• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Mobilprat och sms av...

Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen

Nu är det snart slutsnackat i bilen, såvida du inte har handsfree till mobiltelefonen. Allt pekar mot att riksdagen driver igenom en ny lag som förbjuder mobilprat och sms under färd. Men det är fel väg att öka trafiksäkerheten, menar flera forskare. Tänker du bli laglydig och stänga av mobilen i bilen?

mobilprat bilförare

Hålla mobilen med en hand och växla med den andra, ratten håller man med ena benet. Inte helt trafiksäkert och det vill riksdagen förbjuda. Men kan man verkligen förbjuda mobilpratande bilförare?

Sverige är det enda EU-landet som ännu inte har regler för hur man får prata i mobiltelefon, och/eller skicka sms-meddelanden. Men det kan snart bli ändring på det då en majoritet av riksdagens partier tänker följa trafikutskottets förslag till ny lagstiftning för användandet av kommunikationsutrustning vid bilkörning (klicka för att läsa pressmeddelandet från riksdagen).

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna har tagit ställning för trafikutskottets förslag. De fyra regeringspartierna i Alliansen reserverar sig mot förslaget men de är i minoritet i riksdagen då Sverigedemokraterna sällar sig till den röd-gröna gruppen i den här frågan.

Trafikutskottet menar att det är mycket olämpligt med vissa former av kommunikation i samband med bilkörning. Hit hör att skriva och läsa sms, söka personer i telefonboken, uppdatera Facebook, med mera. Därför måste man lagstifta om tekniska hjälpmedel som handsfree och öka bilförarnas medvetenhet kring farligheterna.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna är tveksamma till lagstiftning då förbud inte visat sig vara effektiva i andra länder. Istället vill man ha nya krav i trafikförordningen som tar sikte på flera trafikfarliga beteende som kan vara lika distraherande för en bilförare, som mobilprat men även andra saker (äta, läsa kartan, hindra ungarna från att slåss?).

sms bil telefon ökar olyckor

Ett förbud mot sms hos bilförare kan öka antalet olyckor, visar en amerikansk undersökning, eftersom så många förare struntar i förbudet. Men eftersom de försöker dölja sitt sms:ande blir det farligare.

Undersökningar från Storbritannien visar att en bilförare som talar i mobiltelefon via handsfree får en ökad reaktionstid med cirka 25 procent. Men att äta något bakom ratten kan öka reaktionstiden med hela 44 procent (klicka på länken för att läsa mer). Den försämringen ska sättas i relation till en bilförare som druckit så mycket alkohol att han/hon ligger på gränsen till rattfylla, då uppmättes en ökad reaktionstid med 12 procent. En lindrig rattfylla är alltså bättre än att prata i handsfree eller äta mat!

Att införa en välmenande lag kan också visa sig vara farligt. I Sverige infördes den så kallade "zebra-lagen" år 2000 och den tvingar bilförare att ge fotgängare på övergångsställe företräde. Sedan dess har antalet dödade och skadade på övergångsställe ökat med cirka 10–15 procent, eftersom fotgängare anser att de har rätt att gå rakt ut i gatan – vilket leder till missförstånd och olyckor. Allt fler kommuner väljer därför att ta bort sina övergångsställe med motivet att de skapar en falsk säkerhet.

På samma sätt kan det bli med ett förbud för bilförare att prata i mobiltelefon och att skriva/läsa sms. Forskargruppen "Highway Loss Data Institute" i USA studerade sms-förbudet i fyra delstater (Kalifornien, Louisiana, Minnesota och Washington). De fann att sms-förbud under bilfärd inte bidrar till att minska antalet olyckor, helt enkelt för att lagen inte efterlevs av bilförarna. Snarare kan riskerna öka då vetskapen om förbudet gör att förarna försöker dölja mobiltelefonen samtidigt som man skickar sms, vilket ökar riskerna. I Kalifornien har till exempel olyckorna bland yngre förare ökat med tolv procent sedan sms-förbudet infördes.

Enligt rapporten från "Highway Loss Data Institute" är ett sms-förbud endast effektivt om trafikpolisen verkligen beivrar brott mot lagen och gör det på ett kraftfullt sätt. Studien visar också att det främst är de yngre bilförarna som struntar i sms-förbud.

Vad tycker du som förmodligen kör bil regelbundet och har sett konsekvenserna av mobilprat och sms i trafiken? Är förbud rätt väg eller krävs det andra åtgärder?

”Åtgärder mot trafikfarlig användning av kommunikationsutrustning under körning”

VTI-rapporten "Åtgärder mot trafikfarlig användning av kommunikationsutrustning under körning" är spännande läsning om framtidens möjligheter. Men den ger inga enkla svar på hur antalet olyckor ska minska. Klicka på bilden för att hoppa till VTI:s hemsida.

Statliga väg- och transportforskningsinstitutet, VTI, är ett kunskapscentrum som i flera omgångar tittat på behovet av åtgärder för bilförare inte ska bli distraherade. För två år sedan skrev VTI en rapport till regeringen där man slog fast att mobilprat utgör en allvarlig säkerhetsrisk i trafiken – men berättade också att förbud inte leder till mätbara förbättringar. I de länder där mobilprat är förbjudet bakom ratten har det inte skett några förbättringar av säkerhetsnivån.

Våren 2012 kom VTI med en ny rapport: "Åtgärder mot trafikfarlig användning av kommunikationsutrustning under körning" (klicka på länken för att ladda hem). Rapporten var ett beställningsverk från regeringen, som då utgick från att förbud inte var en framgångsrik väg och ville ha alternativ förslag.

Den nästan 100-sidiga VTI-rapporten är spännande läsning med stort framtidshopp inför den teknik som vi har att vänta. Men för politiker som vill ha enkla och snabba lösningar på komplicerade problem gav VTI-rapporten inget vägledning.

Det finns ingen enskild åtgärd som med ett enda trollslag förbättrar säkerheten i väsentlig riktning. Trots det vill alltså Trafikutskottet och en riksdagsmajoritet införa ett förbud. Enligt en studie från Lunds Universitet från 2010 kan så mycket som 22 procent av alla bilolyckor vara relaterade till användandet av mobiltelefon, med 10–20 dödsfall varje år.

Bra, jag tycker att mobilprat ska förbjudas i bil (= gasa). Nä, jag tänker fortsätta mobilprata i bilen (= bromsa).
276
177

Det finns 49 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Erik Postat: 2013-03-07 15:12

  Varför inte göra det olagligt att köra bil om du inte är uppmärksam istället, för det är ju det allt handlar om. Jag lyssnade på radion i veckan då det var ett program om att Svenskarna kör för fort på 30 och 40-vägar. De intervjuade en person som sa att det inte är så lätt att veta vad det är för hastighet, då man inte är uppmärksam i trafiken.

  Kontenta. Kör inte bil om du inte är uppmärksam.

 • #2 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Patrik Postat: 2013-03-07 15:13

  Ni bör nog formulera om er fråga den är helt galen.
  Mobilprat fortsätter att vara tillåtet dock endast i handsfree.

  Att vi skall behöva lagstifta om något så självklart bevisar bara hur dumma vi är....

  Peugeot 205 GTi vroom!
  (bilden, nostalgi, idag +203hk fler hmm...)

 • #3 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Peter Postat: 2013-03-07 15:38

  Erik: Det är redan olagligt att köra, om man är ouppmärksam. Det är väl första paragrafen i vägtrafikkunggörelsen, att du inte skall köra fortare än att du kan stanna före ett oförutsägbart hinder. Det är i princip samma, som du frågar efter. Dvs pratar du i telefon eller SMS, kan du inte stanna i tid. :)

 • #4 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  f1 Postat: 2013-03-07 15:41

  Äntligen något som går åt rätt håll. "Forskarna" kan presentera hur många rapporter de vill - åker man i storstadstrafik flera ggr om dagen är det de med telefonen antingen i örat eller framför ansiktet (messandes/facebookandes) som vinglar, inte blinkar, kör för sakta, och är allmänt ouppmärksamma. Där har ni de riktiga trafikfarorna.

