Alriks bilar

Snacka bil med oss!

2015-11-27 14:47 Kommentera

T-centralen är i dag en bilsalong fylld med testvinnare. Kom gärna förbi!

IMG_9924.JPG


2015-11-27 14:47 Kommentera

Alla läsare har inte rätt.

2015-11-25 11:14 9 kommentarer

Jag anser att vi bör ha en "sommardäckslag" - för ökad trafiksäkerhet. Förbjud alltså alla vinterdäck under sommarmånaderna.
Men läsaren Hans Norén från Trosa har skickat in ett debattbrev som han vill ha publicerat. Och det får han, i förkortat skick. Brevet har sju punkter där han hävdar att sommardäckslagen vore dålig.
Har Hans rätt?
1 Däckbranschen driver på för en lag mot dubbfria vinterdäck om sommaren, av rent kommersiella skäl.
Min kommentar: Hans har fel. Mjuka dubbfria däck nöts snabbare om sommaren än vanliga sommardäck.
2 Trafiksäkerheten skulle inte förbättras genom denna lag.
Min kommentar: Där har Hans fel. Vårt test som gjordes i somras mellan nordiska friktionsdäck och sommardäck visade att bromssträckan på blött blev 40 procent längre med vinterdäcken. När sommardäcken stannat rullade bilen med vinterdäck i 60 km/h.
3 Den enskilda bilistens kostnader skulle öka. Kanske skulle trafiksäkerheten försämras.
Min kommentar: Här upprepar sig Hans. Kostnaderna ökar inte, trafiksäkerheten blir bättre.
4 Det skulle innebära ett slöseri med jordens resurser eftersom däcken inte används livet ut.
Min kommentar: Samma svar här. Mjuka vinterdäck slits snabbast på torr asfalt. Detta är slöseri.
5 Nationalekonomiskt skulle det innebära ökade kostnader med en sommardäckslag.
Min kommentar: Med sommardäck om sommaren skulle antalet olyckor minska, vilket skulle spara lidande och pengar. Runt fem procent kör på vinterdäck om sommaren, 19 procent av dödsolyckor under sommaren sker med bilar med vinterdäck.
6 Ett konstruktionskrav skulle förhindra en framtida utveckling av dubbfria däck.
Min kommentar: Kommer det däck som är lika bra sommar som vinter kan de märkas Sommar/vinter och vara lagliga året runt. Inget problem.
7 En sommardäckslag skulle inte bli kostnadseffektiv.
Min kommentar: Varför inte då?
Jag har dessutom ett förslag på hur sommardäckslagen skulle kunna efterlevas, utan extra kostnad för samhället, tvärt om - som en vinst för samhället.
Låt P-bolagen bötfälla vinterdäcksbilister om sommaren. Även dubbdäcksbilister. Halva pengen skulle kunna gå till samhället.

Hmm, jag undrar om inte Hans jobbar åt Trafiksäkerhetsverket eller så. Hans brev är en extremt billig kampanj FÖR sommardäckslag.

2015-11-25 11:14 9 kommentarer

Fångad på bild av en läsare!

2015-11-23 14:36 9 kommentarer

Är det här nya Volvo S90 utan maskering?
"Hej, blev omkörd av en bil där det stod Geely på bakluckan. Jag kände inte igen den men tog några bilder."
Hälsningar Nils Mallroth
Jag tittade direkt i nya Bilkatalogen 2016 – där världens alla bilar finns på bild, med text.
Under avdelningen Geely hittar jag genast Geely Bonrui/GC9
"Större sedanmodell som delar bottenplatta med nuvarande Volvo S80. Modern interiör med massor av utrustning. Tillverkas i Kina med export till bland annat Ryssland, där den heter GC9. Bensinmotorer på 2,4 liter/162 hk, 1,8l/163 hk samt 3,5 V6 på 275 hk.
När kommer första riktiga bilden på S90?

Unknown.jpeg
Volvo eller Geely? Båda svaren är rätt!
Unknown-1.jpeg
Snygg akter.
Skärmavbild 2015-11-23 kl. 14.59.52.png
Nya Volvo S90.
3.jpg
Geely GC9 - lik nya S90?
Volvo-S80_2014_1024x768_wallpaper_0b.jpg
Gamla Volvo S80.

2015-11-23 14:36 9 kommentarer

Första bilderna på nya Volvo S90!

