Kombiduell: Octavia Combi mot Golf Variant

Nya Volkswagen Golf Variant får en riktigt tuff konkurrent inifrån VW-koncernen: nya Skoda Octavia. Vår reporter tog plats i båda bilarna och hittade Sveriges nya favoritkombi.

Genevesalongen börjar egentligen inte förrän på tisdagen. Men som traditionen bjuder har Volkswagen dukat upp en extra mässhall nära Genevesjön där jättekoncernen bjuder på en förhandstitt på vårens nyheter redan kvällen innan mässan börjar.

Skoda representeras av nya Octavia Combi medan Volkswagens stora dragare är Golf Variant. Ovanligt nog fick Skoda tillåtelse att dela rampljuset med VW genom varsin kombi på den nya MQB-plattan. Dock fick Golf en extra krydda av att visas upp i BlueMotion-utförande med en rekordlåg förbrukning på endast 3,3 l/100 km. Skodas Greenline med 3,4 l/100 km fick stanna hemma.

Men vilken är egentligen bäst som kombi? Här kommer en snabb duell från mässgolvet.

Volkswagen Golf bjuder inte på riktigt lika många bra och smarta lösningar som Octavia.

Mörkt och murrigt i Volkswagen Golf...

 • Baksäte

Skodas mässbil har glastak och har därför inte lika bra takhöjd som Golf. Höjden är ändå godkänd. Golf har också en något bättre sittdyna. Man sitter högre från golvet och har lite bättre lårstöd. Men skillnaden är verkligen marginell. Istället tar Octavia revansch med ett längre benutrymme. Octavia har nämligen lägre axelavstånd än Golf och det kommer baksätet tillgodo. Ett gammalt Skoda-arv från Superb.

Octavias längre axelavstånd fäller avgörandet.
Octavia Combi – Golf Variant: 1–0

Skoda Octavia har nästan plan lastyta. Det enda orosmolnet är den sluttande bakluckan som kan inkräkta en del på utrymmet.

...och lite ljusare i Skoda Octavia Combi. Båda är imponerande rymliga för sin storlek.

 • Bagage

Bägge bilarna har vuxit ordentligt. Inte minst Golf Variant vars bagage har blivit 20 procent större! Nu tar Golf hela 605 liter – det är mer än Passat Variant. Imponerande. Men Octavia tar 610 liter. Dessutom har Octavia trippelt lastgolv: ett vanligt dubbeltgolv och under detta en stor balja. Gott om olika stuvutrymmen, alltså. Golf Variant har bara en rejält stor balja under lastgovlet. Det är också under ordinarie lastgolv som den största literökningen skett hos dessa två.

Tyvärr blir ingen av bilarna helt plana vid fällning – men det är skravfritt och ohyggligt nära plant lastgolv. Jag har inte kunnat göra en exakt mätning, men mina visuella intryck är att Skodas något lägre sittdyna gör att ryggdynan kommer längre ned vid fällning och därmed blir lastgolvet snäppet planare i Skoda än i VW – dock med reservation för mässgolvets knepiga belysning, som kan spela vissa spratt. Båda kusinerna går att få med fällbar passagerarstol för riktigt lång last.

Octavia känns fiffigare och sväljer fem liter mer.
Octavia Combi – Golf Variant 2–0

 • Summering

Efter vad jag sett nu under kvällen väljer jag nya Skoda Octavia Combi. Frågan är vem som behöver en Superb eller Passat idag?

Mer om Volkswagen Golf Variant
Mer om Skoda Octavia Combi
Alla nyheter från Genèvesalongen

Skoda vet hur man gör en utsänd bagagerumskorrespondent lycklig. Gott om plats för småsaker.

Jag väljer hellre en kombi- än en vanlig sedanbil.
455
102

Mer att läsa

Idag
Land Rover Defender läggs ned 2016 – ersättaren fortfarande okänd
Igår
Designchefen avslöjar: Därför görs billiga kopior i Kina
 • 5 roliga fakta om BMW 3-serie du kan skryta om
  BMW 3-serie är en av Sveriges mest sålda bilar och ett vanligt inslag i trafiken – men bakom alla grå 3-serietjänstebilar – vanligtvis 320d – döljer sig också några riktigt ovanliga godbitar som vi har grävt fram i registreringsstatistiken.
 • Dieselskandalen sprider sig till Renault
  Tysk miljöorganisation anklagar Renault Espace för att ha 25 gånger högre utsläpp än tillåtet.
 • Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
  I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.
 • Volvo kan passera drömgränsen en halv miljon bilar
  Allt pekar mot att Volvo Cars kommer nära och kanske förbi sin drömgräns på en halv miljon sålda bilar under ett år. Med tre fabriker i Kina, två i Europa och om några år även en fabrik i USA är Volvo redo att ta sig an nästa mål – 800.000 bilar år 2020.
 • Volvo räddar julfriden tillsammans med PostNord och Lekmer
  Julen är en härlig högtid men den innebär också en hel del stress, inte minst för barnfamiljer. Volvo Cars värnar julefriden i ett nytt samarbete med PostNord, Lekmer.se och Mat.se. Leveranser av paket sker direkt till den parkerade bilen och PostNord kan låsa upp och stänga bilen med en digital nyckel.