkswagen måste spara – här är modellerna som kan stoppas