 • #5 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  E Postat: 2013-03-07 15:42

  Denna lagen skall vi "apa" efter, men att andra länder höjer sina hastighetsbegränsningar, det förkastar vi totalt, trots att olyckorna minskat i dessa länder.
  Införa en ny lag som krånglar till det än mer och enligt texten ovan gett fler olyckor....

 • #6 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Jimmy Postat: 2013-03-07 15:47

  Problemet är väl att så många har så lite sunt förnuft. Åker du på E6 genom Halland eller E4 genom småland så är det rätt lugnt att prata i mobil, tyvärr ser man dagligen folk komma in i rondeller med mobilen i ena handen medan den andra ska styra och sköta blinkers och växla, helst samtidigt.
  Rimligaste lösning torde vara att tillämpa vårdslöshet i trafik, krockar du för att du suttit och pratat i telefon har du varit vårdslös.

 • #7 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  D Postat: 2013-03-07 15:48

  Helt rätt att lagstifta. Då har polisen möjlighet att göra något åt problemet samt att det ökar uppmärksamheten på detta. Jag måste själv sluta med det här beteendet. Jag tror att lagen kommer minska antalet olyckor, åtminstone i stan men kanske även på vägen eftersom många telefonerar och smsar i motorvägsfart (sjukt).

 • #8 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  EB Postat: 2013-03-07 16:00

  Har blåtand inbyggt i bilen - funkar mycket bra.. Många med en gammal handdusch mot örat kör som idioter och lyckas inte använda blinkers etc.. Bra med ett stopp på det.. Tycker även man ska förbjuda taxichaffisarna att klicka på sin j***la taxameter när de kör omkring, sämsta möjliga uppmärksamhet och total vingelvarning..

 • #9 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  ChristianM Postat: 2013-03-07 16:06

  Äntligen! Så jädrans trött på alla som inte fattat att ett headset är bra att ha i bilen. Folk vinglar omkring som fyllon vartenda eviga dag i stockholmstrafiken med telefonen limmad mot huvudet.
  Häromdagen såg jag en äldre herre som läste tidningen i kötrafiken medans han körde.

 • #10 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  filip Postat: 2013-03-07 16:10

  Haha #9 Christian
  Har hänt mig med, stod o väntade vid ett rödljus i Väsby en gång. Kollar till vänster, o där sitter en gubbe i sin 240 och läser expressen haha. Roligaste jag varit med om ;)

 • #11 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Erik Postat: 2013-03-07 16:14

  Det jag menar är att det är inte själv mobilpratandet som är problemet, utan all form av aktivitet som gör att du är ouppmärksam tex. äta, dricka, pilla på taxametern, SMS, facebook mm.

 • #12 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Patrik Postat: 2013-03-07 16:14

  Jag har mött bil på 80-väg där mannen i fråga hade tidningen utvecklad framför sig. Precis lika illa som att sitta och SMS:a

  Förstår fortfarande inte att vi kan diskutera en självklarhet. Många människor skulle helt enkelt inte få möjligheten att framföra en bil!

 • #13 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Snowman Postat: 2013-03-07 16:19

  Inget problem att följa en sån lag alla andra länder i Europa har det, men som vanligt så tror man att USA uppfann världen och är bäst på allt. Och kör man runt i Stockholm en morgon så gör folk allt möjligt emedan man kör, dricker kaffe, rakar sig m.m.
  Koncentration på det man gör är bäst.

 • #14 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  G.E Postat: 2013-03-07 16:32

  Då ni skriver om zebralagen bör det tiläggas att den lagen inte hade med trafiksäkerhet att göra. Den hade med jämlikhet att göra....så att den lilla människan skall ha möjlighet att stoppa alla bilar.
  Vilket många så ofta som möjligt försöker göra också. Väldigt bra lag ur miljösynvinkel....

 • #15 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  PGW Postat: 2013-03-07 16:47

  Ja absolut - äntligen

 • #16 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Uffe P Postat: 2013-03-07 16:59

  På senare tid har jag skickat sms via "Siri" (Iphone) dock bara korta meddelanden och bara på engelska, än så länge: Fungerar hur bra som helst, behöver inte ens öppna telefoner eller titta i den.

 • #17 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  H Postat: 2013-03-07 17:13

  1) Sverige är enda land i EU utan förbud -> förbjud då!
  2) Anti-förbudslobbyn (som är stark i Sverige av någon anledning) menar att det redan är lagstiftat i form av vårdslöshet i trafik. Jag bryter hellre mot ett mobilförbud än att en polisman anser att jag bör åtalas för vårdslöshet i trafik...

 • #18 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Anton Postat: 2013-03-07 17:15

  Mycket konstig fråga som ni ställer!
  Det handlar ju absolut inte om att sluta eller fortsätta prata!
  Det handlar om att man ska använda handsfree.

 • #19 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Christer Postat: 2013-03-07 17:37

  Alla lastbilschafför som sitter med telefonen i ena handen tidningen i andra stryr med knän farthållaren på 88Km ser man många gånger på en vecka vad gör Polisen inget för bilen är inte Svenskregad då blir de ingen pinne åt polisen inga böter till staten, kör ofta i västerfilen oxså mil efter mil

 • #20 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Kalle Postat: 2013-03-07 17:42

  Går alldeles utmärkt att köra och babbla samtidigt.
  Även små meddelanden funkar.
  Idiotlag.
  Allt detta kan göras hur säkert som helst beroende på trafiksituation.
  Fattar man inte detta ska man inte ha körkort överhuvud taget.
  Men som vanligt så lägger man små typ indrivningslagar så det get klirr i kassan.
  Verkar va för dyrt att faktiskt lära folk att köra bil.

 • #21 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Leif Larsson Postat: 2013-03-07 17:54

  Har du bara en hand ledig, för den andra har du till mobiltelefonen. Klart som fan du inte kan växla eller sköta blinkersen. Tillåt endast handsfri, så kanske vi får harmoni i trafiken.

 • #22 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  10 CC Postat: 2013-03-07 18:11

  På tiden.... Handsfree och automat, då klarar man sig betydligt bättre än manuelle Nisse som vinglar runt med I-phonen till örat, ( eller värre, facebookar eller twittrar om nåt) och som skapar farliga situationer.

 • #23 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  daedalus Postat: 2013-03-07 18:23

  Vårdslöshet i trafiken täcker redan detta. Varför göra en till lag. Denna lag täcker allt. Vill man öka effekten på lagen höj straffet. Allt kommer för hoppnings vis ut i media i vilket fall.

 • #24 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Per Jameson Postat: 2013-03-07 18:27

  Precis som många sagt. Det handlar inte om mobilförbud utan om handsfreekrav. Varför vinklar AMS detta så ensidigt? Alla som kör bil vet ju hur illa det blir när man klämmer en lur mellan axel och öra. Forskarna på VTI utför sina studier i en simulator inne i en stor plåthall, jag vet för jag har varit med i studie.

 • #25 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Thorleif Postat: 2013-03-07 18:33

  Självklart är det distraherande att sitat och prata i telefon. En sak är om det är på lågt trafikerad väg utanför tätort, men i stan och förorter, förkastligt! Varför tror ni att det är så få som visar vart de tänker sig i trafiken, Jo, för att vänsterhanden håller nallen till örat. Samma hand skall ju sköta blinkersspaken! Men jag vet ju vart jag skall och det går ju bra at svänga ändå. Om det kan ställa till något för andra skiter väl jag i tycks alla i nuvarande arroganta generation tycka.

