Ny lag på alkotestare i Frankrike

Ska du åka på bilsemester i Frankrike? Snart måste du ha med dig en alkotestare för att mäta promillehalten – annars blir det böter. Målet är att minska antalet olyckor med rattfulla förare.

I sommar måste alla bilister i Frankrike ha med sig en alkotestare. Vad tycker du – rätt eller fel?

I sommar måste alla bilister i Frankrike ha med sig en alkotestare. Vad tycker du – rätt eller fel?

Den 1 juli träder nya regler i kraft i Frankrike, för att minska antalet rattfyllerister i trafiken. Alla förare måste ha med sig en alkotestare i bilen – annars kan föraren få 11 euro i böter.

En alkomätare som kan användas flera gånger kostar mellan 300 och 3.000 kronor, medan engångsmätare kostar 10–15 kronor. Dessa ska säljas vid alla Frankrikes färje- och tågterminaler. 

"De franska reglerna är ett genuint försök att sänka antalet alkoholrelaterade olyckor. Frankrikes lägre gränser för rattfylleri betyder att det är väldigt enkelt att hamna ovanför gränsen även morgonen efter man har druckit", säger Neil Greig, forskningschef på brittiska Institute of Advanced Motorists till What Car.

Marknaden för alkomätare är stor och priserna varierar mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor. Klicka för att läsa MHF:s alkomätartest! Foto: MHF.

Marknaden för alkomätare är stor och priserna varierar mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor. Klicka för att läsa MHF:s alkomätartest! Foto: MHF.

Tom Bjerver, vd för MHF.

Tom Bjerver, vd för MHF.

Tom Bjerver, som är vd för Motorförarnas Helnykterhetsförbund, är försiktigt positiv till den nya lagen.

"Det är klart att omdömesgilla bilförare och alkoholkonsumenter kan ha nytta av en vanlig alkomätare. Men de som normalt sett står för de svårare rattfylleribrotten och ofta återfaller, dessa biter inte alkomätaren på. Det enda som då hjälper är att bilen inte går att starta", säger han till auto motor & sport.

Tror du detta kommer leda till färre antal rattfyllerister i trafiken?

"Möjligen i Frankrike, där man startar från en helt annan alkoholkonsumtions- och promillenivå. De kanske får en positiv aha-upplevelse när de förstår grunden för beslutet bättre. Men det är tveksamt om det skulle fungera i Sverige, där jag tror att återfallsrattfylleristerna är ett större trafikproblem."

Lag på alkomätare låter som en mycket bra idé – hoppas det införs även i Sverige!
90
220

Mer att läsa

Idag
Så fixar du punkan i en nödsituation
Igår
F1: FIA ändrar reglerna till 2016 – motorerna ska låta mer
  • Jeremy Clarkson försvarar Volkswagen i sin krönika
    Volkswagen-skandalen rullar vidare men nu får ledningen i Wolfsburg stöd från oväntat håll. I sin senaste krönika i Sunday Times försvarar Jeremy Clarkson Volkswagen och säger att de ingalunda är ensamma om att tänja på regelverket. ”Alla är vi fuskare”, skriver Jeremy Clarkson och använder sig själv som exempel. Dessutom har Clarkson ett förslag på hur VW ska gå på offensiven igen.
  • Se Ken Block utveckla nya Focus RS hos Ford
    För en bilnörd som Ken Block är det en dröm att vara professionell tävlingsförare. Men en ännu större dröm sedan barnsben är att få vara med och utveckla nya bilmodeller – och den har gått i uppfyllelse. Vem skulle kunna vara bättre än Ken Block att ta fram rätta driftingkänslan i nya fyrhjulsdrivna Ford Focus RS?