Landsväg i Arizona sjönk två meter

Geologer och vägingenjörer i Arizona, USA, grubblar just nu på vad som egentligen hände längs Highway 89. Längs en 150 meter lång sträcka sjönk plötslig landsvägen med upp till två meter, samtidigt som ett par personbilar passerade. En kvinna fick lättare skador.


Här i Sverige nalkas vi den tid på året då tjälskott, sprickor och allmänt slitage blottläggs efter vintern. Men som tur är drabbas vi mera sällan av att stora stycken av vägen bokstavligen glider iväg, vilket hände på Highway 89 i Arizona, USA, den 20 februari.

Exakt vad som hände är fortfarande något som utreds. Det mest påtagliga är att en cirka 150 lång sträcka av landsvägen gled ner för sluttningen, med höjdskillnader på upp till två meter på sina ställen. Som vi kan se på videofilmerna kan det dock vara ett mycket större parti av det aktuella området som rört på sig.

Den otäcka konsekvensen av jordförflyttningen torde ha varit extra skrämmande för de två personbilar som körde längs sträckan när raset skedde. En kvinnlig bilförare rapporteras ha fått mindre skador. Hur lång tid det tar att säkra området och reparera vägen är inte känt men de som färdas i området får nu ta en sju mil lång omväg för att komma förbi de skadade partiet av Highway 89 i Arizona. Enligt några av forskarna som intervjuas kan det vara vanskligt att reparera vägen då nya ras kan ske på samma ställe, i värsta fall får man dra om vägen till ett säkrare område.

Är vi då helt förskonade av liknande händelser i Sverige. Nej, flera av er har nog minne av det tragiska och mycket omfattande raset i Tuve 1977 på Hisingen, i Göteborg. Klockan 16:09 på eftermiddagen skedde ett jordskred som på några sekunder förflyttade ett område motsvarande 37 fotbollsplaner ner mot Kvillebäcken. Nio personer dog, vilket gör raset i Tuve till en av de värsta naturkatastroferna i Sverige i modern tid.

Otäckt, det var nog bland det värsta jag sett när det gäller skadade vägar.
12
72

Mer att läsa

Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?