Officiell i natt: Volkswagen Golf Variant

Kombiversionen av storsäljaren Volkswagen Golf är här – och visst är den snyggare än förra modellen? Lanseras redan i vår med fem motoralternativ.

För alla som vill ha en praktisk bil men inte behöver en Passat finns nu Golf Variant. Tuffaste utmanaren kommer förmodligen från koncernkollegan Skoda i form av Octavia Combi.

Familjen Golf blir alltmer komplett: vi kunde nyss visa bilder på både nya Golf GTI och dieseldrivna GTD, och i nummer 5/2013 provkörde vi fyrhjulsdrivna Golf 4Motion. Dessutom ryktas det om att supersnabba Golf R får premiär på Genèvesalongen.

För dig som söker en lite mer praktisk Golf finns nu också kombiversionen Variant. Den ska säljas över hela världen, dock med olika namn – i USA heter den Jetta Sportwagen. Detta kan mycket väl bli en "Sverigefavorit" med tanke på de svenska bilköparnas förkärlek till kombibilar. De tuffaste konkurrenterna blir förmodligen Hyundai i30 och Kia Ceed, men den nya Golfkombin utmanas också inifrån VW-koncernen, i form av nya Skoda Octavia Combi.

Snålaste Variant-varianten drar 3,3 l/100 km.

Kombimodellen delar förstås all teknik med vanliga Volkswagen Golf, vilket innebär att bygglådan MQB sparar omkring 100 kilo jämfört med föregångaren. Vid lanseringen finns sju motoralternativ. Dels bensindrivna 1,2 TSI med 105 hästar, 1,4 TSI med 122 hästar samt 1,4 TSI med 140 hästar och cylinderavstängning; dels dieseldrivna 1,6 TDI med 105 hästar och 2,0 TDI med 150 hästar.

Modellprogrammet lär byggas ut ytterligare framöver – vi kan också förvänta oss en fyrhjulsdriven 4Motion-version av Golf Variant, och kanske också en GTI-version för att utmana Ford Focus ST kombi?

Fler tekniska detaljer och priser följer när Volkswagen släppt den officiella pressreleasen. Då får vi också veta exakt hur stor och rymlig Golf Variant blir jämfört med konkurrenterna.

Golf VII Variant jämfört med föregångaren.

• Uppdatering 4/3: Volkswagen har nu visat upp nya Golf Variant officiellt och siffrorna är imponerande. Kombiversionen är 30,7 centimeter längre än halvkombi-Golfen. Bagageutrymmet är 1,05 meter långt (1,83 meter med nedfällt baksäte). Bagagevolymen är 605 liter, vilket är förbluffande nog är mer än i storebror Volkswagen Passat, som rymmer 603 liter. Med nedfällt baksäte lastar dock Passat 1.731 liter (1.620 liter i Golf Variant).

Snålaste Golfkombin blir TDI Bluemotion-modellen med en 110-hästars dieselmotor. Med 6-växlad manuell låda drar den 3,3 l/100 km vilket motsvara 87 gram koldioxid per kilometer.

Se alla bilder i galleriet
 

Jag tycker nya Golf Variant ser mycket bättre ut än föregångaren.
1681
1386

Mer att läsa

Idag
BMW M4 GTS – byggd i 700 exemplar med 500 hk
Igår
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”