Är Volvos Stefan Jacoby ute på friarstråt?

Mikael Johnsson träffade Volvo-chefen Stefan Jacoby och tog upp den intressanta frågan om partnerskap - kan man överleva som singel i den tuffa bilindustrin. Har Volvo någon partner på gång?

Mikael Johnsson träffade Volvo-chefen Stefan Jacoby. Läs hela intervjun i ams nr 7.

Letar Volvo partners? I så fall vilken typ av partners och hur många?
Stefan Jacoby: Det är inte fråga om hur många, utan hur kvalificerade dessa partners är. Förra året tillkännagav vi Siemens som en partner när det handlar om elektrifiering. Ganska snart kommer vi att kungöra en annan strategiskt viktig partner när det handlar om underhållning/kommunikation/internet i bilen.

Och när det gäller småbilar?
Stefan Jacoby: När det kommer till ersättaren av den modellen vi visar idag (läs allt om Volvo V40) letar vi efter en partner när det gäller en mindre plattform – inklusive drivlinor. Men eftersom vi lanserar V40 idag har vi ännu mycket tid och hastar inte på något sätt in i ett partnerskap. Det är ett naturligt steg att addera en partner i utvecklandet av Volvo.

För ni just nu diskussioner med en partner för en mindre plattform?
Stefan Jacoby: Just nu sitter jag och pratar med er journalister… Skämt åsido. Vi är i kontakt med olika alternativ, vi diskuterar, vi utvärderar, men vi har inte kommit längre än så och detta kan också komma att ta ett tag.

Är det uteslutet att ni gör ersättaren till V40 helt själva.
Stefan Jacoby: Ja, det är inte vår ambition att ensamma utveckla en helt ny plattform och drivlinor.

Er nya stolthet V40 ska tydligen inte säljas i USA?
Stefan Jacoby: Nej, i nuläget ligger våra volymer på nivån att vi koncentrerar försäljningen på storsäljarna i USA – S60, XC60, XC90 senare S90. Men vi överväger hur vi ska göra med V40 i Kina.

Läs hela intervjun i auto motor & sport nr 7, i butik 22 mars.

Våra utsända på Genèvesalongen fick en bild när hela Volkswagenkoncernens högsta styrelse var på plats i Volvos monter för att undersöka nya V40. Styrelseordförande Martin Winterkorn undersökte dörrklangen och kvalitetskänslan tillsammans med Volvos vd Stefan Jacoby.

Stefan Jacoby är en bra chef för Volvo PV.
385
18

Mer att läsa

Idag
Första oberoende avgastestet av NOx-utsläpp – VW Golf var bäst
Igår
Designchefen avslöjar: Därför görs billiga kopior i Kina
 • 5 roliga fakta om BMW 3-serie du kan skryta om
  BMW 3-serie är en av Sveriges mest sålda bilar och ett vanligt inslag i trafiken – men bakom alla grå 3-serietjänstebilar – vanligtvis 320d – döljer sig också några riktigt ovanliga godbitar som vi har grävt fram i registreringsstatistiken.
 • Dieselskandalen sprider sig till Renault
  Tysk miljöorganisation anklagar Renault Espace för att ha 25 gånger högre utsläpp än tillåtet.
 • Volvo kan passera drömgränsen en halv miljon bilar
  Allt pekar mot att Volvo Cars kommer nära och kanske förbi sin drömgräns på en halv miljon sålda bilar under ett år. Med tre fabriker i Kina, två i Europa och om några år även en fabrik i USA är Volvo redo att ta sig an nästa mål – 800.000 bilar år 2020.
 • Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
  I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.
 • Ännu mer fart i Audi RS 3 – trimmas av MTM
  Trimfirmorna tävlar med varandra men MTM ser ut att vinna: 435 hästar och 605 Nm!