HELA LISTAN: Så mycket bluffar tillverkarna

Alla bilar har en officiell siffra för bränsleförbrukning. Men sifforna är mellan 20 och 54 procent för låga, visar auto motor & sports unika labbtest. "Det är skandal", säger chefredaktör Alrik Söderlind.

I auto motor & sports labbtest släppte Volvo V70 1,6D DRIVe ut 28 procent mer koldioxid än vad Volvo anger. 119 gram per kilometer är i själva verket 159 gram – bilen är alltså inte värd att skattebefrias som miljöbil.

Alrik Söderlind, chefredaktör på auto motor & sport.

Siffrorna för utsläpp och förbrukning syns alltid tydligt i biltillverkarnas annonser – och de har blivit bra försäljningsargument. Men de stämmer sällan överens med verkligheten.

"Vi har mätt tio nya bilar enligt de regler som EU-certifieringen föreskriver, och kommit fram till skrämmande siffror", säger auto motor & sports chefredaktör Alrik Söderlind.

"Förklaringen är att tillverkarna själva uppger sina siffror och genomför testerna på egen hand, samtidigt som regelverket är så löst skrivet att det finns stora möjligheter att påverka resultatet utan att bryta mot några regler", säger han.

De officiella sifforna ligger till grund för många bilisters köpbeslut och även för miljöklassningen av bilar. Det betyder att såväl bilköparna, miljön och regeringen – som betalar ut miljöbilspremier efter siffrorna – är förlorare.

"Det är skandal att det inte finns officiella förbrukningsmätningar på samma sätt som Euro NCAP testar krocksäkerheten."Alrik Söderlind, chefredaktör auto motor & sport

Om alla biltillverkare var lika kreativa med sina egna mätningar av bilarna skulle de officiella siffrorna vara användbara som jämförelse, men vårt test visar att det är stora skillnader mellan tillverkarna. Fiat Punto var 39 procent törstigare jämfört med den officiella siffran, medan de som avvek minst var Citroën C1 och Dacia Sandero, som "bara" avvek med elva procent.

De fem testade dieselbilarna avvek med i snitt 36 procent medan bensinbilarna i snitt var 26 procent törstigare. Av fem testade dieselbilar klarade dessutom fyra inte de gränsvärden för avgasutsläpp som finns.

Alla fakta och förklaringar till varför det skiljer så mycket mellan officiella siffror och tillverkarsiffor – trots att tillverkarna mäter enligt normens föreskrifter – finns i nummer 23 av auto motor & sport.

"Det är skandal att det inte genomförs officiella förbrukningsmätningar på samma vis som Euro NCAP testar bilars krocksäkerhet. Alla har rätt till siffror man kan lita på", säger Alrik Söderlind.

Klicka här för att se hela förbrukningslistan

Mer att läsa

Idag
Utvecklingen av nästa Volvo V40 i full gång
 • Dragrace: Tesla Model S P90D möter P85D
  I den här filmen ser vi P90D med 772 hk köra dragrace mot sin föregångare, tidigare värstingen P85D med 700 hk. Det borde vara en tydlig skillnad, men snabba reaktioner har sällan varit viktigare än när dessa blixtsnabba bilar möts.
Igår
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.