Ny lag på alkotestare i Frankrike

Ska du åka på bilsemester i Frankrike? Snart måste du ha med dig en alkotestare för att mäta promillehalten – annars blir det böter. Målet är att minska antalet olyckor med rattfulla förare.

I sommar måste alla bilister i Frankrike ha med sig en alkotestare. Vad tycker du – rätt eller fel?

I sommar måste alla bilister i Frankrike ha med sig en alkotestare. Vad tycker du – rätt eller fel?

Den 1 juli träder nya regler i kraft i Frankrike, för att minska antalet rattfyllerister i trafiken. Alla förare måste ha med sig en alkotestare i bilen – annars kan föraren få 11 euro i böter.

En alkomätare som kan användas flera gånger kostar mellan 300 och 3.000 kronor, medan engångsmätare kostar 10–15 kronor. Dessa ska säljas vid alla Frankrikes färje- och tågterminaler. 

"De franska reglerna är ett genuint försök att sänka antalet alkoholrelaterade olyckor. Frankrikes lägre gränser för rattfylleri betyder att det är väldigt enkelt att hamna ovanför gränsen även morgonen efter man har druckit", säger Neil Greig, forskningschef på brittiska Institute of Advanced Motorists till What Car.

Marknaden för alkomätare är stor och priserna varierar mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor. Klicka för att läsa MHF:s alkomätartest! Foto: MHF.

Marknaden för alkomätare är stor och priserna varierar mellan några hundralappar upp till flera tusen kronor. Klicka för att läsa MHF:s alkomätartest! Foto: MHF.

Tom Bjerver, vd för MHF.

Tom Bjerver, vd för MHF.

Tom Bjerver, som är vd för Motorförarnas Helnykterhetsförbund, är försiktigt positiv till den nya lagen.

"Det är klart att omdömesgilla bilförare och alkoholkonsumenter kan ha nytta av en vanlig alkomätare. Men de som normalt sett står för de svårare rattfylleribrotten och ofta återfaller, dessa biter inte alkomätaren på. Det enda som då hjälper är att bilen inte går att starta", säger han till auto motor & sport.

Tror du detta kommer leda till färre antal rattfyllerister i trafiken?

"Möjligen i Frankrike, där man startar från en helt annan alkoholkonsumtions- och promillenivå. De kanske får en positiv aha-upplevelse när de förstår grunden för beslutet bättre. Men det är tveksamt om det skulle fungera i Sverige, där jag tror att återfallsrattfylleristerna är ett större trafikproblem."

Lag på alkomätare låter som en mycket bra idé – hoppas det införs även i Sverige!
90
220

Mer att läsa

Idag
5 steg till en mätarskruvad bil
  • Dwayne Johnson fick låna LaFerrari – men har ett stort problem
    Som bilintresserad superskådis har Dwayne "The Rock" Johnson alla möjligheter – företagen närmast slänger på honom bilar för provkörning. Visst vore det kul att testa en Ferrari LaFerrari, men Dwayne Johnson har ett stort problem som gör provkörningar omöjliga.
  • Sätt betyg på din bil – få en gratis tidning
    auto motor & sport har Sveriges bästa begagnattester och det beror på vi kan luta oss mot över 30.000 ägarbetyg. Har du satt betyg på din bil? Om inte, eller om det var länge sedan, gör det nu – som tack får du ett nummer av tidningen!
  • Sebastien Ogier och Volkswagen tänder första adventsljuset
    Julen närmar sig och det är dags att tända det första adventsljuset. Rally-världsmästaren Sébastien Ogier tar sin Volkswagen Polo R WRC och inleder julen på ett spektakulärt vis. Prova inte det här hemma…
Igår
Var tredje bil kan vara mätarskruvad