Kombiduell: Octavia Combi mot Golf Variant

Nya Volkswagen Golf Variant får en riktigt tuff konkurrent inifrån VW-koncernen: nya Skoda Octavia. Vår reporter tog plats i båda bilarna och hittade Sveriges nya favoritkombi.

Genevesalongen börjar egentligen inte förrän på tisdagen. Men som traditionen bjuder har Volkswagen dukat upp en extra mässhall nära Genevesjön där jättekoncernen bjuder på en förhandstitt på vårens nyheter redan kvällen innan mässan börjar.

Skoda representeras av nya Octavia Combi medan Volkswagens stora dragare är Golf Variant. Ovanligt nog fick Skoda tillåtelse att dela rampljuset med VW genom varsin kombi på den nya MQB-plattan. Dock fick Golf en extra krydda av att visas upp i BlueMotion-utförande med en rekordlåg förbrukning på endast 3,3 l/100 km. Skodas Greenline med 3,4 l/100 km fick stanna hemma.

Men vilken är egentligen bäst som kombi? Här kommer en snabb duell från mässgolvet.

Volkswagen Golf bjuder inte på riktigt lika många bra och smarta lösningar som Octavia.

Mörkt och murrigt i Volkswagen Golf...

 • Baksäte

Skodas mässbil har glastak och har därför inte lika bra takhöjd som Golf. Höjden är ändå godkänd. Golf har också en något bättre sittdyna. Man sitter högre från golvet och har lite bättre lårstöd. Men skillnaden är verkligen marginell. Istället tar Octavia revansch med ett längre benutrymme. Octavia har nämligen lägre axelavstånd än Golf och det kommer baksätet tillgodo. Ett gammalt Skoda-arv från Superb.

Octavias längre axelavstånd fäller avgörandet.
Octavia Combi – Golf Variant: 1–0

Skoda Octavia har nästan plan lastyta. Det enda orosmolnet är den sluttande bakluckan som kan inkräkta en del på utrymmet.

...och lite ljusare i Skoda Octavia Combi. Båda är imponerande rymliga för sin storlek.

 • Bagage

Bägge bilarna har vuxit ordentligt. Inte minst Golf Variant vars bagage har blivit 20 procent större! Nu tar Golf hela 605 liter – det är mer än Passat Variant. Imponerande. Men Octavia tar 610 liter. Dessutom har Octavia trippelt lastgolv: ett vanligt dubbeltgolv och under detta en stor balja. Gott om olika stuvutrymmen, alltså. Golf Variant har bara en rejält stor balja under lastgovlet. Det är också under ordinarie lastgolv som den största literökningen skett hos dessa två.

Tyvärr blir ingen av bilarna helt plana vid fällning – men det är skravfritt och ohyggligt nära plant lastgolv. Jag har inte kunnat göra en exakt mätning, men mina visuella intryck är att Skodas något lägre sittdyna gör att ryggdynan kommer längre ned vid fällning och därmed blir lastgolvet snäppet planare i Skoda än i VW – dock med reservation för mässgolvets knepiga belysning, som kan spela vissa spratt. Båda kusinerna går att få med fällbar passagerarstol för riktigt lång last.

Octavia känns fiffigare och sväljer fem liter mer.
Octavia Combi – Golf Variant 2–0

 • Summering

Efter vad jag sett nu under kvällen väljer jag nya Skoda Octavia Combi. Frågan är vem som behöver en Superb eller Passat idag?

Mer om Volkswagen Golf Variant
Mer om Skoda Octavia Combi
Alla nyheter från Genèvesalongen

Skoda vet hur man gör en utsänd bagagerumskorrespondent lycklig. Gott om plats för småsaker.

Jag väljer hellre en kombi- än en vanlig sedanbil.
454
102

Mer att läsa

Idag
BMW M4 GTS – byggs i 700 exemplar med 500 hk
Igår
Peugeot: Manuell växellåda är mycket roligare
 • Cyklisten blockerar trafiken – trots att det finns cykelbana
  Cyklisten vägrar flytta på sig – han menar att han har företrädesrätt. Detta trots att han blockerar för lastbilar, personbilar och bussar. Och trots att det finns cykelbana precis bredvid. 
 • Köp en Volkswagen – få 30.000 kronor i rabatt
  Generösa erbjudanden för att hålla kvar kunderna. Samtidigt försöker konkurrenterna locka VW-ägarna att byta märke.
 • Continental: ”Vi har inte hjälpt VW att fuska”
  Leverantören Continental har levererat motorstyrning till de 1,6-liters dieselmotorer som Volkswagen ska återkalla. Men Continental säger sig vara helt säkra på att man inte levererat något ”fuskprogram” som kan manipulera avgasvärdena. Underförstått: det har Volkswagen gjort på egen hand.
 • Christian von Koenigsegg berättar för Jay Leno om One:1
  Att programledaren och bilsamlaren Jay Leno gillar alla bilar som byggs i Ängelholm vet vi sedan förut. Och i den här filmen får Jay Leno tio minuter med Christian von Koenigsegg och de två grottar ner sig i alla läckra detaljer kring One:1, och även transmissionen i Regera.
 • VW-chefen: ”Helt ärligt – det här blir inte smärtfritt”
  I ett tal inför 20.000 bilbyggare i Wolfsburg gav koncernchefen Matthias Müller tuffa besked. Den ekonomiska skadan är omöjlig att uppskatta i dagsläget men alla projekt som inte är absolut nödvändiga stoppas. Största utmaningen är att återuppbygga förtroendet för Volkswagen men Müller ville ändå vara hoppfull ”Den här krisen ska vi klara, även om det innebär massiva besparingar.”