 • #26 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  PS Postat: 2013-03-07 19:05

  EU borde ställa krav på tillverkarna att blåtandshandsfree nu ska sitta standard i alla nya bilar. Integrerade system är mycket bättre än att behöva fippla med trådbundna hörsnäckor.

 • #27 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Folking Postat: 2013-03-07 20:42

  Äääääntligen!

 • #28 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Bilkörare Postat: 2013-03-07 21:17

  Lag finns redan så detta slöseri med våra skattepengar borde straffas.

  Sen kan man inte köra bil å prata i mobil samtidigt och inser när det är lämpligt/olämpligt pga trafiksituation så borde man f#n inte köra bil.

  Sen borde promille halten höjas, inte så jävla farligt som alla säger att köra efter 3-4 öl, går bra i vissa alpländer med 0.8 promille i gräns. Skönt å åka hem från puben utan att kolla febrilt efter farbror blå.

  Ni som är så jäkla rädda å ängsliga av er får väl skaffa en tank å åka i så ni säkert kommer fram hela.

  Lär er köra och titta inte på dagens mesig bilreklamer, de är fan bara för dåliga, bilar ska vara image och körglädje på bredde med fullgas:)

 • #29 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  LARSA Postat: 2013-03-07 21:41

  I sådant fall skulle vi inte kunna ha några medpassagerare med oss, som kan prata med oss, föreren måste vara helt avskild från de, radio kan man inte heller ha, då det stjäl uppmarksamhet.

  Var det en demokrati vi levde i eller?

 • #30 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  JG Postat: 2013-03-08 07:02

  Spenderar tusentals mil på vägarna varje år. Tyvärr är det mer regel än undantag att medtrafikanter som beter sig underligt i trafiken ofta pratar i telefon eller SMS'ar.

  Visst kan ouppmärksamet också leda till påföljd men det blir krånligt att bevisa. Användandet av telefon är betydligt enklare att ha som måttstock.

  Äntligen! Har alltid tyckt att noll-vision rimmat illa med tillåtandet av mobil under körning.

 • #31 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Tjock gubbe i fet Merca - just nu i 160km/h på E4 vid Motala Postat: 2013-03-08 08:25

  Har själv inga problem att ringa/sms:a medan jag kör. På motorvägen har jag ibland min laptop i knät och jobbar med den. Farthållare och automatlåda underlättar, och min nya bil (nästa S-klass) ska tydligen kunna styra själv på landsväg/motorväg vilket kommer att underlätta ytterligare.

  Mer tid till att jobba = ökad produktivitet och mer skattepengar. Istället för att gnälla på oss som kör fina bilar borde Svensson i sin manuella Volvo/Skoda/VW/BMW ta tag i sitt liv och skaffa ett riktigt jobb.

 • #32 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Anders W Postat: 2013-03-08 08:57

  Dumheter! Liknande lagstiftning har införts i snart varenda land i västvärlden. Och alla har konstaterat följande: Olyckorna minskade inte. I vissa länder tycks lagen till och med ha bidragit till fler olyckor. Varför, varför, varför ska vi då göra samma misstag i Sverige?

 • #33 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  trafikläraren Postat: 2013-03-08 09:19

  Det finns redan en lag som förbjuder sådan aktivitet som tar uppmärksamhet från körningen/trafiken.

 • #34 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Less på idioter... Postat: 2013-03-08 10:28

  Som vanligt läser de flesta bara en del av fakta. Det spelar ingen roll om man pratar i handsfree eller håller i den! Det är samtalet som är den störande faktorn. Hur svårt ska det vara att begripa detta??? Det finns fortfarande de som håller händerna tio i två, inte klarar av att fickparkera, högerregeln, etc. Dessa individer är de farliga i trafiken, inte de som håller i sin mobil, medan de pratar.

 • #35 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  jag Postat: 2013-03-08 11:18

  Kommer ALLLLLLTID att SMSa och prata i min mobil under körning. Går lagen igenom kommer jag SMSa ännu mera och surfa på youporn, runka och köa med heljuset på samtidigt.

 • #36 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Mikael Postat: 2013-03-08 17:12

  Förbjud ALLT! Förbjud oss att leva också, jävla pissvärld vi lever i. Frihet, hah visst! Finns ingen frihet, allt är en illusion

 • #37 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  pf Postat: 2013-03-08 18:09

  Bra ändå att man vaknat upp för det faktum att det finns massor med annat som kan distrahera i alla bilar av lite senare modell.
  Alla har ju en hyfsat stor bildskärm i mittkonsollen idag, som kan visa all möjlig information, inklusive telefonens namn/nummerlista osv. Normalt har man full internetuppkoppling också, och bilens eget system och menyer styrs med en lite joystick nära växelväljaren osv. Detta började BMW och senare övriga tyska bilar med för mer än 10 år sedan...
  Nåväl, skall dessa typer av bilar, dvs alla nyare och kommande , då förbjudas att användas ute i trafiken?
  Att bara specifikt punktmarkera mobilen är bara dumt. Förbud mot att pyssla med annat än bilkörning har vi haft alltid, fasen, det är ju bara att läsa körkortsbokens första paragraf...
  Straffet om man inte följer denna regel och orsakar en olycka är hårt, och kan gärna ökas på mera om så behövs.
  Men ett förbud enbart på mobilanvändning är bara dumt, hur skulle man kolla detta är det tänkt?

 • #38 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Mads Postat: 2013-03-08 20:21

  Sjukt töntig lag, lär er köra bil med en hand ist, då kan ni fortsätta snacka..

 • #39 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Markus Postat: 2013-03-08 23:07

  Att förbjuda SMS och mobilprat utan handsfree är i och för sig vettigt, då det verkligen är trafikfarligt. Det är dock förhoppningsvis ungefär som när hjälmlagen infördes för motorcyklister (för er som inte råkar ha kunskap i det området: typ 90 % av motorcyklisterna körde redan med hjälm när lagen kom!).

  Själv pratar jag aldrig i mobilen och kör samtidigt. Eller SMSar. Ringer det så väntar jag tills jag kan stanna. MÖJLIGEN kollar jag vem som ringer. Helt enkelt för att jag annars inte kan lita på mig själv som förare.

  Hade en arbetskamrat som körde på motorväg, pratade i mobilen och rökte samt styrde bilen med knäna. Och skojade om det i telefon. Det tyckte inte jag var roligt och jag tror min arbetskamrat förstod varför till slut.

  Men till syvende och sist handlar det om hur intresserad och säkerhetsmedveten bilförare man är!

 • #40 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Anders Postat: 2013-03-09 08:43

  Problemet är att vi alla är olika duktiga på att köra, folk gör allt möjligt när de kör, vissa har förmågan att göra annat. Andra har inte alls förmågan. Troligen är jag en bättre förare än vissa andra även om jag är onykter och skickar SMS, Släpp bara Inte uppmärksamheten på trafiken, det är lösningen. Anpassa dina "sidoaktiviterer" till aktuell trafiksituation. ta ditt ansvar som förare. Vi har en vårslöshetslagstiftning, den funkar.

 • #41 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Många mil Postat: 2013-03-09 11:05

  Mobilen kan man lägga ifrån sig när det krävs.
  Då försvinner det som tar uppmärksamheten- nämligen samtalet.
  Kan man inte prioritera körningen hjälper inte ett headset.
  Om man inte kan skriva ett SMS och köra samtidigt har man bekymmer med sin prioriteringsförmåga. Därmed inte sagt att man måste SMS:a och köra samtidigt...

