Tvätta bilen hemma – böta 10 000 kronor

Jönköpings kommun tar till hårdhandskarna för att få stopp på otillåten biltvätt. Den som tvättar sin bil hemma riskerar böter på upp till 10.000 kronor.

biltvätt böta 10000 kronor Jönköping

Personen på bilden är inte riktigt straffmyndig ännu men indraget lördagsgodis vore kanske på sin plats, om vi får tolka Jönköpings ordningsstadga lite fritt.

Att tvätta bilen hemma är inte tillåtet i många kommuner. Anledningen är ganska logisk, men okänd för många biltvättare. Vägsmuts och eventuellt avfettningsmedel rinner längs marken och hamnar i dagvattenbrunnen, såvida man inte tvättar på en gräsmatta. Vattnet rinner sedan vidare utan att passera något reningsverk och hamnar i insjöar, vattendrag eller havet.

För de kommuner som hämtar sitt dricksvatten från insjöar blir all typ av föroreningar ett problem. Historiskt har det varit andra utsläppskällor som varit större problem, som industrier och fritidshus, men dessa har numera hårda krav på sig att inte släppa ut avloppsvatten.

Jönköpings kommun hämtar sitt dricksvatten från Vättern och för att uppmärksamma förbudet för biltvätt hemma påminner man nu bilägarna om konsekvenserna: upp till 10.000 kronor i böter.

"Alltför många tvättar bilen på gatan i dag, förmodligen för att många inte vet att det inte är tillåtet," säger Peter Prima, miljöinspektör vid Jönköpings kommun, till TV 4 Jönköping.

Bästa stället att tvätta är på en spolplatta med oljeavskiljare, som till exempel finns hos bensinmackar. De som tvättar sin bil för hand ska dock tänka på att använda antingen alkaliska rengöringsmedel och/eller kallavfettning. De mycket effektiva mikroemulsionerna (som blandar de två medlen) går inte att använda på en plats med spolplatta eftersom man då förstör oljeavskiljningen. Det är av den anledningen som mikroavfettningen inte säljs vid mackarna.

I boxen till höger hittar du några artiklar om bilvård, bland annat test av avfettningsmedel och "tolvstegsmetoden" för att få ett bra resultat vid bilvaxningen.

Helt rätt. I brist på skampåle och spöstraff måste kommunen bötfälla detta ofog.
204
599

Mer att läsa

Idag
Utvecklingen av nästa Volvo V40 i full gång
Igår
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.