Officiell: Spyker B6 Venator

Mittmotor, kolfiberkaross, Spykers läckra design och ett pris som ligger i Porsche 911-territorium lär räcka för att sälja en del bilar. Vi har alla bilder!

Spyker B6 Venator.

Vi har inga problem med påståendet att Spyker skulle använda sig av Lotus chassi och drivlina för att basera sin B6 Venator. Lotus bygger ypperligt roliga bilar och nu kan man kanske till och med ha råd med en Spyker. Så småningom. Klicka för fullstorlek!

Spykers senaste skapelse är förvillande lik en Lotus Evora S och det spekuleras i om Muller köpt ett Lotuschassi för att snickra på en egen kolfiberkaross. Tycker du det låter långsökt? Tänk igen.

När Victor Muller försökte rädda Saab fick han en nära relation till Rachel Pang från Pang Da/Youngman, som händelsevis är de kinesiska distributörerna av Lotus. Utöver det har Youngman även betalat Spyker cirka 86 miljoner kronor för en andel av den nederländska biltillverkaren, så Lotuskopplingen är högst reell. Muller har dock valt att inte kommentera likheten mellan bilarna.

Trots att Venator är det latinska namnet för jägare låter det på svenska mer som ett företag som säljer kopieringsmaskiner. Men en sak är Spyker fenomenala på: design. Hela bilen är ett under av läckerhet med sina borstade aluminiumpaneler, vippströmbrytare, en superläcker växelväljare och quiltsydd läderinredning. 

B6 Venator har en mittmonterad V6 på 375+ hk och delar samma längd och axelavstånd som Lotus Evora. Viktfördelningen är 42/58 procent och vikten ligger under 1.400 kg. Priset uppges ligga mellan 125.000–150.000 euro vilket är betydligt lägre än tidigare Spykermodeller. Vad tycker du, är det en Lotus i grunden?

Klicka här för att se hela bildalbumet på Spyker B6 Venator.

Spyker B6 Venator. Ser du någon likhet med bilen nedan? Klicka för fullstorlek!

Spyker B6 Venator. Ser du någon likhet med bilen nedan?
Klicka för fullstorlek!

Lotus Evora Sport Racer. Klicka för fullstorlek!

Lotus Evora Sport Racer. Klicka för fullstorlek!

Spyker Lotus together

Och lägger vi sedan ihop de två bilarnas sidoprofil blir likheterna ännu mera uppenbara. Spyker B6 Venator har lite högre motorhuv i framkant men vindrutan verkar vara identisk, liksom sidorutorna i dörrarna. I övrigt skiljer sig karosserna, inklusive dörrarna som inte ser alls likadana ut. Även de bakre sidorutorna är olika. KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

Jag skulle hellre löpa en Spyker B6 Venator än en Porsche 911!
109
159

Mer att läsa

Idag
Chatta med redaktionen om vinterdäck – vad vill du veta?
  • Så fixar du punkan i en nödsituation
    Tänk dig att du befinner dig långt ute i skogen, jättejättelångt från Stureplan eller Avenyn. Du har ingen mobiltäckning. Inget reservdäck. Och så får du punktering… Vad göra? Det finns ett sätt.
Igår
F1: FIA ändrar reglerna till 2016 – motorerna ska låta mer
  • Jeremy Clarkson försvarar Volkswagen i sin krönika
    Volkswagen-skandalen rullar vidare men nu får ledningen i Wolfsburg stöd från oväntat håll. I sin senaste krönika i Sunday Times försvarar Jeremy Clarkson Volkswagen och säger att de ingalunda är ensamma om att tänja på regelverket. ”Alla är vi fuskare”, skriver Jeremy Clarkson och använder sig själv som exempel. Dessutom har Clarkson ett förslag på hur VW ska gå på offensiven igen.
  • Se Ken Block utveckla nya Focus RS hos Ford
    För en bilnörd som Ken Block är det en dröm att vara professionell tävlingsförare. Men en ännu större dröm sedan barnsben är att få vara med och utveckla nya bilmodeller – och den har gått i uppfyllelse. Vem skulle kunna vara bättre än Ken Block att ta fram rätta driftingkänslan i nya fyrhjulsdrivna Ford Focus RS?