Bilarna i USA är rekordgamla – vilket är bra

Genomsnittsåldern för bilar i USA är uppe på rekordnivån 10,8 år. Inte bara av ondo, eftersom bilhandeln hoppas på ett uppdämt köpbehov under 2012. Men kan du gissa vilken snittålder svenska bilar har?

old car USA järnåldern

Bilarna i USA blir allt äldre och har nu nått rekordåldern 10,8 år. Tidigare har snittåldern legat kring åtta år i USA.

Amerikanska nybilpriser är låga jämfört med de i Sverige och de flesta ställen i Europa, det har ni nog noterat. Intresset för att köpa en ny bil har alltid varit stort i USA och det innebär att "gamla" bilar inte blir speciellt gamla innan de skrotas ut.

Traditionellt har snittåldern för en bil i USA legat någonstans kring åtta år. Men de senaste årens kraftigt försämrade bilförsäljning i USA har ökat genomsnittsåldern och statistiken för 2011 visar att amerikanerna idag kör rekordgamla bilar – i snitt 10,8 år.

En så hög snittålder för amerikanska bilar kan låta som en negativ nyhet, men i USA ser man det istället som ett gyllene tillfälle att kraftigt öka försäljningen under 2012. Under 2011 såldes det 12,8 miljoner bilar i USA men med det uppdämda behovet att förnya sitt bilinnehav hoppas många handlare på upp emot 14 miljoner nya bilar under 2012. I början av förra decenniet såldes det runt 16 miljoner årligen i USA.

Statistisk årsbok för Sverige 2012 pdf

Statistisk årsbok för Sverige 2012 finns att ladda ner som pdf-dokument och där finns mycket att läsa om svenskarnas bilinnehav. Klicka på bilden för att ladda hem.

Genomsnittsåldern för en bil i Sverige är runt nio år och har så varit under några år. Snittet vandrar något uppåt och nedåt beroende på nybilsförsäljningen och det finns rätt stora regionala skillnader – yngst är bilarna i storstäderna och äldsta vagnparken hittar vi på Gotland. Jämfört med övriga Europa har Sverige en gammal bilpark där bara Danmark, Finland, Grekland och Portugal utmärker sig med ännu äldre bilar.

Fyra av tio bilar i Sverige är äldre än tio år och de är naturligtvis sämre ur säkerhetssynpunkt jämfört med nyare bilar. Men i gengäld rullar nyare bilar betydligt mer än de äldre. Gamla bilar är alltså "exponerade" för en mindre risk bara genom det faktum att de inte används lika mycket som nya bilar.

Ni som vill fördjupar er i alla siffror kring bilarna i Sverige har SCB Fordonsstatistik som en gjuten länk (klicka för att hoppa dit i nytt fönster). Där hittar vi bland annat en tabell över del tio vanligaste bilmärkena som nu är i trafik, fördelat på 4,41 miljoner inregistrerade personbilar (december 2011). Ganska prick en miljon Volvobilar rullar i Sverige just nu och VW ligger tvåa med 437.000 bilar, följt av trean Saab med 344.000 bilar. "Statistisk årsbok" är också ett ställe där man kan få många fakta om svenskarnas bilinnehav, klicka på länken för att hoppa dit.

Antalet bilar i Sverige gick över miljonstrecket 1959, 1968 passerades två miljoner och tre miljoner 1983. Fyra miljoner personbilar blev det 2001 och tittar man tillbaka från tidigt 50-tal har kurvan pekat i princip rakt uppåt, med smärre avvikelser vid oljekris och finanskris

Jag tänker bättra på statistiken genom att köpa ny bil under 2012.
91
363

Mer att läsa

Idag
Koenigsegg Agera R i brutal krasch – se filmen här
 • Audi storsatsar på mildhybridsystem till A1, A3 och A4
  Smart lösning är relativt billig att tillverka och ska sänka förbrukningen på riktigt – inte bara i labbet.
 • Porsche 911 Turbo får 20 hk extra och pris över två miljoner
  Även Porsche 911 Turbo och Turbo S får ett ansiktslyft med 20 hk extra och väsentligt bättre prestanda. 0–100 km/h kryper under tre sekunder och toppfarten anges till 330 km/h. Lyftet innebär också att dyraste versionen får en prislapp över två miljoner kronor.
 • Vad vill du veta om nya Volvo S90?
  På onsdag, 2 december, är det världspremiär för nya Volvo S90. Alrik är en av de utvalda som kommer att vara på plats i Göteborg, för att rapportera direkt för sajten och till tidningen. Vad vill du veta om den nya Volvo-sedanen?
Igår
Mercedesföraren bråkar med cyklisten – slutar med burnout
 • Årets bästa bilar 2016: Rösta på dina favoriter
  Det är dags att rösta fram årets bästa bilar. Vilka märken och modeller gillar du? Du röstar enkelt på webben. Fina priser står på spel.
 • Officiellt: Bugatti Veyrons efterträdare heter Chiron – visas i Genève
  Det har ryktats länge men nu är det officiellt – Bugatti har valt att döpa Veyrons efterträdare till Chiron. Med hybriddrift och W16-motor på runt 1.500 hk ska Bugatti hedra sin mest framgångsrika tävlingsförare Louis Chiron, aktiv på 20- och 30-talen. Tester pågår, VIP-kunderna är lyriska och Bugatti har redan sålt 100 bilar.
 • Premiärdatum klart för nya Top Gear
  Nya programledaren för Top Gear, Chris Evans, avslöjar när första programmet får premiär. Inspelningarna har redan börjat.
 • Bensinmackar får varningstexter om klimathotet
  Nya förslaget träder i kraft i Kanada – men kan sprida sig: "Jag tror det blir en snöbollseffekt."
 • Alrik: Toyota håller på att göra om misstaget
  Det är inget fel på Toyota Prius, Prius har en magnifik teknisk lösning. Jo förresten, ett stort problem. Om Toyota för 18 år sedan hade gjort som Tesla, byggt något bilnördar älskar att köra, då hade alla biltillverkare sålt hybrider nu. Tyvärr håller Toyota på att göra om misstaget.