Polisen lockar biltjuvar med bete

I Kanada har bilstölderna minskat med hela 73 procent de senaste tio åren. Polisen har börjat placera ut värdesaker i bilar, som sedan spåras med gps.Bilinbrott och bilstölder är ett ständigt problem världen över, och att det är ett ämne som berör även auto motor & sport-läsarna bevisades av vår granskning. Delstaten British Columbia i Kanada har dock valt att gå ett steg längre än den svenska polisen.

Polisen i British Columbia placerar ut "bete" i vissa utvalda bilar, för att locka till sig biltjuvar. Betet kan exempelvis vara mobiltelefoner, bärbara datorer eller alkohol. Direkt när ett inbrott sker i någon av de utvalda bilarna skickas en rapport till den lokala larmstationen. Polisen kan sedan spåra betet i realtid via gps och gripa tjuven.

Försöket att locka till sig biltjuvar med bete introducerades för tio år sedan, eftersom British Columbia då var en av de områden med högst antal bilstölder och bilinbrott i hela Nordamerika. Enligt CBC News har antalet bilbrott minskat med hela 74 procent.

"Tjuvarna vet redan att om de stjälar en "betesbil" så hamnar de i fängelse", säger Gary Shinkaruk på den kanadensiska polisen till CBC News.

En nyhet är att bilarna numera utrustas med filmkameror, förutom gps-enheten som spårar bilarna. På så sätt kan biltjuvarna identifieras lättare. Vi gissar att filmerna på biltjuvarna dessutom kan locka till många visningar på Youtube – här nedan syns ett antal klipp från sajten Baitcar.com som nyhetssajten Vancouver24hours publicerat.

Det råder förstås ingen tvekan om att bilstölder och bilinbrott retar upp även svenska bilägare, men vår lagstiftning förbjuder den här typen av brottsprovokation.

Det här tycker jag låter som en bra idé!
305
7

Mer att läsa

Idag
Utvecklingen av nästa Volvo V40 i full gång
 • Dragrace: Tesla Model S P90D möter P85D
  I den här filmen ser vi P90D med 772 hk köra dragrace mot sin föregångare, tidigare värstingen P85D med 700 hk. Det borde vara en tydlig skillnad, men snabba reaktioner har sällan varit viktigare än när dessa blixtsnabba bilar möts.
Igår
Volvo tar ansvar för olyckor med självkörande bilar
 • Volvos nya chassisimulator – används av Ferrari och Porsche
  Volvos nya chassisimulator finns bara tre upplagor, de andra två har Ferrari och Porsche. Simulatorn har använts vid utvecklingen av Volvo S90. Alrik Söderlind har testat simulatorn i "S90-läget" och han är imponerad. Se även Volvos utvecklingschef Peter Mertens berätta mer om den nya chassisimulatorn.
 • Polisrazzia mot Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg
  Under torsdagen gjorde tre åklagare och ett 50-tal poliser ett oanmält besök på Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg. Man gjorde även husrannsakan hos några personer i företagsledningen. Syftet var att hitta dokument eller andra bevis för hur många som kände till avgasfusket som använts på elva miljoner bilar.
 • Chefen för Silverstone kritiserar Formel 1: "Det är skit"
  Enligt chefen för Silverstone behöver det inte dröja länge innan det är teknikchefen som står på prispallen och inte föraren. "Då är det bara att kasta in handduken och titta efter något annat", säger han.
 • Undersökning: Vilka vinterdäck ska du köra på i år?
  Var med och svara på frågorna så gör du våra vinterdäcksartiklar mycket bättre!
 • Katastrof för ams på Kinnekulle
  Växellådshaveri satte käppar i hjulen för ams sikte på en pallplats i SLC Racing-serien. Kinnekulle Ring är en rolig men svår bana.