• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Mercedes: Sport och billig...

Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift

Mercedes lanserar fyrhjulsdrift till en billig penning. Dessutom finns mässans kanske fräckaste småbil hos Mercedes! A45 AMG visas i ett snyggt specialutförande. Se bilderna här.

Det är publik debut för den nya fyradörrarscoupén Mercedes CLA.

Tyvärr är takhöjden i Mercedes CLA minimal.

I Mercedesmontern är det fullt fokus på små, kompakta modeller. Dels är det publik debut för den nya fyradörrarscoupén CLA. Baserad på den lilla A-klassen finns här en slank sedan-kaross med utmanade linjer med en längd som tar den in i mellanklassen – inte långt ifrån en C-klass i storlek. Snyggast är inte taklinjen utan den avslutande ankstjärten på bakluckan. Bilen är en utpräglad coupé. En provsittning av baksätet visar att takhöjden är minimal – inte långt ifrån tvådörrarsbilen C-klass Coupé.
 
En annan krydda till kompaktklassen är att både A- och B-klass nu kommer med fyrhjulsdrift. De är först ut med Mercedes nya 4Matic-system som ger större möjligheter att skräddarsy karaktären på drivningen beroende på modell.

En välkommen nyhet är att även C220 CDI kommer som 4Matic.  Det gör fyrhjulsdriften mer nåbar. Några svenska priser på de nya 4Matic-versionerna är dock inte klara.

Mercedes A45 AMG - mässans fräckaste småbil!, enligt Nisse Svärd.

Men fräckast bland salongens småbilar är nya A45 AMG med världens starkaste tvålitersmotor! Turboladdningen ger 360 hästkrafter vilket innebär hela 181 hk/liter. Fyrhjulsdrift är standard för att hantera kraftutvecklingen. Inte blir det sämre i lanseringsversionen som Mercedes visar upp i montern. Kaxig färgsättning kryddas med en rejäl takvinge och DTM-inspirerade "slitsar" innan framhjulen. Vill ha-faktorn hos GTI-fansen är hög. Vem trodde att årets hetaste, starkaste och mest dekaltrimmade GTI skulle komma från Mercedes?

Du som inte har lust att lägga en smärre förmögenhet på en A45, det finns alternativ. A-klass kommer också med en ny tillbehörsserie kallad "Sport", där du kan ge din vanliga A180 en starkare personlighet.

Min dröm är att någon gång köpa en Mercedes AMG.
210
102

Redaktör på auto motor & sport, Sverige.

Alla artiklar Kontakta

Det finns 25 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Germania Postat: 2013-03-06 12:40

  A-klass tillsammans med CLA kommer att bli en fantastisk framgång för Mercedes.

  Många kan nu förverkliga sin dröm, att köpa en Mercedes. Ungdomlig och fräck till ett överkomligt pris.

  Med dessa nya modeller tillsamans med trotjänarna så både förvaltar och utvecklar de sitt varumärke, ett av bilvärldens absolut starkaste.

  Stjänan lyser klarare än någonsin.

 • #2 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Cha Postat: 2013-03-06 12:45

  "Stjärnan lyser...". Exakt vad den kommer att göra! ;-)

 • #3 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Kalle 79 Postat: 2013-03-06 13:08

  C220 CDI 4-Matic, äntligen rätt motor med 4-hjulsdriften i C-klass, får bli en sån när jag byter bil till hösten

 • #4 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Rejo Postat: 2013-03-06 13:15

  "Ungdomlig och fräck till ett överkomligt pris"... jo tjena. Det är klart att jämfört med alla 60-åringar som normalt kör Mercedes så kan det se lite ungdomligt ut när en 45-åring köper en CLA. Men det innebär ju knappast att Mercedes-stjärnan blir ungdomligare och fräckare... möjligen en aning mindre gubbigt och stelt än vad det är idag.

 • #5 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  JB Postat: 2013-03-06 13:25

  På 80-talet var en BMW 3 serie det givna valet för en ung man i karriären. Idag är 3-serien för stor och den har blivit en fullgod familjebil.

  Mercedes CLA kan bli vad 3-serien var då.

 • #6 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Groko Postat: 2013-03-06 13:44

  @Rejo,

  Du verkar ha missat nyhetsflödet för Mercedes och särskilt AMG de senaste åren. Starkaste premiumtysken just nu, lätt.

 • #7 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Germania Postat: 2013-03-06 13:58

  En typsik gubbil är Volvo.

  Härligt med gubbar i V70 med vinge, cooolt!

 • #8 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Rejo Postat: 2013-03-06 14:37

  Germania, skojar du eller? V70 med vinge, det är ju sånt som 18-åringarna på landet suktar efter!

  På vår personalparkering dyker den största samlingen av Mercedes-bilar ofelbart upp när gubbarna skall på styrelsemöte eller är på väg ut till golfbanan. Då dräller det av E-klass i alla möjliga varianter. Jag har t.o.m. sett en av de moderna 60-åringarna hoppa in i en AMG-hottad Coupé av något slag. Såg ganska roligt ut. :)

  Det verkar dock stämma att de flesta småbarnsföräldrar i 35-40-årsåldern kör omkring i V70 och XC70, så lite gubbvarning är det. Men jag har hittills inte sett någon här på jobbet under 40 år köra Mercedes - där är det tvärtom en salig blandning av bilar, allt från Toyota Corolla och Seat Leon, till gamla Saab 900 och Alfa 156.

 • #9 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  JB Postat: 2013-03-06 14:43

  @Rejo

  Jag köpte min första Mercedes, en ett år gammal 300CE "jahreswagen" när jag var 29 år.

 • #10 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Rejo Postat: 2013-03-06 15:58

  Ja, det finns alltid undantag som bekräftar regeln. ;)

 • #11 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Jörgen Postat: 2013-03-06 16:38

  Vet man inte vad riktig kvalitet är så fattar man inte att man ska åka Mercedes... Vw & Audi är bara en illusion av kvalitet, t ex. Har haft MB till och från sedan jag tog körkort för 25år sedan, finns ingen bil som funkar & håller lika bra som en Mercedes, har haft alla möjliga märken. Är man gubbe för att ha en bil som funkar & håller, ok då tar jag den "gubb-stämpeln"...

 • #12 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  PG Postat: 2013-03-06 17:53

  Lägg av med det där tröttsamma snacket om Mercedes som gubbmärke, det finns ingen sanning i det.

 • #13 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Germania Postat: 2013-03-06 19:08

  Volvo är en gubbil.

  Att säga att Mercedes skulle vara mera "gubbe" än Volvo är helt fel. Det är bara en ursäkt för att man inte har råd. Och visst är det så att gubbar har oftast mer pengar än tonåringar. Volvo är nåbar vardagslyx för svensken, utomlands är den bara en bil som kunde ha kommit från fd DDR.

  Visst ska man ha sin stolthet men att vara realist och känna till sina begränsningar är viktigt om man ska lyckas. Volvos anhängare i detta forum siktar över målet. Hoppas att Volvo själva vet bättre.

  Då och då ser man nya V40 ute på vägarna och då slås man av tanken varför en kines, tysk eller italienare skulle köpa den trista bilen till överpris. Ser man en S80 så garvar man därefter tycker man synd om ägaren.

 • #14 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Jimmy Postat: 2013-03-06 20:33

  Haha Rejo vadå "35-40åringa småbarnsföräldrar" är det en gubbe för dig? Gubbar är såna som har några få år eller redan är pensionärer.

 • #15 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Rejo Postat: 2013-03-06 23:11

  Visst är det tröttsam för Mercedes-diggarna att höra att det är ett gubbmärke men det är ju sant. Fråga Mercedes-handlarna vilken genomsnittlig ålder deras kunder har så får ni svaret. Fast de kommer antagligen inte att tala om det för er, eftersom Mercedes arbetat förtvivlat de senaste 20 åren med att tvätta bort gubbstämpeln.

