• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Antalet döda i trafiken...

Antalet döda i trafiken minskar

Jakten på nollvisionen är på väg åt rätt håll och Transportstyrelsen presenterar i dag siffrorna på de som dött i trafiken under 2012. Det är dyster läsning trots att nivån är rekordlåg.

Däckrazzia Rätt däck kan vara skillnaden mellan liv och död.

Rätt däck kan vara skillnaden mellan liv och död.

296 personer fick sätta livet till i trafiken under 2012, vilket är den näst lägsta siffran sedan andra världskriget i Sverige och en minskning med 23 personer. 2010 var rekordåret med "endast" 266 omkomna. 

Tyvärr har antalet personer som dör i tågolyckor ökat men väldigt många av dem är självmord. Inga passagerare omkom dock under färd 2012. 

"Sveriges arbete inom vägtrafiksäkerhet har varit oerhört framgångsrikt och är idag ett föredöme för andra länder. Även om det är fler som omkommit i vägtrafiken i år jämfört med 2010 är den långsiktiga trenden att dödsolyckorna minskar. Det är ett långt och systematiskt arbete av många aktörer som leder framåt", säger Staffan Widlert, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen meddelar att "en bidragande faktor till förbättringen av trafiksäkerheten under senare år på väg är sänkta hastigheter. Kommunernas arbete med att förbättra trafikmiljön i tätorterna och den positiva utvecklingen av fordonssäkerheten har gett goda resultat."

Preliminära siffror från VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut) visar en rekordhög nivå av användandet av bilbälte och cykelhjälm. Antalet omkomna och svårt skadade motorcyklister fortsätter också att minska till nivåer före mc-boomen på nittiotalet trots en fördubbling av antalet motorcyklar.

Trafiken i Sverige ökade med 0,3 procent under 2012.

Det finns 6 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Antalet döda i trafiken minskar
  Martin Postat: 2013-01-08 19:40

  Jag tvivlar på att det låga dödstalen endast är trafikverkets förtjänst. Jag tror att antalet dödsfall sjunkit en hel del pga. att 90-talsbilarna med dåligt krockskydd börjat fasas ut samt att fler bilar har ESP.

 • #2 Re: Antalet döda i trafiken minskar
  f1 Postat: 2013-01-09 09:33

  Huvudet på spiken där, Martin. Inte en chans att antalet döda minskar nämnvärt för att det blir 100 på 110 vägar och 40 på 50 väg osv, osv... För att få ner dödstalen ytterligare är det bara fler drog/nykterhetskontroller samt suicidprevention som gäller.

 • #3 Re: Antalet döda i trafiken minskar
  Stoffe Postat: 2013-01-09 09:44

  Att sänkningen av hastigheten skulle ha en större betydelse är alltför övervärderat som vanligt. Håller fullt ut med Martin och f1.

 • #4 Re: Antalet döda i trafiken minskar
  David Postat: 2013-01-09 10:45

  Som vanligt ägnar sig kommentatorerna åt blint tyckande. Helt utan att ha satt sig in i rapporten eller forskningen som ligger bakom dömer man ut expertutlåtandet i texten. Vetenskaps- och intelligens-förakt, som vanligt.

 • #5 Re: Antalet döda i trafiken minskar
  Holländaren Postat: 2013-01-09 11:52

  Håller med samtliga föregående talare.
  Kan vi inte någon gång få se en rejäl undersökning med vettig information istället för "statistik" och snabba slutsatser? Passiv och aktiv säkerhet i det aktuella bilbeståndet som Martin pekar på skall absolut vägas in om man vill dra slutsatser, men även antalet bilar som rullar på vägarna, det ekonomiska läget från år till år som påverkar hur många som är ute och åker och om dödsolyckar orsakas av vilt eller av halka. Hur extrem och lång var egentligen vintern det året vi mäter på? Hur påverkar trötta förare siffrorna? Man kanske kan sammanfatta såhär: Varför envisas myndigheter med att kalla kameror för "livräddare" när hastigheten bara är en liten del i ekvationen?

 • #6 Re: Antalet döda i trafiken minskar
  idoiten Postat: 2013-01-09 12:24

  Och till vilket pris vill vi nå 0? Är det verkligen nödvändigt?

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Använder du navigator i bilen?

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten