Svenska STCC-mästarna siktar högt

Chevrolet-teamet Nika Racing som vunnit teammästerskapen i STCC de senaste två åren lämnar Sverige för att köra WTCC i år. Men vilken eller vilka förare som ska köra VM-serien är dock inte klart ännu …

Så här hoppas mästarteamet Nika Racing från Katrinehplm att det kommer att se ut i årets WTCC – det svenska teamet satsar på att köra hela VM-serien i år. Men ännu vet vi inte vilken förare som ska ratta tävlingsbilen ...

Sedan flera år har svenska Chevrolet-teamet Nika Racing från Katrineholm kört enstaka WTCC-race, senast i fjol på Monza då Rickard Rydell var nära att placera sig på prispallen. Sedan dess har teamet planerat ett avancemang från STCC upp till den internationella VM-serien, WTCC.

- Vår ambition har sedan länge varit att köra internationellt och att få köra VM. Vi har jobbat i det tysta för att nå det målet och nu är vi där. Samtidigt vet vi också att det är en tuff utmaning men vi ska göra vårt bästa, säger teamchefen Nicklas Karlsson.

Säsongen i WTCC inleds redan helgen 22-24 mars på italienska Monza-banan och sedan löper VM-serien över tolv helger i Europa, Afrika, Nord- och Sydamerika med sammanlagt 24 race.

Under 2011 var Volvoteamet Polestar det enda svenska teamet i WTCC men avbröt sitt WTCC-tävlande för att satsa på TTA-serien. I år väljer Polestar STCC och samtidigt kör Nika Racing WTCC istället för att försvara sin STCC-titel.

- Vi har planerat detta under en längre tid nu. Vi satsar hårt och vi satsar långsiktigt att vara ett VM-team. Det här är en stor dag i Nika Racings historia, säger Nicklas Karlsson.

Nika Racing blir därmed enda svenska team att tävla på VM-nivå i banracing 2013. Stefan Lindberg, den förre STCC-föraren och teamsamordnaren kliver nu in i Nika Racing som sportkoordinator med omedelbar verkan.

- Det här visar vilken hög nivå ett mästarteam i STCC står på. Ett VM-program ställer naturligtvis helt nya krav på oss som organisation – inte minst i form av ökad logistik – men det är en utmaning vi ser mer än fram emot att ta oss an, säger Stefan Lindberg.

Chevrolets fabriksteam har tagit hem såväl förar- som konstruktörstiteln i WTCC under både 2010, 2011 och 2012. Nika Racing, tvåfaldig STCC-vinnare, säger att de inom kort ska offentliggöra den förare som ska köra VM-serien. 

Synd att Nika Racing inte kör STCC men jag önskar lycka till i WTCC
47
4

Mer att läsa

Idag
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.
Igår
Volkswagen måste spara – här är modellerna som kan stoppas