  Signaturen Germania är en av dem som drabbats av förnekelse och försöker kasta över gubbstämpeln på Volvo istället, trots att vi alla vet att det inte stämmer. Volvo är väl inte vardagslyx för svenskar? Det var det dummaste jag har hört. Volvo V70 är mellanmjölk och skogaholmslimpa. De svenskar som söker nåbar vardagslyx köper Audi eller BMW.

  Återigen, visst finns det undantag. Speciellt på begagnatsidan är det många ungdomar som lockas av 20000-mila-Mercor som kommit ner i deras prisnivå. Men på nybilsförsäljningen är det nästan uteslutande 50-60-åriga gubbar som köper Mercedes, precis som Germania säger - det är de som har råd. För att inte tala om rika tanter i samma ålder! De älskar också Mercedes. Man skulle kunna säga att Mercedes är ett tantmärke!

 • #16 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Danne Postat: 2013-03-06 23:41

  vet inte vem som designat bakändan men den ser inte tysk ut i alla fall. baklamporna ser ut att komma från nån koreansk bil.

 • #17 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Germania Postat: 2013-03-07 01:15

  <Danne>

  Korrekt, bilen är delvis designad för att just kunna slå i Asien (säkra källor på den kommentaren).

  <Rejo>
  Helt naturligt att volymen av dyrare bilar, oavsett märke, köps av äldre män eller sk "gubbar". De har ju oftare ekonomin att göra det. Tydliga exempel gubbilar är Ferrari, Porsche, dyrare BMW, dyrare MB, dyrare Audi, Jaguar, Aston m fl.

  Kuriosa: när man ser svenskar och andra icke tyskar köra på Nürburgring så är de flesta just "gubbar".Man ser många häftiga och sportiga bilar, bl a Mercedes, men aldrig någon "sportig" Volvo.

  "Gubbe" har en ganska trist klang. Volvo är en trist bil av många anledningar. Vilket innebär att den överkomliga familjebilen för folk runt 35 gör dem till "gubbar". I andra länder finns motsvarande exmpel men då är det inte Volvo, då Volvo inte säljer någon nämnvärd mängd bilar utomlands just för att den inte bara är trist utan j-vligt dyr också.

  I t ex Tyskland så räknas inte en C-klass som någon gubbil. Visst sa man också gubbil i Tyskland om en W123 240D men så är det inte idag. Vidare exempel är Italien där man definitivt inte klassar MB som någon "gubbil", lite lustigt men tanke på vad de själva producerar.

  Ta en titt på staterna vad sk stjärnor kör för bilar och då tänker jag på "gubbarna" som spelar basket eller "gubbiga" hiphopare etc. nog fasen har de en MB i garaget.

  Stämpeln "gubbil" är nog hårdare förankrad i Svedala än i övriga världen, men det har nog att göra med att Sossesvensken behöver bedöva hjärnan med denna tes annars kan man inte hantera den egna avundsjukan.

  Så fort jag ser en Volvo så får jag DDR-feeling.

 • #18 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Rejo Postat: 2013-03-07 08:59

  @Germania

  Det är klart att jag utgår från Svedala-stämpeln där Mercedes är ett typiskt gubbmärke. I andra delar av världen har varumärken olika klang. Men Volvo har inte gubbstämpel någonstans. De har liksom aldrig hamnat i det läget att "gubbar" som kommit upp i åren och har gott om pengar längtar efter en ny Volvo.

  DDR-feeling är du nog också ganska ensam om att känna. Förvisso hade väl gamla socialdemokratiska Sverige goda kontakter med Östtyskland så att Volvo fick sälja förlängda 264:or dit. Jag läste någonstans att man t.o.m. skeppade ett gäng Volvo-bilar till Nordkorea på 70-talet.

  Annars är mitt intryck när jag pratar med tyskar i jobbet att de har väldigt positiv uppfattning om Sverige i allmänhet och även våra bilar. De tyskar som köper Volvo gör det just för att de tilltalas av den svenska identiteten.

  Däremot anser säkert merparten tyskar att deras egna bilmärken är tekniskt sett bättre än Volvo, vilket de i de flesta fall också är.

 • #19 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Germania Postat: 2013-03-07 09:34

  <Rejo>

  Tack, vi är nästan överens.

  Helt rätt, tyskar har generellt en positiv inställning till Sverige men det har väldigt lite att göra med svensk bilindustri. Saab var ett av de individuella och "aktiva" valen i Tyskland. Lite som att köra Alfa i Sverige.

  Från en tysk i Sverige.

 • #20 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Ronny Postat: 2013-03-07 09:40

  Och vad är priset för fyhjulsdriften då? Byt rubrik annars.

 • #21 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  CLA? Postat: 2013-03-07 21:46

  Hur är desigen egentligen på CLA?
  Hjulbasen som på en barnvagn, överhäng enorma och hängande i en kutryggig kaross.....
  Så FUL !!!
  Vilka modeller har begåvats med RENAULTmotorer?
  Mercedes gräver sin grav med detta totala skandalmisstag!

 • #22 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Groko Postat: 2013-03-07 21:57

  Wow.. Det enda de flesta bryr sig om verkar vara hur andra skall uppfatta en för att man köper ett visst bilmärke. "MB=gubb-bil eller taxi", "BMW=turkbil", "Porsche=penisförlängare".

  Är jag den enda här som försöker hitta den bästa bilen för just MINA behov? Sedan skiter jag fullständigt i vilka andra som råkar köra den eller hur bilmärket uppfattas bland jantegänget.

 • #23 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Bengt Postat: 2013-03-07 22:19

  Sannheten om gjennomsnittskjøpers alder for Mercedes er akkurat den samme som for Audi, Bmw og Jaguar... Den ligger på omtrent 38,8 år. Hvorfor? Jo fordi i den alderen så er man godt etablert og har betalt ned minst halvparten på sitt huslån, ergo mye frigjort kapital til dyrere bil. De tre tyske "store" selger omtrent akkurat like mye hver... Ergo man kan ikke kalle Mercedes mer gubbete enn Audi og BMW, men Audi har en stor overvekt av kvinnelige kjøpere, her i Norge kaller man derfor Audi en kjerringbil, er det en mann med Audi, så er det frisørbil... Bmw kalles pakkistralle, og Mercedes er gubbe. Ingen ting av dette stemmer med virkeligheten selvfølgelig, men det er rett og slett de rike 40 åringenes gave til seg selv, og dette er det selvfølgelig mange yngre som er missunnelige på der de sitter men sin triste toyota eller VW passat og huslånet tredd nedover ørene, da er det lett å kalle den 43 årige naboens nye E 350 CDI 4matic for gubbebil selv om man sikler aldri så mye selv....

 • #24 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Bengt Postat: 2013-03-07 22:25

  Groko... Du har skjønt det! De aller fleste skjønner dessverre ikke dette.... Jeg er helt enig med deg, jeg gir også fullstendig blanke i hva andre måtte mene om hva jeg kjører rundt i, jo færre som kjører samme bil som meg,jo bedre!

 • #25 Re: Mercedes: Sport och billig fyrhjulsdrift
  Bengt Postat: 2013-03-07 22:36

  CLA? Kansje du bør stikke fingeren i jorda og spørre deg selv om det er "vi" eller om det er du som har dårlig smak? Du skal selvfølgelig få mene at CLA er fryktelig FUL.... men som du skriver, skandalmisstag?? Akkurat det bildet har du nok laget oppi hodet ditt, for Mercedes har gjort akkurat det motsatte... Nye CLA er forhåndssolgt i bøtter og spann, og er en STORsuksess for Mercedes allerede, så slapp av, ingen permitteringer i Tyskland som følge av dette.. Antar det var å sikre jobber hos Mercedes du tenkte på med skandalmisstag eller?

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Använder du navigator i bilen?

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten