Landsväg i Arizona sjönk två meter

Geologer och vägingenjörer i Arizona, USA, grubblar just nu på vad som egentligen hände längs Highway 89. Längs en 150 meter lång sträcka sjönk plötslig landsvägen med upp till två meter, samtidigt som ett par personbilar passerade. En kvinna fick lättare skador.


Här i Sverige nalkas vi den tid på året då tjälskott, sprickor och allmänt slitage blottläggs efter vintern. Men som tur är drabbas vi mera sällan av att stora stycken av vägen bokstavligen glider iväg, vilket hände på Highway 89 i Arizona, USA, den 20 februari.

Exakt vad som hände är fortfarande något som utreds. Det mest påtagliga är att en cirka 150 lång sträcka av landsvägen gled ner för sluttningen, med höjdskillnader på upp till två meter på sina ställen. Som vi kan se på videofilmerna kan det dock vara ett mycket större parti av det aktuella området som rört på sig.

Den otäcka konsekvensen av jordförflyttningen torde ha varit extra skrämmande för de två personbilar som körde längs sträckan när raset skedde. En kvinnlig bilförare rapporteras ha fått mindre skador. Hur lång tid det tar att säkra området och reparera vägen är inte känt men de som färdas i området får nu ta en sju mil lång omväg för att komma förbi de skadade partiet av Highway 89 i Arizona. Enligt några av forskarna som intervjuas kan det vara vanskligt att reparera vägen då nya ras kan ske på samma ställe, i värsta fall får man dra om vägen till ett säkrare område.

Är vi då helt förskonade av liknande händelser i Sverige. Nej, flera av er har nog minne av det tragiska och mycket omfattande raset i Tuve 1977 på Hisingen, i Göteborg. Klockan 16:09 på eftermiddagen skedde ett jordskred som på några sekunder förflyttade ett område motsvarande 37 fotbollsplaner ner mot Kvillebäcken. Nio personer dog, vilket gör raset i Tuve till en av de värsta naturkatastroferna i Sverige i modern tid.

Otäckt, det var nog bland det värsta jag sett när det gäller skadade vägar.
12
72

Mer att läsa

Igår
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”