  I övrigt håller jag med Anders, Less på idioter och Kalle här ovanför.

 • #42 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  David Postat: 2013-03-09 14:36

  "En lindrig rattfylla är alltså bättre än att prata i handsfree eller äta mat!"

  Den slutsatsen kan man absolut inte dra. Självklart finns fler faktorer än bara reaktionstid som spelar in på hur säker du är som förare!

 • #43 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Niclas Postat: 2013-03-09 17:55

  Mycket dålig journalistik när ni ställer frågan:
  "Tänker du bli laglydig och stänga av mobilen i bilen"
  Det handlar om att föraren måste ha ett headset vilket alla vettiga månniskor borde ha även utan en lag. Det är ett minimikrav för en tänkande bilförare.
  Varför skriver ni inte att det äntligen kommer ett vettigt lagförslag för att höja ttrafiksäkerheten? Naturligtvis är det bättre att inte tala i telefon, inte byta CD eller kanal i radion & att överhuvudtaget inte ha små barn i bilen men det är inte realistiskt vilket detta förslag faktiskt är!
  Gömma telefonen för att kunna SMS'a!!! Ta körkortet på livstid!
  Populistisk journalistik av det sämre slaget i inledningen av artikeln AMS & Pär Brandt.

 • #44 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  dennis Postat: 2013-03-10 17:29

  Tror minsan det är en alfa 75 han kör =)

 • #45 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Marcus Postat: 2013-03-11 13:06

  Man får välja vad mat äter, ska man öka reaktionstiden med 44 % måste de provat nåt de behövt äta med kniv och gaffel? Hamburgare eller macka går hur bra som helst.

 • #46 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  JB Postat: 2013-03-11 13:16

  Helt rätt.

 • #47 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Gonzo Postat: 2013-03-11 13:47

  Det verkar som endast ett fåtal har fattat problemet: Det är att sitta och babbla i telefon som tar bort uppmärksamheten, INTE att man bara har en hand fri. Den undersökning som det refereras till anger reaktionstiden MED handsfree. Det finns inga bevis på att handsfree har någon som helst påverkan på trafiksäkerheten. Uppmärksamheten är fortfarande någon annanstans även med handsfree. Däremot finns det studier som visar att det inte är någon risk att prata med en passagerare. Detta för att passageraren fattar när du hamnar i en knivig situation medan chefen i handsfreen babblar vidare om något viktigt. När man läser kommentarerna här börjar man undra om inte risken är ännu större att vissa människor inte ens kan ta till sig grundläggande fakta. Det vore bättre om vi hade lagar som baserade sig på fakta istället för vodoo.

 • #48 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  P-O Centen Postat: 2013-03-11 14:14

  @Bilkörare. Men visst, själv kör jag bäst efter 4-6 groggar. Min närmaste omgivning delar tyvärr inte min uppfattning!.
  Pratar i telefon gör jag däremot aldrig onykter :(.

 • #49 Re: Mobilprat och sms av bilförare förbjuds i riksdagen
  Niclas Postat: 2013-03-11 17:00

  oavsett studier, vilket mestadels verkar vara av underordnat intresse både i & utanför detta forum, så är det när flea saker sker som det kör ihop sig. När föraren har bytt telefonhand 5 gånger under ett längre samtal och är trött i armen och har telefonen i vänster hand så skall han blinka och släpper då kanske ratten med höger hand och korsar ratten samtidigt som något inträffar. Föraren har då ingen kontroll. Då är bilen en missil utan styrning och fortsätter åt det håll den är på väg.
  Återigen:
  Det säkraste är naturligtvis att helt förbjuda mobiler, radio, barn etc eller att helt förbjuda bilar men fördöm inte ett förslag som uppenbarligen kan förbättra situationen i trafiken.
  Många som uttalar sig här verkar ju vilja få prata i mobil med ena handen o SMS'a med andra när de kör bil.

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Använder du navigator i bilen?

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten