Volvo V40 Cross Country blir billigare med AWD

Största problemet med Volvo V40 Cross Country är att alla som vill ha fyrhjulsdrift tvingas välja den dyra T5-motorn. Men nu blir det ändring – avslöjar Volvo på Facebook.

Just nu är T5-motorn enda möjligheten om du vill ha den fina fyrhjulsdriften från Haldex i V40 CC. Men snart finns också T4-motorn med 180 hästar tillsammans med AWD.

Efter vår första provkörning på en jämtländsk isbana var vi mycket imponerade av Volvo V40 Cross Country. "Detta är helt klart den roligaste modellen i V40-serien", skrev Mikael Johnsson i provkörningen av V40 Cross Country T5 AWD.

Det största problemet är att fyrhjulsdriftssystemet från Haldex enbart finns i den dyraste T5-modellen med 254 hästar. Den kostar 336.900 kronor – farligt nära en XC60.

Volvo har hittils varit mycket hemlighetsfulla kring frågan om fler modeller av V40 Cross Country ska få fyrhjulsdrift, men nu uppger norska TV2 att även bensinmodellen T4 med 180 hästkrafter ska få fyrhjulsdrift.

Med de norska skattereglerna kostar Volvo V40 Cross Country T5 AWD drygt 600.000 kronor, så en billigare modell med fyrhjulsdrift är mycket välkommen.

T4-motorn ska börja tillverkas med AWD-systemet vecka 24 och blir ungefär 150.000 norska kronor billigare. Det uppger Rune Gutteberg, vice vd på Volvo i Norge, för TV2. Volvo uppmärksammar själva nyheten på den norska Facebooksidan.

Däremot verkar det inte som att Volvo planerar någon dieseldriven variant av V40 Cross Country med fyrhjulsdrift.

Om jag skulle köpa en Volvo V40 skulle det nog bli en Cross Country.
461
122

Mer att läsa

Idag
Första oberoende avgastestet av NOx-utsläpp – VW Golf var bäst
Igår
Designchefen avslöjar: Därför görs billiga kopior i Kina
 • 5 roliga fakta om BMW 3-serie du kan skryta om
  BMW 3-serie är en av Sveriges mest sålda bilar och ett vanligt inslag i trafiken – men bakom alla grå 3-serietjänstebilar – vanligtvis 320d – döljer sig också några riktigt ovanliga godbitar som vi har grävt fram i registreringsstatistiken.
 • Dieselskandalen sprider sig till Renault
  Tysk miljöorganisation anklagar Renault Espace för att ha 25 gånger högre utsläpp än tillåtet.
 • Volvo kan passera drömgränsen en halv miljon bilar
  Allt pekar mot att Volvo Cars kommer nära och kanske förbi sin drömgräns på en halv miljon sålda bilar under ett år. Med tre fabriker i Kina, två i Europa och om några år även en fabrik i USA är Volvo redo att ta sig an nästa mål – 800.000 bilar år 2020.
 • Audi erkänner avgasfusk på V6 TDI – bilar återkallas i USA
  I ett pressmeddelande under måndagen berättar Audi AG att 85.000 bilar med 3,0 V6 TDI ska återkallas i USA. Även V6-motorn har ett "fuskläge" som används vid avgastest och det ska tas bort med en uppgradering av styrprogrammet till dieselmotorn. Det är inte aktuellt med en liknande åtgärd för V6-modeller i Europa.
 • Ännu mer fart i Audi RS 3 – trimmas av MTM
  Trimfirmorna tävlar med varandra men MTM ser ut att vinna: 435 hästar och 605 Nm!