Antalet döda i trafiken minskar

Jakten på nollvisionen är på väg åt rätt håll och Transportstyrelsen presenterar i dag siffrorna på de som dött i trafiken under 2012. Det är dyster läsning trots att nivån är rekordlåg.

Däckrazzia Rätt däck kan vara skillnaden mellan liv och död.

Rätt däck kan vara skillnaden mellan liv och död.

296 personer fick sätta livet till i trafiken under 2012, vilket är den näst lägsta siffran sedan andra världskriget i Sverige och en minskning med 23 personer. 2010 var rekordåret med "endast" 266 omkomna. 

Tyvärr har antalet personer som dör i tågolyckor ökat men väldigt många av dem är självmord. Inga passagerare omkom dock under färd 2012. 

"Sveriges arbete inom vägtrafiksäkerhet har varit oerhört framgångsrikt och är idag ett föredöme för andra länder. Även om det är fler som omkommit i vägtrafiken i år jämfört med 2010 är den långsiktiga trenden att dödsolyckorna minskar. Det är ett långt och systematiskt arbete av många aktörer som leder framåt", säger Staffan Widlert, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen meddelar att "en bidragande faktor till förbättringen av trafiksäkerheten under senare år på väg är sänkta hastigheter. Kommunernas arbete med att förbättra trafikmiljön i tätorterna och den positiva utvecklingen av fordonssäkerheten har gett goda resultat."

Preliminära siffror från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar en rekordhög nivå av användandet av bilbälte och cykelhjälm. Antalet omkomna och svårt skadade motorcyklister fortsätter också att minska till nivåer före mc-boomen på nittiotalet trots en fördubbling av antalet motorcyklar.

Trafiken i Sverige ökade med 0,3 procent under 2012.

Mer att läsa

Igår
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Pirelli-kalendern 2016 bjuder in Annie Leibovitz – inget naket
  Legendariska porträttfotografen Annie Leibovitz har tagit sig an Pirelli-kalender, för andra gången. Pirelli förstod nog att det skulle bli något annorlunda och istället för nakna kroppar har Annie Leibovitz skildrat tretton handlingskraftiga yrkeskvinnor med spännande livsöden.
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Volkswagen hånas av aktivister på klimatmötet i Paris
  Hela världens toppolitiker samlas just nu på klimatmötet i Paris och det innebär full bevakning från media. Volkswagen är en av sponsorerna till klimatmötet och de senaste månadernas "dieselgate" går inte obemärkt förbi. Aktivistgruppen "Brandalism" hånar nu VW med fejkade reklamaffischer som satts upp i Paris.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?