• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Fast & Furious 6: Se biljakt...

Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension

NU FILM! Det har blivit dags för ytterligare en film i Fast & Furious-serien. Noga räknat nummer 6 i ordningen. På tok för många enligt vissa, men vi har sett filmen, och vår reporter är positiv.

Premiär

• Fast & Furious 6 har premiär onsdag 22 maj.

Det har blivit dags för ännu en film i Fast & Furious-serien, den sjätte. Och ännu en gång utspelar sig i historien innan F&F3, men det som utmärker sig är att detta är upprinnelsen till just F&F3 vilket gör att F&F7 rimligen bör utspela sig efter F&F3. Krångligt? Nej, inte om man följt filmerna från starten 2001.

För att börja från början – filmen som rullar samtidigt som introtexterna är ett sammandrag av alla tidigare filmer och det är en fantastisk nostalgitrip för oss som sett alla de tidigare F&F.

Filmen tar vid där förra filmen slutade, en biljakt mellan Dominic Toretto (Vin Diesel) i sin Dodge Challenger och Brian O'Connor (Paul Walker) självklart i sin R35 GTR. De är på väg till ett BB där Mia (Jordan Brewster) har fött en son.

Den här gången behöver Luke Hobbs (Dwayne Johnson) hjälp att fånga en internationell terrorist vid namn Owen Shaw (Luke Evans), och han ber Dom om hjälp - och självklart vill han ha det gamla gänget med. För att få Dom och Paul att vara med, lockar Luke de med övervakningsbilder på Letty (Michelle Rodriguez)...?!

Som vanligt är det mycket action, explosioner och biljakter. Men till skillnad från till exempelvis film nr 1 (The Fast and the Furious) och nr 3 (Tokyo Drift) där själva byggandet av bilarna och biljakterna har en central roll, är scenerna med bilar i den här filmen onödigt krystade för platsa i F&F-serien.

De överdrivna streetracen från förr, som alla älskade att håna, finns inte längre med - men de hade sin F&F-charm vilket jag saknar. Ett ynka streetrace får vi se, och det är egentligen "bara" en korrekt återspeglad jakt genom Londons gator. Man har naturligtvis lagt in teknik, vapen och coola prylar för att få det att verka mer intressant men i slutändan är det explosioner och slagsmål som dominerar filmen.

I filmen får vi återse karaktärer som alla varit med i "familjen" tidigare, bland andra Roman (Tyrese Gibson), Tej (Ludacris) och Han (Sung Kang). Skådisarna gör ett så bra jobb som man kan förvänta sig. Ena stunden får vi se känslor och gripande scener (mycket tack vare att man "känner" personerna sen förr) men ibland blir det lite för mycket, som när man får se Dom i en Matrix-aktig scen rädda en person i luften.

Betyg

• Betyget blir 4 av 5 möjliga. Som en bilfilm med action och explosioner når den upp till en 3:a, men sättet att förmedla känslan av Fast & Furious samt knyta ihop historien ger filmen ett extra poäng.

Det som höjer betyget (förutom en lagom mängd humor) är sammanvävningen av filmerna bakåt (och i viss mån framåt). Man får en nostalgisk känsla av det som var viktigt i första filmen – att "familjen" är viktigast. Dessutom får vi vara med om två stora förändringar. En positiv och en rejäl cliffhanger som involverar ännu en person med skurkens efternamn – Shaw... (spelas av Jason Statham).

I de tidiga filmerna gick bildkvaliteten åt Top Gun-känsla, nu är bilden knivskarp, långt från den genomstekta solbrännan från första filmen eller nattmystiska driftingkänslan från 3:an. Det är lite trist.

Ljudet (i biografen) var inte helt optimalt, särskilt inte när man har en fet hemmabiograf hemma. Centerkanalen var alldeles för hög, på gränsen till plågsam. Explosionerna var däremot svaga och utan bas. Surroundeffekten var nästan obefintlig. Enda gångerna ljudet var fylligt och gav känsla i ryggraden var när musiken spelades. Och musiken var, som vanligt, mycket bra (släpps på album av Def Jam Records), allt från Hip Hop från Ludacris och Lil Wayne till elektroniska alster av Deadmau5 feat. Cypress Hill.

För att sammanfatta är detta en film väl värd att se, både för actionfantaster och de som följer och gillar F&F-serien. Men är man ett bilfreak och inte vill ha något annat blir man besviken. Personligen tycker jag behållningen är att man lyckas få ihop historien med karaktärerna och känslan från förr. Dessutom får man veta hur och varför Han blev påkörd i Tokyo – och av vem...

Skribent: Skyracer @Zatzy.com

Fast and Furious 6 måste jag se!
169
65

Det finns 19 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  John Postat: 2013-05-22 09:23

  "Man får en nostalgisk känsla av det som var viktigt i första filmen - att "familjen" är viktigast", -ja det är så man raserar ett fungerande samhälle, snöa in på att den lilla gruppen är viktigast, snygg moralkaka.

 • #2 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Raderad Postat: 2013-05-22 11:38

  Hur gammal är artikellförfattaren!?!?! Efter halva sidan gav jag upp, fick tuggumit i halsen när jag såg betyget och fick åksjuka av handlingen.... betyget måste ha varit minus (-) 4.... annars är det jävligt patetiskt med en sån recension!

 • #3 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  2121 Postat: 2013-05-22 13:51

  håller med Z. Hemska filmer!

 • #4 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Raderad Postat: 2013-05-22 14:00

  Jag tycker bäst om Tokyo drift!

  Ärligt talat så hoppas jag att dom bara gör en film Efter Tokyo drift, sen blri de dags att Avsluta

  Varför låte en snubbe från Zatzy "skriva" era nreccension? Varför n ha samarbete me dom mitt i altihopa, dne sajten håller ju lägre kvalitet än vad jag gör ibland och mycket lägre än AMS & Co

 • #5 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Raderad Postat: 2013-05-22 14:02

  + att dom har en helt annan inriktning? dom skrattar ju åt lågmilare som de påstår sig inte finns, medans Vintage hyllar dom

  Tycker at tAMS lika gärna kan Samarbeta med Konsum

 • #6 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Kenneth Postat: 2013-05-22 15:11

  Är det fortfarande däcktjut i sanden? Sist jag kolla så var det det, Amerikanska bilfilmer är såå verkliga.
  Drive som jag gillade som film störde jag mig lite på när han gjorde ett getaway-jobb i början med mycket motorvrål men hastigheten var som den övriga trafiken.

 • #7 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Erik Postat: 2013-05-22 19:33

  @ZR1 Har du tänkt på att Zatzy är ett forum där vem som helst kan skriva? Alltså även du!

 • #8 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Raderad Postat: 2013-05-22 22:55

  Jadå, Jag har varit där, men tröttnade då inriktningen är oralt annorlunda jemfört mot de vettiga, LÄS min kommentar och Börja få AMS att Samarbeta med konsum!

  Alla med konsum kort som handlar över 2000 Kronor för köpa ett nummer av AMS för 5 Kronor + moms

 • #9 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Krigge Postat: 2013-05-22 23:16

  Vad är detta, skickar ni 15-åringar att se filmer och sedan "recensera" skräpet?

 • #10 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Ode Postat: 2013-05-23 08:05

  Snälla Automotorsport - ta inte in zatzy skribenter igen. Jösses! Det räcker med att ni delar ut trisslotter för att få prenumeranter...

 • #11 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Jonte Postat: 2013-05-23 15:37

  Fy fan vilken skit...

 • #12 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Håkan Skyracer Eriksson Postat: 2013-05-23 16:22

  Bara för att förtydliga, jag är 45 år och haft ett film och bil-intresse sen jag var liten.

  Mvh
  Håkan

 • #13 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Håkan Skyracer Eriksson Postat: 2013-05-23 16:48

  + att betyget är ett F&F-betyg, eftersom det finns flera filmer i serien. Inte att jämföra med andra filmer alltså, eftersom alla har olika smak och det verkar som att antingen gillar man F&F eller så gör man det inte. Så betyget är inbördes rangordnat inom serien mellan 1 och 5.

  För övrigt är mina (inbördes) betyg i serien:

  Film / Betyg
  1 / 5
  2 / 3
  3 / 5
  4 / 3
  5 / 4
  6 / 4

  Mvh
  Håkan

 • #14 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Raderad Postat: 2013-05-23 21:14

  Se Freeway Speed way filmerna istället, 100 gånger bättre än nån F & F skräp!

 • #15 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Raderad Postat: 2013-05-23 21:15

  @ Håka Speedraver med skyline

  Håller med om, att ettan o tokyo drift (den är dne bästa!) är dom bästa filmerna, dock inte jemförbara med ovan nämda filmer..

  Tycker att dom nyare (efter tokyo drift) har varit mer som en vanlig Action film fast med lite mer bilar i, dom tidigare filmerna var mer renodalde bilfilmer.. Tycker att de borde lägga ner snart

 • #16 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Flipper Postat: 2013-05-24 12:50

  Jäkligt bra filmer !!!

 • #17 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Håkan Skyracer Postat: 2013-05-24 20:53

  @ ZR1.

  Har inte sett de filmerna, skall kolla upp tack.

  Håller med fullständigt, alldeles för lite meckande, pillande, tune'ande, testande, race'ande....

 • #18 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Anton Postat: 2013-05-27 02:16

  Ett litet sakfel, F&F6 utspelar sig inte direk efter racet mellan Dom och Brian.

  Mia har ju kommit till sjukhuset redan och i F&F5 skulle dom ut och köra på en gång.

 • #19 Re: Fast & Furious 6: Se biljakt och läs recension
  Björn Postat: 2013-05-28 11:12

  Biljakter = värsta skitfilmer

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Om du kunde hyra en klassiker i en vecka, vilken av nedanstående skulle du välja? (Ju tjusigare bil desto mer kostare det, så klart!)

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten