Vi provkör nya Saab 9-3: "Den känns väldigt mycket Saab"

Äntligen har vi provkört Nevs version av Saab 9-3 – och på vissa håll känns bilen riktigt bra. "Men det märks att den inte är helt nyutvecklad", säger Thomas Berggren.

Thomas Berggren har kört nygamla Saab 9-3 i Trollhättan och är imponerad av det bekväma chassit. Men på vissa håll märks det att bilen trots allt inte är ny.

Efter flera års väntan har vi äntligen fått sätta oss tillrätta i (den nya) förarstolen och köra Nevs version av Saab 9-3. Just nu har Nevs bjudit in journalister från hela världen att provköra Saab 9-3 i Trollhättan.

Thomas Berggren och Pär Brandt är på plats för att stifta bekantskap med den "nya" modellen.

"Den känns väldigt mycket Saab. De kallar chassisättningen för sportig, men jag tycker snarare den känns bekväm och komfortabel. Den har ganska lång fjädringsväg, små och nätta karossrörelser och känns inte alls stötig. Den äter ojämnheter väldigt snyggt. Chassibetyget blir högt och den passar väldigt bra för svenska vägar", säger Thomas Berggren.

Det är enbart bensinmotorn på 220 hästar i 9-3 Aero som gäller. Senare kommer en eldriven version och en ansiktslyft version av bilen.

• Vad finns under huven?

GM:s turbofyra på 2,0 liter med 220 hästar och 350 Nm. Det är bra snärt i motorn med fint vridmoment och den är stark på låga varv. Men det är ju inte den snålaste bilen man kan köpa."

• Märks det någon annanstans att bilen inte är helt nyutvecklad?

"Ja, det finns inget riktigt modernt infotainmentsystem, och den saknar alla moderna säkerhetssystem som autobroms, vingelvarning, sömnvarning och så vidare.

• Har Nevs avslöjat några detaljer om den helt eldrivna versionen?

"Vi vet att Nevs har två elbilsprototyper som körs just nu. Men när man faktiskt ska börja bygga bilarna är inte helt klart. Man märker att Nevs inte vill prata elbil just nu. Men elversionen är på väg, och lanseras förmodligen inom en inte alltför avlägsen framtid."

Nevs Saab 9-3 säljs just nu på nätet för 279 000 kronor. Automatlåda finns som tillval och kostar 10.000 kronor. Dieselmotor är inte aktuellt varken nu eller i framtiden.

Nevs plan: Här är alla kommande Saabmodeller

• Hela provkörningen med alla fakta och intervjuer finns i nästa nummer av auto motor & sport.

Jag skulle kunna tänka mig att köpa en Nevs-Saab.
1192
352

Mer att läsa

Igår
5 roliga fakta om BMW 3-serie du kan skryta om
 • Designchefen avslöjar: Därför görs billiga kopior i Kina
  "Jag borde egentligen bli hedrad om någon designar en bil som ser ut som en gammal Volvo."
 • Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
  I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.
 • Volvo kan passera drömgränsen en halv miljon bilar
  Allt pekar mot att Volvo Cars kommer nära och kanske förbi sin drömgräns på en halv miljon sålda bilar under ett år. Med tre fabriker i Kina, två i Europa och om några år även en fabrik i USA är Volvo redo att ta sig an nästa mål – 800.000 bilar år 2020.
 • Dieselskandalen sprider sig till Renault
  Tysk miljöorganisation anklagar Renault Espace för att ha 25 gånger högre utsläpp än tillåtet.
 • Volvo räddar julfriden tillsammans med PostNord och Lekmer
  Julen är en härlig högtid men den innebär också en hel del stress, inte minst för barnfamiljer. Volvo Cars värnar julefriden i ett nytt samarbete med PostNord, Lekmer.se och Mat.se. Leveranser av paket sker direkt till den parkerade bilen och PostNord kan låsa upp och stänga bilen med en digital nyckel.