• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Landsväg i Arizona sjönk två...

Landsväg i Arizona sjönk två meter

Geologer och vägingenjörer i Arizona, USA, grubblar just nu på vad som egentligen hände längs Highway 89. Längs en 150 meter lång sträcka sjönk plötslig landsvägen med upp till två meter, samtidigt som ett par personbilar passerade. En kvinna fick lättare skador.


Här i Sverige nalkas vi den tid på året då tjälskott, sprickor och allmänt slitage blottläggs efter vintern. Men som tur är drabbas vi mera sällan av att stora stycken av vägen bokstavligen glider iväg, vilket hände på Highway 89 i Arizona, USA, den 20 februari.

Exakt vad som hände är fortfarande något som utreds. Det mest påtagliga är att en cirka 150 lång sträcka av landsvägen gled ner för sluttningen, med höjdskillnader på upp till två meter på sina ställen. Som vi kan se på videofilmerna kan det dock vara ett mycket större parti av det aktuella området som rört på sig.

Den otäcka konsekvensen av jordförflyttningen torde ha varit extra skrämmande för de två personbilar som körde längs sträckan när raset skedde. En kvinnlig bilförare rapporteras ha fått mindre skador. Hur lång tid det tar att säkra området och reparera vägen är inte känt men de som färdas i området får nu ta en sju mil lång omväg för att komma förbi de skadade partiet av Highway 89 i Arizona. Enligt några av forskarna som intervjuas kan det vara vanskligt att reparera vägen då nya ras kan ske på samma ställe, i värsta fall får man dra om vägen till ett säkrare område.

Är vi då helt förskonade av liknande händelser i Sverige. Nej, flera av er har nog minne av det tragiska och mycket omfattande raset i Tuve 1977 på Hisingen, i Göteborg. Klockan 16:09 på eftermiddagen skedde ett jordskred som på några sekunder förflyttade ett område motsvarande 37 fotbollsplaner ner mot Kvillebäcken. Nio personer dog, vilket gör raset i Tuve till en av de värsta naturkatastroferna i Sverige i modern tid.

Otäckt, det var nog bland det värsta jag sett när det gäller skadade vägar.
12
72

Det finns 5 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Landsväg i Arizona sjönk två meter
  Lars H Postat: 2013-02-26 21:10

  Vägraset av E6:an i Småröd den 20 dec 2006 inte att förglömma heller.

 • #2 Re: Landsväg i Arizona sjönk två meter
  Mr Colt Postat: 2013-02-26 21:10

  Tycker inte man behöver använda Tuve-raset som en svensk referens när vi har en mycket senare och bra mer likartat händelse.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/raset-stanger-halva-e6-genom-bohuslan/

 • #3 Re: Landsväg i Arizona sjönk två meter
  Sosse Postat: 2013-02-26 22:36

  Ja men Lars och Colt, de ras ni nämner har ju skett här i Sverige. Fnys. Allt som sker i USA är mycket coolare. Mycket intressantare att rapportera om. Ni förstår att Sveriges massiva Socialdemokratiska väljarkår älskar USA i allmänhet och dess skräp-pop-hamburgar-kultur i synnerhet. Ju-Äss-Ejj! Ju-Äss-Ejj! Ju-Äss-Ejj! Ju-Äss-Ejj!

 • #4 Re: Landsväg i Arizona sjönk två meter
  SjöRobban Postat: 2013-02-27 09:58

  Vad händer i forumet? Intressant artikel iaf, gött att ingen dog!

 • #5 Re: Landsväg i Arizona sjönk två meter
  JW Postat: 2013-02-27 10:21

  Fick samma reaktion som Lars H och mr Colt...

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Om du kunde hyra en klassiker i en vecka, vilken av nedanstående skulle du välja? (Ju tjusigare bil desto mer kostare det, så klart!)

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten