• Textstorlek A A
 • Hem
 • Nyheter
 • Bilarna i USA är rekordgamla...

Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra

Genomsnittsåldern för bilar i USA är uppe på rekordnivån 10,8 år. Inte bara av ondo, eftersom bilhandeln hoppas på ett uppdämt köpbehov under 2012. Men kan du gissa vilken snittålder svenska bilar har?

old car USA järnåldern

Bilarna i USA blir allt äldre och har nu nått rekordåldern 10,8 år. Tidigare har snittåldern legat kring åtta år i USA.

Amerikanska nybilpriser är låga jämfört med de i Sverige och de flesta ställen i Europa, det har ni nog noterat. Intresset för att köpa en ny bil har alltid varit stort i USA och det innebär att "gamla" bilar inte blir speciellt gamla innan de skrotas ut.

Traditionellt har snittåldern för en bil i USA legat någonstans kring åtta år. Men de senaste årens kraftigt försämrade bilförsäljning i USA har ökat genomsnittsåldern och statistiken för 2011 visar att amerikanerna idag kör rekordgamla bilar – i snitt 10,8 år.

En så hög snittålder för amerikanska bilar kan låta som en negativ nyhet, men i USA ser man det istället som ett gyllene tillfälle att kraftigt öka försäljningen under 2012. Under 2011 såldes det 12,8 miljoner bilar i USA men med det uppdämda behovet att förnya sitt bilinnehav hoppas många handlare på upp emot 14 miljoner nya bilar under 2012. I början av förra decenniet såldes det runt 16 miljoner årligen i USA.

Statistisk årsbok för Sverige 2012 pdf

Statistisk årsbok för Sverige 2012 finns att ladda ner som pdf-dokument och där finns mycket att läsa om svenskarnas bilinnehav. Klicka på bilden för att ladda hem.

Genomsnittsåldern för en bil i Sverige är runt nio år och har så varit under några år. Snittet vandrar något uppåt och nedåt beroende på nybilsförsäljningen och det finns rätt stora regionala skillnader – yngst är bilarna i storstäderna och äldsta vagnparken hittar vi på Gotland. Jämfört med övriga Europa har Sverige en gammal bilpark där bara Danmark, Finland, Grekland och Portugal utmärker sig med ännu äldre bilar.

Fyra av tio bilar i Sverige är äldre än tio år och de är naturligtvis sämre ur säkerhetssynpunkt jämfört med nyare bilar. Men i gengäld rullar nyare bilar betydligt mer än de äldre. Gamla bilar är alltså "exponerade" för en mindre risk bara genom det faktum att de inte används lika mycket som nya bilar.

Ni som vill fördjupar er i alla siffror kring bilarna i Sverige har SCB Fordonsstatistik som en gjuten länk (klicka för att hoppa dit i nytt fönster). Där hittar vi bland annat en tabell över del tio vanligaste bilmärkena som nu är i trafik, fördelat på 4,41 miljoner inregistrerade personbilar (december 2011). Ganska prick en miljon Volvobilar rullar i Sverige just nu och VW ligger tvåa med 437.000 bilar, följt av trean Saab med 344.000 bilar. "Statistisk årsbok" är också ett ställe där man kan få många fakta om svenskarnas bilinnehav, klicka på länken för att hoppa dit.

Antalet bilar i Sverige gick över miljonstrecket 1959, 1968 passerades två miljoner och tre miljoner 1983. Fyra miljoner personbilar blev det 2001 och tittar man tillbaka från tidigt 50-tal har kurvan pekat i princip rakt uppåt, med smärre avvikelser vid oljekris och finanskris

Jag tänker bättra på statistiken genom att köpa ny bil under 2012.
91
362

Det finns 7 kommentarer

Detta innehåll är skapat av auto motor & sports besökare

Alla kommentarer
 • #1 Re: Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra
  Peugeot Postat: 2012-01-25 10:57

  jag tycker inte om sverige!!

 • #2 Re: Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra
  SjöRobban Postat: 2012-01-25 11:49

  Då är du välkommen att flytta på dig och ge plats för någon annan som tycker om Sverige, hejdå :)

  Intressant artikel förresten! :)

 • #3 Re: Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra
  ZR1 Postat: 2012-01-25 14:03

  @#1: Inte jag heller......för torr och dyra bilar....

 • #4 Re: Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra
  Norbagga Postat: 2012-01-25 17:53

  Hmm. Norge er glemt- vi hadde 10,5 år gjennomsnittalder på bilene pr. aug.2010.
  Ingen medlidenhet med svensker som klager på bilpriser- vi har dobbelt så høy nybilpris som i Sverige og bompenger over alt.

 • #5 Re: Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra
  R8 Postat: 2012-01-25 17:59

  Till ZR1

  Dyra bilar i sverige?
  Har du verkligen jämfört med andra länder?

  Det är bra priser på bilar i sverige.
  Rätt pris och välutr jämfört med många andra länder.

 • #6 Re: Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra
  niswel Postat: 2012-01-26 11:27

  men... i USA gillar dom gamla bilar s& mycket att till och med de g: or de nya s& att de ser gamla ut oxo ju.. :P ( PT Crusier, Mustang, Camaro, Ford GT, Challanger, HHR, SSR, etc) + Brandbilar, lastbilar skolbussar, ambulanser, taxis och polisbilar ser ut och :ar tekniskt sett ofta sen mitten av f: orra &rhundradet... och hot rods och Harley D. :ar forfarande en del av kulturen... Landet L:angesedan!!

 • #7 Re: Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra
  dennis Postat: 2012-01-27 18:21

  Sverige gillar inte er heller. Men det är ju ingen hemlighet...... :)

Du kan inte längre kommentera. Efter 30 dagar låses kommentarerna på auto motor & sport.

Månadens fråga

 • Om du kunde hyra en klassiker i en vecka, vilken av nedanstående skulle du välja? (Ju tjusigare bil desto mer kostare det, så klart!)

Nyhetsbrev fem dagar i veckan

Varje vardag skickar vi dig de senaste 24 timmarnas hetaste nyheter till din e-post. Nyhetsbreven kan också innehålla specialerbjudanden.

 • Prenumerera på
  auto motor & sport nyhetsbrev
Trafiktesten