2015-11-20 09:50 Kommentera

Nu kom äntligen de första officiella bilderna på nya S90.
Jag har sett den i verkligheten, men med kamouflage på.
Den ser riktigt bred och kaxig ut. Bra "überholprestige" – omkörningspondus på autobahn.
Ser ut att vara fem meter lång. Bakdelen kommer nog ta en stund att vänja sig vid, men den sticker verkligen ut. För första gången en Volvo som designmässigt och tekniskt, samt ännu viktigare – prestigemässigt – kan konkurrera med de tyska stora bilarna.
Jag kommer att få se bilen på riktigt inom en inte alltför avlägsen framtid, så missa inte min blogg!
Jag har för övrigt kört en första mula till nya S90, och skrivit ett stort reportage om delar av tekniken under skalet. Läs det i auto motor & sport nr 22-2015 – klicka här!
Och i nästa nummer (nr 25) finns en stor artikel om elektrifieringen av nya Volvomodeller – väldigt spännande. Läs nr 25-2015 här!

169696_Volvo_S90_profil.jpg
Volvo S90 i profil.
169697_Volvo_S90_bak.jpg
Krabbklo-baklyktor!

2015-11-20 09:50 Kommentera

Är dieselbilen död?

2015-11-17 16:37 31 kommentarer

Giganternas kamp går mot ett avgörande. Fajten står mellan låga koldioxidutsläpp och ren luft. Världens överlevnad eller människans.
Snål diesel mot ren luft.
Miljarders miljarder euro stretar emot. Industrimaskineriet måste rulla vidare, utan vinster inga arbeten – då går samhället sönder. Bilindustrin är Europas motor. Med dyrare och renare bilar faller efterfrågan.
Allting var så lugnt och skönt, gick enligt plan, fram till dess att VW sket i det blå skåpet.
Politiker och industri skröt om hur koldioxidutsläppen från bilismen minskade år för år. Bil Sweden slog sig för bröstet och berättade att Sverige var det land som minskade sina utsläpp av koldioxid mest – tack vare att andelen diselbilar ökade mer här än någon annanstans.
Men alla kände till dieselavgaserna baksida. Och alla som var med och bestämde visste att utsläppen av kväveoxider är mellan 100 och 1 000 procent värre i verkligheten än i testlabbet. Det hade bland annat vi visat flera gånger, för många år sedan.
Men det var inte så viktigt. Förrän världens ögon landade på VW, och därmed dieselutsläppen.
Nu jobbas det febrilt med något som förkortas RDE. Lär dig den fortkortningen: Real Driving Emissions. 2017 ska bilarna klara stränga avgasutsläpp i verkligheten. Helt sjukt. Galet. Vart är vår bilvärld på väg? (ironi!)
Det kommer att bli så svårt, eller rättare sagt dyrt, att många dieselmotorer kommer att skrotas i förtid.
Renault/Nissanchefen Carlos Ghosn har sagt att vi passerat "Peak Diesel". Analysfirman LMC Automotive förutspår att Europaandelen kommer att gå ner från dryga 50 procent till 30 procent på sex–sju år.
I klartext: dieselbilar kommer att bli mycket dyrare och skatten på bilarna 0ch/eller bränslet kommer att öka drastiskt.
För tro inte att bilköpare i Europa överger det billigaste sättet att köra bil. Den absoluta majoriteten av bilister ser först och främst till sin plånbok. Många röstar grönt, men kör det som är billigast.
RDE öppnar upp för en ny verklighet. Den där koldioxidutsläpp och ren luft inte längre kan vara fiender. Nu kräver vi rena OCH koldioxidsnåla bilar.
Motståndaren heter som vanligt pengar, för det blir inte billigt med elektrifieringen, oavsett om vi talar om laddhybrider, batteribilar eller bränslecellsbilar. Men i det här numrets stora test vinner VW Passat GTE (första generationen laddhybrid) mot Passat TDi. Dieselbilen får på käften när alla poäng är utdelade.
Dessutom provkör vi bränslecellsbilar från Hyundai och Toyota – snabbtankade elbilar som kommer att bli mycket billigare framöver.
Elbilsförsäljningen i Europa ökade med 62 procent det senaste kvartalet. Dieselbilarnas slut närmar sig. Tro mig.

• Denna krönika kommer från auto motor & sport nr 24-2015, finns i butik nu. Läs mer om innehållet här!

FullSizeRender[12].jpg
I senaste numret möter Passat TDI Passat GTE - laddhybrid. Vi provkör också två nya bränslecellsbilar och går på djupet i tekniken. Gillar du däremot V8? Då är det dags att slå till på en begagnad jänkare, men är det Camaro eller Mustang du ska ha? Gillar du V10? Stort Nürburgringtest av nya Audi R10 V10 Plus. Och mycket mer.

2015-11-17 16:37 31 kommentarer

VW:s första försäljningssmäll

2015-11-17 09:29 13 kommentarer

Oktober blev en riktigt bra månad för bilförsäljningen i Europa. Men det finns många förlorare, och VW är inte den största!
Totalt i år har bilförsäljningen ökat med åtta procent och i oktober landade ökningen med två procent. För Volvo går det fortsatt bra med en ökning på 11 procent.
De europeiska storproducenterna PSA (-1,6) %, Renault (-1,4) och Opel (-2,4) har inte lyckats höja sin nivå trots att VW alltså backar (-1,5) och Skoda (-7).
Att det verkligen är en smäll för VW i oktober, visar helårssiffran som har ett plus på 6,6 procent.
Fiat går däremot bra och ökar med nio procent.
De stora vinnarna är tysk dyr premium, BMW (+13) och Mercedes (+10).
Flera tillverkare från Japan och Korea går också bra, där Mazda sticker ut med en imponerande ökning med 38 procent!

Så ser det alltså ut i Europa. Zoomar vi in till Sverige kan det här läsarbrevet ge en liten bild av läget. Filip har beställt en Skoda med "drabbad" motor. Läs här:

"Hej!!

Jag har beställt en ny Skoda Superb Combi, 190 hk 4x4 dsg. Men nu när VW släppt att de fuskat även med den motorn undrar jag om jag kan gå till säljaren och begära rabatt?

Eller ännu hellre byta till en bensindriven?

Grejen är att jag inte kör mycket så diesel eller bensin spelar ingen roll för min del, men jag gillar karaktären på dieselmotorerna. När jag skulle köpa nytt så hade jag två krav, fyrhjulsdrift och automatlåda. Enda bensinvarianten som fanns när jag la beställningen i augusti var 280 hk-motorn, vågade inte riktigt satsa på den! Så då blev det den här 2.0 tdi med 190hk.

Det känns som resultat av dieselgate blir att det kommer bli högre skatt för dieselbilar. Det i sin tur borde resultera i sämre andrahandsvärde. Eller vad tror ni? Känns som bensin är rätt just nu, eftersom superb inte kommer med hybriddrift!"

Här kommer mitt svar:

Hej Filip,
Ja det är frågan alla ställer sig, kommer diesel att straffas mer framöver - bli en sämre affär?
På kort sikt lär det inte hända mycket, men med lite perspektiv tror jag absolut som du.
Vad ska du köpa?
Jag skulle fråga Skodahandlaren om vad uppdateringarna innebär för dig. De lär inte kunna svara på det. Men om du nu eventuellt får en sämre - törstigare motor - hur kommer du kompenseras? Lika bra att ta den diskussionen nu. De lär vilja behålla dig som kund.
Mitt svar är alltså: köp den motor som i dagsläget ger bäst ekonomi.
Kanske kan du få riktigt bra pris på bensinaren? Lyssna och ställ frågor, känn av hur de resonerar.
Du får mycket gärna återkomma till mig om hur det går.
Kan bli intressant att publicera, alla vill veta om de här frågorna.
Med vänlig hälsning Alrik

Och här kommer Filips svar:

"Hej!

Fick ett samtal av Skodasäljaren precis! Han hävdar att han inte hört något nytt runt skandalen, alltså är han fortfarande inne på att 2016 års modeller inte är drabbade på något sätt! Känns konstigt att man själv är bättre uppdaterad än vad han är! Så jag mailade länk till pressreleasen samt själva dokumentet med listan på bilar som var drabbade av 2016-års modell.

Nu var det tydligen så att min bil stod i stort sett på tur att byggas, den skulle byggas den här eller nästa vecka! Så vi kunde inte ändra till bensinmotor så lätt. Enda alternativet var att annullera ordern och göra en helt ny beställning. Det hördes att han inte var så sugen på detta eftersom jag beställt en fullutrustad bil för ca 440.000 kr och även om jag annullerar min order så kommer han få hem bilen, han ansåg den lite svårsåld lät det som.

Min plan nu är att köra på den bil jag beställt, alltså 190 hk diesel eftersom jag inte orkar vänta ytterligare 2-3 månader. Jag beställde bilen i slutet på augusti. Men jag ska försöka få ytterligare rabatt på priset eftersom jag väljer en bil med en drabbad motor, det borde dom gå med på!

Återkommer!"

Filip

Fortsättning följer. Vilken är din analys?

