Designern tycker till om hemliga Saab 9-3

De läckta bilderna på Saab 9-3 blev extremt uppmärksammade. Nu har auto motor & sport fått en pratstund med chefsdesignern Jason Castriota – vad tycker han om bilen, som egentligen skulle hållas hemlig?

Jason Castriota ansvarade för designen av nya Saab 9-3, som skulle baseras på Phoenix-plattformen.

De suddiga bilderna på vad som hade kunnat bli en helt ny Saab 9-3 läckte ut på nätet under fredagen. Även auto motor & sport-läsarna fick en inblick i vad som hade hänt om Saab inte gått i konkurs. Amerikanen Jason Castriota jobbade som designer på Saab och ansvarade för designen för nya 9-3:an.

"Självklart är det tråkigt att bilderna har läckt ut utan min vetskap, speciellt när det är dåliga bilder. Men samtidigt är det kul att se responsen på designen. Min design har en stark karaktär. En del tycker om det. Andra tycker inte alls om det. Men alla har en åsikt. Det gillar jag", säger Jason Castriota till auto motor & sport.

Han förklarar att bilderna som läckte ut är tidiga skärmdumpar som föreställer en äldre version av nästa Saab 9-3. Det är en datorillustration på hur Saab funderade kring designen under tidigt 2011.

"Designarbetet var fortfarande under utveckling och den slutliga produkten skiljer sig från vad ni ser nu. Jag jobbade på 9-3 hela vägen fram till slutet av 2011. Men konceptmässigt stämmer bilderna överens med slutprodukten. Det var detta designspår vi jobbade med – en femdörrars halvkombi."

Jason Castriota har följt läsarnas åsikter i auto motor & sport-artikeln.

"Responsen på dessa dåliga bilder är förvånansvärt god. Jag har följt er omröstning på webben med spänning, jag har gått in flera gånger under helgen, och majoriteten verkar vara positiva", säger han.

Nils Svärd intervjuade Jason Castriota på Parissalongen 2010. Den dåvarande Saabdesignern kallade Jan-Åke Jonsson och Victor Muller för Clark Kent och Stålmannen – klicka för att läsa mer.

Jag tycker 9-3:an på bilderna ser riktigt bra ut.
504
103

Mer att läsa

Idag
Snart premiär för Volvo S90 – bästa bilderna avslöjar designen
Igår
Designchefen avslöjar: Därför görs billiga kopior i Kina
 • 5 roliga fakta om BMW 3-serie du kan skryta om
  BMW 3-serie är en av Sveriges mest sålda bilar och ett vanligt inslag i trafiken – men bakom alla grå 3-serietjänstebilar – vanligtvis 320d – döljer sig också några riktigt ovanliga godbitar som vi har grävt fram i registreringsstatistiken.
 • Dieselskandalen sprider sig till Renault
  Tysk miljöorganisation anklagar Renault Espace för att ha 25 gånger högre utsläpp än tillåtet.
 • Volvo kan passera drömgränsen en halv miljon bilar
  Allt pekar mot att Volvo Cars kommer nära och kanske förbi sin drömgräns på en halv miljon sålda bilar under ett år. Med tre fabriker i Kina, två i Europa och om några år även en fabrik i USA är Volvo redo att ta sig an nästa mål – 800.000 bilar år 2020.
 • Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
  I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.
 • Ännu mer fart i Audi RS 3 – trimmas av MTM
  Trimfirmorna tävlar med varandra men MTM ser ut att vinna: 435 hästar och 605 Nm!