Skärmavbild 2015-11-17 kl. 09.29.20.png
Det går bra nu. Bilförsäljningen ökar i Europa.
Skärmavbild 2015-11-17 kl. 09.28.55.png
Tysk premium och asiatiska bilar går väldigt bra.

2015-11-17 09:29 13 kommentarer

Det gör svenska folket i bilen!

2015-11-13 11:19 1 kommentar

Hälften av svenskarna borde läsa auto motor & sport. Varannan svensk använder nämligen bilen för ren njutning.
Att köra runt planlöst.
det är därför man ska läsa våra tester, för att rätt kunna välja bil efter behov. Skojig, bekväm, tyst, snygg, välbyggd, snabb eller … Vilka bilar som har mest vill-ha faktor.
En Sifoundersökning beställd av Shell, där man intervjuat över 3 000 körkortsinnehavare bevisar vad vi redan vet.
Bilen är så mycket mer än bara ett transportmedel.
Främst är det småbarnsföräldrar som behöver bilen - för att få egen tid. Hela 75 procent av de som har småbarn sätter sig ibland i bilen bara för att få vara ifred.
45 procent har satt sig i bilen utan att ha något mål för resan. Bara för att få köra. Det var väl det jag visste.
Bilen är bra för den psykiska folkhälsan.
Ha en bra helg - kör bil.

Skärmavbild 2015-11-13 kl. 11.20.15.png
Vad använder svenska folket sin egentid i bil till? En procent sover!

2015-11-13 11:19 1 kommentar

Är VW fortfarande VW?

2015-11-09 16:24 Kommentera

Intressant fråga från läsare. Är en VW Tiguan samma produkt i dag som den var när den beställdes för tre månader sedan?
Osäkerheten kring programvara/förbrukning och effekt är en sak. Här vet vi inte hur det blir - och om man kan häva köpet på grund av tekniska skillnader.
Men hur är det med image?
"Jag hade sett fram mot den nya bilen. Men nu är det inte roligt längre. Förut kändes det kul att köpa en VW. Fin bil, bra märke. Nu känns det inte lika kul att komma hem med den nya bilen, och grannarna kommer med kommentarer. Jag har tappat lusten för bilen. Kan man avbeställa med hänvisning till att det inte längre är samma produkt?"

Vem har detta svaret?

Försäljningen av VW-bilar har inte tagit stryk, enligt registreringsstatistiken. Men vad säger ägarna, kommer de vara märkestrogna?
Här har vi ännu inte några klara svar. Men jag har tittat in i vår unika databas där ägarna satt betyg på sina bilar.
Här är listan, från botten, detta gäller årsmodeller 2010-2015
Landets minst märkestrogna ägare:
1 Jeep, 53 %
2 Nissan 60 %
3 Kia 65 %
4 Mitsubishi 65 %
5 Seat 67 %
6 Hyundai 68 %
7 Citroën 69 %
8 Volkswagen 69%
9 Mini 70 %
10 Ford 71 %
11 Skoda 71%
12 Renault 72 %

Vi ser tydligt att "massmärkena" ligger dåligt till. Som jämförelse har BMW 83 % i märkestrohet.

Men vad händer om vi enbart tittar på bilar av årsmodell 2015? Detta betyder att betygen är relativt färska, dvs från i år.
1 Mitsubishi 50 % Trend ner
2 Fiat 54 % Trend ner
3 Jeep 66 % Trend upp
4 Hyundai 67% Ligger stilla
5 Nissan 67 % Trend upp
6 Ford 67 % Trend ner
7 Seat 69 % Svagt uppåt
8 Mazda 70 % Trend ner
9 Renault 73 % Svagt upp
10 Volkswagen 74 % Trend upp
11 Kia 76 % Trend klart uppåt
12 Skoda 76 % Trend upp

Vi ser att VW har stärkt sitt varumärke fram till skandalen. Kia har gjort ett riktigt stort lyft, medan koncernsyskonet Hyundai har svårare att övertyga kunderna att stanna kvar. Vad beror det på?
Om en månad tänker jag uppdatera den här statistiken, kommer vi att se förändringar? Hur tänker du kring märkeslojalitet?

Jag har just köpt en Fiat Panda 4x4 och tror inte att jag kommer att byta till en annan Fiat - inte för att jag är missnöjd. Tvärt om. Men finns det någon annan Fiatmodell som jag är sugen på? Inte just nu. Det är därför märken som Audi, BMW och Mercedes bygger bilar i ALLA segment. Vad man än vill ha för typ av bil nästa gång så finns den i sortimentet.

Har du inte satt betyg på din bil, gör det nu.
Här!

2015-11-09 16:24 Kommentera

Köpa dieselbil?

2015-11-05 09:59 24 kommentarer

Fick en väldigt svår läsarfråga. Men jag lutar på att gå emot det jag egentligen tycker.
Här är frågan:
"Hej
Jag har beställt en Audi A6 competition 3,0 tdi
Den skall levereras i slutet av januari.
Nu när alla fakta angående dieselbilars utsläpp uppdagas:
Är det läge att ändra till en bensindriven bil istället?
Jag har pratat med Audi och ett byte är fortfarande möjligt
Med vänlig hälsning Björn"

Jag föredrar nästan alltid bensinmotorer före dieslbrännare. Den fina gången, ljudet, varvglädjen. Visst, en stark diesel kan vara underbar med sin urkraft och väldigt lockande med sin låga förbrukning.

I det här fallet skulle jag – som bilälskare – välja 3,0 TDi. En grymt skön motor som passar perfekt i en A6 quattro.
Men så har vi andra parametrar: miljö och ekonomi.
Ekonomi först: Även om dieselbilar inte har en ljus framtid, rent ekonomiskt och när det gäller marknadsandelar, tror jag att den kommer att bli en bättre affär på några års sikt. Särskilt om man rullar ganska långt varje år. Stora bensinare i den här typen av bil kommer att falla hårt.
Lyxbilar med lite "framtidssäkrat" värdefall bör ha någon form av elektrifiering.
Så till miljön. Här skulle jag välja bensinare, det räcker med att stå utanför en dieselbil på vintern för att välja bensinbilen. Men om man verkligen bryr sig om miljö skulle jag välja just en hybrid, laddhybrid eller ännu hellre en elbil. Från A6 quattro med en massa utrustning är det inte jättelångt till en Tesla.
Så till frågan som inte riktigt ställdes: Ska man i dagsläget köpa en V6-diesel från VAG-koncernen? Är detta en "avgasfusk" motor? Jag vet inte. Kommer den i så fall att bli törstigare med ny programvara? Vet inte. Men om man lägger över en halv miljon på en ny bil är det inte för att spara pengar man slår till. Utan för att få en väldigt fin bil. Kommer den eventuellt dra lite mer kommer det dock inte att påverka totalkalkylen nämnvärt. Och VAG måste ta hand om sina kunder extra bra i dessa dagar.
Sedan är det en annan sak om man vill köpa en motor som eventuellt är en "fuskmotor" - av moraliska skäl. Det är upp till var och en att avgöra.
Men mitt svar på denna specifika fråga om man ska köpa en 3,0 TDI eller 3,0 TFSi är : Ta dieselmotorn. Därför att den är trevligare att leva med. Extremt kultiverad, väldigt len och med 326 hk. Mäktigare känsla. Men pruta hårt.
Personligen skulle jag skippa sportchassit som finns i Competitionutförandet. Det här är ju en långfärdsbil!
Vilket råd skulle du ge i valet mellan 3-liters diesel och bensin??

2015-11-05 09:59 24 kommentarer

Dagens minst överraskande nyhet!

2015-11-04 13:31 Kommentera

Ett vad på redaktionen om när en viss bilmodell ska komma har avgjorts.
Det handlar givetvis om Alfa Romeo Giulia – som enligt uppgifter blir minst sex månader försenad. Och Alfas suv är också försenad, kommer först 2017.
Här är vadet, från januari 2013.

"Om Alfa Romeo Giulia börjat säljas på någon marknad i Europa innan vi skriver 2015 i kalendern bjuder jag Nisse på lyxlunch. Om Sergio Marchionne inte lyckas få fram någon Giulia är det Nisse som får öppna plånboken.
It's on – må bäste man vinna!
/Erik Söderholm"

Vi inväntar Instagrambild och blogginlägg från lyxlunchen!

Skärmavbild 2015-11-04 kl. 13.45.32.png
Försenad! Det kan bara vara Erik Söderholm som jublar över det beskedet - eftersom …
Skärmavbild 2015-11-04 kl. 13.48.28.png
… han kan välja fri lyxlunch på nya Mall of Scandinavia, som ligger ett stenkast från redaktionen och öppnar den 12:e november.

2015-11-04 13:31 Kommentera

Alrik Söderlind

Alrik

Alrik Söderlind är chefredaktör på auto motor & sport. Under mer än 25 år har han testat nya bilar, nu jagar han sin personliga billycka och kommenterar bilvärlden i smått och stort.

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

  • Prenumerera på
    auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten